Εύκολο δεν ήταν. Σε καμία περίπτωση. Η Καλαμάτα δυσκόλεψε τον Παναθηναϊκό στη Νίκαια. Όσο το σκορ παρέμενε στο εύθραυστο 1-0, αν δεν ακουγόταν το σφύριγμα της λήξης και όσο οι «πράσινοι» με κακές και επιπόλαιες επιλογές δεν πετύχαιναν άλλα τέρματα, θα έπρεπε να είναι απόλυτα προσεκτικοί.
Σε κάτι τέτοιες αναμετρήσεις αρκεί ένας για να κάνει τη διαφορά και ο Τετέι… βούτηξε στη «θύελλα» για να βγει από εκεί αλώβητος μαζί με ολόκληρο τον Παναθηναϊκό.
Και αφού και ο Πένια στο 62′ βγήκε άμεσα για να διώξει το τετ-α-τετ του Χάμζα, το «τριφύλλι» παραμένει απόλυτο μετά από πέντε αγωνιστικές στη φετινή Stoiximan Super League.
Πώς ξεκίνησαν:
Ο Τζέικομπ Νίστρουπ στον Παναθηναϊκό τοποθέτησε τον Πένια στην εστία και η τετράδα των Καλάμπρια, Φαν Ντρόνγκελεν, Ντε Φράι και Κυριακόπουλου ήταν στα μετόπισθεν. Ο Κάνγκουα με τον Καμαρά στα χαφ, ο Ουναΐ πιο ελεύθερος μπροστά τους, ο Αντίνο αριστερά, ο Λιβάι αριστερά και ο Τετέι στην επίθεση.
Ο Παναγιώτης Χριστοφιλέας από την πλευρά του επέλεξε τον Βασίλιεβιτς για τα γκολπόστ, την τετράδα των Καλουτσικίδη, Στρούγγη, Ροντρίγκες και Αλόνσο στην άμυνα από δεξιά προς αριστερά και τους Πινέιρο, Μπακαγιόκο και Ντιαρά στην τριάδα των χαφ. Ο Μπολιβαρ ήταν ο επιθετικός των Μεσσήνιων, έχοντας τις βοήθειες των Χάμζα και Μέντες από τις πλευρές.
Το ματς:
Τα τρεξίματα, το πρέσινγκ των παικτών της Καλαμάτας και το 5-3-2 σε αμυντική παράταση έδειξαν να δυσκολεύουν αρκετά τον Παναθηναϊκό στο πρώτο κομμάτι της αναμέτρησης. Οι Καμαρά και Κάνγκουα είχαν γίνει στόχος των Μεσσήνιων που έπεφταν αμέσως πάνω τους για να τους αποτρέψουν από τη δημιουργία παιχνιδιού για το «τριφύλλι». Οι παίκτες του Νίστρουπ ξεκίνησαν να ψάχνουν από δεξιά με Καλάμπρια και Λιβάι, αφού οι συνεργασίες και η συνεννόηση των Αντίνο και Κυριακόπουλου από αριστερά δεν έφερνε αποτέλεσμα.
Οι Μορέιρα, Πινέιρο, Χάμζα και Ντιαρά είχαν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στο παιχνίδι της Καλαμάτας, αλλά ο Παναθηναϊκός προειδοποίησε αρκετές φορές προτού φτάσει στο γκολ.
Ο Τετέι είχε ένα σουτ από πολύ δύσκολη γωνία αριστεράς την περιοχή, είχε μια κεφαλιά ανάμεσα από δυο αμυνόμενους που έφυγε άουτ, ο Λιβάι στο 23′ είχε δοκάρι και τελικά το γκολ ήρθε στο 32’.
Ο Τετέι το πήρε πάνω του, τρομοκράτησε ξανά τους αντιπάλους του ξεφεύγοντας από δυο και τρεις και τέσσερις μαύρες φανέλες για να σουτάρει με δύναμη με το δεξί και να γράψει το 1-0.
Το προβάδισμα στο σκορ επέτρεψε στους «πράσινους» να παίζουν πλέον πιο απελευθερωμένα, από τη στιγμή που είχαν βρει γκολ με ατομική ενέργεια, σε παιχνίδι που έδειχνε εξ αρχής «ύπουλο». Βέβαια, δεν σήμαινε πως έκαναν και τις πιο σωστές επιλογές οι «πράσινοι» σε στιγμές που θα μπορούσαν να έχουν γίνει πιο απειλητικοί ή ακόμα και να βρουν και άλλο γκολ. Ευτυχώς για το «τριφύλλι», ο Πένια στο 62ο λεπτό βγήκε γρήγορα και κόντραρε το τετ-α-τετ του Χάμζα από την τρομερή κάθετη του Πινέιρο.
Ο Νίστρουπ κατάλαβε τι χρειαζόταν η ομάδα του. Περισσότερο έλεγχο στα χαφ και έτσι πέρασε τον Λουζά να παίξει μαζί με τον Καμαρά αντί του Κάνγκουα, ενώ βγήκε και ο κακός Ουναΐ για να μπει ο Ντέσερς να βοηθήσει τον Τετέι επιθετικά. Το σκορ δεν άλλαξε, ο Λιβάι έχασε την τελευταία πολύ καλή στιγμή του Παναθηναϊκού από την εξαιρετική -και μοναδική απόψε- καλή μπαλιά επιθετικά του Αντίνο, η Καλαμάτα όσο και αν έψαξε κάτι δεν το βρήκε και η ομάδα του Νίστρουπ έκανε το 3×5=15!
MVP: Ο Αντρέας Τετέι με το τρομερό γκολ που χάρισε και τη νίκη, αν και σίγουρα πήγε να του κλέψει ένα μικρό μερίδιο του βραβείου ο Πένια με την καθοριστική επέμβαση σε τετ-α-τετ του Χάμζα.
Η σφυρίχτρα: Καθόλου δύσκολο ματς για τον Παπαπέτρου και το υπόλοιπο διαιτητικό τιμ, δεν υπήρξε φάση που να προκάλεσε οποιαδήποτε κουβέντα.
Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
Καλαμάτα: Βασίλιεβιτς, Στρούγγης, Ροντρίγκες, Μπακαγιόκο (57′ Κατάλντι), Καλουτσικίδης, Ντιαρά (84′ Λιατσικούρας), Πινιέιρο (84′ Κουρμινόφσκι), Χάμζα (78’ Μπονέτο), Αλόνσο (84’ Χατζηθεοδωρίδης), Μπολίβαρ και Μορέιρα
Παναθηναϊκός: Πένια, Καλάμπρια, Φαν Ντρόνγκελεν, Ντε Φράι, Κυριακόπουλος, Καμαρά, Κάνγκουα (64’ Λουζά), Ουναΐ (64’ Ντέσερς), Αντίνο, Λιβάι και Τετέι (79′ Τσάπρας)
Διαιτητής: Αναστάσιος Παπαπέτρου
Βοηθοί: Ανδρέας Μεϊντάνας, Μιχαήλ Παπαδάκης
4ος: Φώτιος Νταούλας
VAR: Χρήστος Βεργέτης
AVAR: Γεώργιος Κόκκινος
Χριστοφιλέας: «Κοιτάξαμε τον Παναθηναϊκό στα μάτια, αλλά δεν μας αρκεί μια καλή εμφάνιση»
Ο Παναγιώτης Χριστοφιλέας έδωσε συγχαρητήρια στους ποδοσφαιριστές του για την προσπάθεια απέναντι στον Παναθηναϊκό, τονίζοντας ότι κοίταξαν στα μάτια έναν αντίπαλο με μεγάλη ποιότητα.
Πάντως, ο τεχνικός της Καλαμάτας ξεκαθάρισε ότι η καλή εικόνα δεν αρκεί από μόνη της, καθώς η ομάδα του θέλει να διεκδικεί βαθμούς ακόμη και απέναντι στους ισχυρότερους αντιπάλους.
Αναλυτικά είπε: «Καταρχάς, να δώσω συγχαρητήρια στα παιδιά για την προσπάθεια που έκαναν. Θεωρώ ότι κοιτάξαμε στα μάτια μία τόσο ποιοτική ομάδα όπως ο Παναθηναϊκός.
Είχαμε σχεδιάσει τακτικά πάρα πολύ καλά το παιχνίδι, αλλά η ατομική ποιότητα ενός ποδοσφαιριστή έκανε τη διαφορά.
Είδατε πώς πήρε την μπάλα, την πέρασε κάτω από τα πόδια του αμυντικού μας και σκόραρε.
Όμως, αυτό δεν μπορεί να μειώσει την προσπάθεια που κάναμε, τακτικά, ομαδικά και ατομικά. Στο τέλος προσπαθήσαμε να πιέσουμε τον Παναθηναϊκό και να βάλουμε μπάλες στην περιοχή. Ίσως στην ευκαιρία του Έρικ αν λειτουργούσαμε καλύτερα, να είχαμε πετύχει ένα γκολ. Παρ’ όλα αυτά ο Παναθηναϊκός δεν παύει να είναι μία ομάδα με πολύ μεγάλη ποιότητα και του εύχομαι καλή πορεία στη συνέχεια.
Εμείς πρέπει να κοιτάμε να κερδίζουμε ό,τι μπορούμε και από αυτά τα παιχνίδια, καθώς δεν μας αρκεί μία καλή εμφάνιση σε κανένα ματς. Φυσικά και είμαι λυπημένος όταν χάνουμε, ποτέ δεν είμαι χαρούμενος, όμως είπα στα παιδιά να μην ανησυχούν, γιατί η ομάδα δείχνει ότι μπορεί να σταθεί σε αυτό το επίπεδο και απέναντι σε ομάδες όπως ο Παναθηναϊκός και όλες τις μεγάλες ομάδες. Το αποδείξαμε και σήμερα και σίγουρα θα δουλέψουμε πολύ σε ένταση και σε ποιότητα, ώστε να φτάσουμε κι εμείς στο επίπεδο που μπορούμε».


























