Πέντε ημέρες γεμάτες βιωματικές εμπειρίες, ανακαλύψεις, γνώσεις και νέες φιλίες έζησαν μαθητές και εκπαιδευτικοί από τρεις ευρωπαϊκές χώρες, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ S.H.I.E.L.D. (Sustainability, Human Rights, Internet Safety, E-Literacy, Learning Together, Democracy). Από τις 19 έως τις 23 Οκτωβρίου, το 2ο Γενικό Λύκειο Καλαμάτας, σε συνεργασία με το 2ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, φιλοξένησε τέσσερις εκπαιδευτικούς και είκοσι μαθητές από το Staatliche Realschule Schonungen της Γερμανίας και το Liceum Ogolnoksztalocce im. prof. Zbigniewa Religi w Gilowicach της Πολωνίας. Οι μαθητές φιλοξενήθηκαν από Έλληνες συμμαθητές τους δημιουργώντας από την πρώτη στιγμή ένα ζεστό κλίμα επικοινωνίας και συνεργασίας.

Στο πλαίσιο της φιλοξενίας πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες σε συνεργασία με το ΚΕΠΕΑ Καλαμάτας που ήταν αφιερωμένες στη σύνδεση ιστορίας και περιβάλλοντος. Μέσα από την εκπαιδευτική διαδρομή «Από το Κάστρο ως την Παραλία» οι μαθητές εξερεύνησαν το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της πόλης, ενώ στην Αρχαία Μεσσήνη, στο πλαίσιο της δραστηριότητας με θέμα «Ένα Παράδειγμα Αειφορικής Διαχείρισης από το Παρελθόν», ανακάλυψαν πώς οι αρχαίες κοινωνίες αξιοποιούσαν τους φυσικούς πόρους και τι μπορούμε να διδαχθούμε σήμερα από αυτές. Η χρήση tablets μετέτρεψε την παρατήρηση και την αναζήτηση πληροφοριών σε μια διαδραστική εμπειρία μάθησης έξω από την τάξη. Επιπλέον σε συνεργασία με το ΚΕΠΕΠΨΥ, πραγματοποιήθηκε το βιωματικό εργαστήριο «Πίσω από την οθόνη είμαι εγώ» με επίκεντρο την ασφαλή χρήση του διαδικτύου και την ψηφιακή συμπεριφορά, ενώ ακολούθησε εργαστήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αξίες της δημοκρατίας.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στην Ακρόπολη και το Μουσείο της, όπου οι φιλοξενούμενοί μας γνώρισαν από κοντά την ιστορική κοιτίδα της Δημοκρατίας.

Πάνω απ’ όλα, όμως, αυτό που θα μείνει αξέχαστο είναι οι φιλίες που γεννήθηκαν και οι όμορφες στιγμές που μοιράστηκαν οι μαθητές. Οι φιλοξενούμενοι αναχώρησαν ενθουσιασμένοι από τη ζεστασιά και τη γενναιοδωρία που γνώρισαν από τους εκπαιδευτικούς και τις ελληνικές οικογένειες.

Το ταξίδι συνεχίζεται

Τον Δεκέμβριο οι Έλληνες μαθητές θα επισκεφθούν τη Γερμανία και τον Απρίλιο την Πολωνία, για να ξανασυναντήσουν τους φίλους τους. Γιατί το Erasmus+ δεν προσφέρει μόνο γνώσεις και εμπειρίες• δημιουργεί δεσμούς που ξεπερνούν τα σύνορα!

Απόλαυση
Απόλαυση

Τα πιο σχετικά.