Ο από αέρος «Θεός» έσωσε το «Νιόκαστρο» (φωτογραφίες & βίντεο)

Ο από αέρος «Θεός» έσωσε το «Νιόκαστρο» (φωτογραφίες & βίντεο)

Μεγάλη φωτιά στην Πύλο πέρασε μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο στο «Νιόκαστρο»
 
Η άμεση κινητοποίηση και η «παρθενική» εμφάνιση των εναέριων μέσων για το φετινό καλοκαίρι απέτρεψε τα χειρότερα
 
 
Μεγάλη φωτιά εκδηλώθηκε χθες λίγο μετά τη 1.00 το μεσημέρι στην Πύλο. Αρχικά ξέσπασε σε περιοχή με μπάζα στο ρέμα προς την πλευρά της Μεθώνης και λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή πήρε γρήγορα διαστάσεις, περνώντας μέσα στο «Νιόκαστρο» και θέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο τον αρχαιολογικό χώρο. Άμεσα εκκενώθηκε ο αρχαιολογικός χώρος και κινητοποιήθηκαν κάτοικοι της περιοχής, συνεργεία του Δήμου, καθώς και ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από τις γύρω περιοχές. Συνολικά επιχείρησαν 18 οχήματα, καθώς και δύο πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Εκτός αυτών, στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν εναέρια μέσα με 5 αεροσκάφη τύπου PZL και ένα ελικόπτερο τύπου «Ericcson».
Λίγο μετά τις 4.00 το απόγευμα η πυρκαγιά τέθηκε σε περιμετρικό έλεγχο και περίπου δυο ώρες αργότερα σε πλήρη. Συνολικά έκαψε δασική έκταση περίπου 30 στρεμμάτων, περνώντας ουσιαστικά μέσα από το κάστρο, και χωρίς ευτυχώς να σημειώσει κάποια μεγαλύτερη ζημιά στον αρχαιολογικό χώρο.
Στην περιοχή βρέθηκαν άμεσα ο διοικητής του Πυροσβεστικού Σώματος Καλαμάτας, πύραρχος Κωνσταντίνος Θεοφιλόπουλος, καθώς και ο διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Πελοποννήσου, αρχιπύραρχος Θεόδωρος Λαρέζος, που συντόνισε τις προσπάθειες κατάσβεσης.
Στην περιοχή της φωτιάς βρέθηκε από την πρώτη στιγμή και ο δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης, ενώ στο σημείο μετέβη και η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Βλαζάκη.
Ανακοίνωση για την πυρκαγιά εξέδωσε και το υπουργείο Πολιτισμού, τονίζοντας ότι τα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου δεν υπέστησαν καμία ζημιά.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
ΑΣΦΑΛΗ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ
«Σήμερα, Παρασκευή  8 Ιουνίου 2018, εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην περιοχή του κοιμητηρίου και του παλαιού νοσοκομείου οικισμού Πύλου, ΝΑ του Νιόκαστρου. Η πυρκαγιά εξαιτίας των ισχυρών ανέμων επεκτάθηκε και κατά μήκος της εξωτερικής δυτικής πλευράς των τειχών του φρουρίου και στη συνέχεια εισέβαλε στο δυτικό εσωτερικό τμήμα του κάστρου. Ο αρχαιολογικός χώρος είχε εκκενωθεί προληπτικά, όταν διαπιστώθηκε η αρχική εκδήλωση της πυρκαγιάς, ενώ υπήρξε άμεση κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων του  Πυροσβεστικού  Κλιμακίου Πύλου και του Δήμου Πύλου-Νέστορος, αλλά και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μεσσηνίας. Σε συνδυασμό με τις αντιπυρικές ζώνες που υφίστανται στο εσωτερικό του μνημείου και της συντονισμένης προσπάθειας των προαναφερόμενων Υπηρεσιών και του προσωπικού του φρουρίου, κατέστη άμεσα δυνατός ο περιορισμός της πυρκαγιάς και η κατάσβεση των εστιών της. Προκλήθηκαν περιορισμένες φθορές (κάλυψη με αιθάλη) σε μικρά τμήματα των περιμετρικών τειχών, ενώ η πυρκαγιά δεν επηρέασε τα μεμονωμένα μνημεία (Ι.Ν Μεταμόρφωσης Σωτήρος) και τα κτήρια που φιλοξενούν μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις εντός του φρουρίου. Οι αντιπυρικές ζώνες που υφίστανται εντός του μνημείου συνετέλεσαν καθοριστικά στην ανάσχεση της πυρκαγιάς και στη μη επέκτασή της προς την πλευρά του οικισμού της Πύλου. 
Στο χώρο έσπευσαν οι τοπικοί υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Πολιτισμού, παρουσία της γενικής γραμματέως κ. Μ. Βλαζάκη και του δημάρχου Πύλου-Νέστορος κ. Δ.Καφαντάρη.»
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μεσσηνία χθες βρισκόταν σε «κόκκινο» συναγερμό για την πιθανότητα πυρκαγιάς και παράλληλα με τη φωτιά στην Πύλο, ξέσπασε μία σε ελαιόδεντρα στην περιοχή της Μεθώνης, που έκαψε έκταση περίπου 8 στρεμμάτων.
Νωρίτερα, γύρω στις 12.00 το μεσημέρι, είχαν ξεσπάσει φωτιές στην περιοχή του Νερόμυλου και του Βλαχόπουλου, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα.
Αργά χθες το απόγευμα ξέσπασε και νέα φωτιά στην περιοχή μεταξύ Σκάλας και Βαλύρας.
 
Του Κώστα Γαζούλη
φωτογραφίες: Στέλιος Σπυρόπουλος