Ερυθρόλευκο το καλαματιανό ντέρμπι που είχε μόνο γκολ και πέναλτι…


Ολυμπιακός-Απόλλωνας 2-1

 

Παιχνίδι κέντρου, με δυνατές μονομαχίες που συχνά οδηγούσαν σε μικροτραυματισμούς, δυνατό αέρα που δυσκόλευε τις προσπάθειες των δύο πλευρών και μέτρια γενικά μέρα για τα περισσότερα ατού των δύο αντιπάλων συνέθεταν χθες το απόγευμα στο «Γ. Λουκαρέας» το σκηνικό του καλαματιανού ντέρμπι ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Απόλλωνα, το οποίο παρακολούθησαν πολυάριθμοι φίλαθλοι, που γέμισαν τις κερκίδες, αψηφώντας το τσουχτερό κρύο. Το φινάλε βρήκε πάντως νικητές με 2-1, στα …σημεία, τους «ερυθρόλευκους», οι οποίοι έδειξαν να έχουν περισσότερο καθαρό μυαλό σε κρίσιμες στιγμές, αλλά και ευτύχησαν να εισπράξουν δύο πέναλτι, που παραχώρησε ο Δημήτρης Πολυμενέας -σε κακή μέρα και αυτός μετά την επιστροφή του από τραυματισμό.
Ο Απόλλωνας, παρ’ ότι έβγαινε με μεγαλύτερη ευκολία στην επίθεση, εμφανίστηκε επιπόλαιος, αν και είχε την ευκαιρία για κάτι καλό όταν κατάφερε να ισοφαρίσει σχεδόν άμεσα.

Το ενδιαφέρον στο ματς είχε αρχίσει ν’ ανάβει στο 39’ όταν ο Τζίφας βρήκε ωραία τον Πανταζή μέσα στην περιοχή κι εκείνος με σουτ, έβαλε τον Ολυμπιακό μπροστά στο σκορ.
Στο 43’ και μετά από αξιόλογη ατομική ενέργεια του Τσορώνη, ο Αντωναίος επιχείρησε ένα σουτ, η μπάλα κόντραρε και κατέληξε έξω από τη γωνία της μικρής περιοχής στον αφύλακτο Παπαδέα, ο οποίος με διαγώνιο σουτ ισοφάρισε σε 1-1, νικώντας στην κλειστή γωνία τον Ζησιμάτο –σε μια φάση για την οποία πάντως οι γηπεδούχοι υποστήριξαν ότι ο επιθετικός του Απόλλωνα ήταν σε θέση οφ-σάιντ.
Στο 54’ η μπάλα βρήκε στο χέρι του Δ. Πολυμενέα και ο διαιτητής Ηλίας Αλεξέας υπέδειξε πέναλτι, το οποίο όμως δεν κατάφερε να αξιοποιήσει ο Τζίφας, καθώς ο Π. Πολυμενέας απέκρουσε στη δεξιά του γωνία.
Στο 72’ η μπάλα στήθηκε εκ νέου στην λευκή βούλα, όταν ο Δ. Πολυμενέας …κατεδάφισε μόλις μέσα από τη γραμμή της μεγάλης περιοχής τον Πανταζή, με τον παίκτη του Απόλλωνα ν’ αποβάλλεται παράλληλα, με δεύτερη κίτρινη. Ο ίδιος ο Πανταζής ανέλαβε να εκτελέσει το πέναλτι και παρά την προσπάθεια του γκολκήπερ Π. Πολυμενέα, η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα, με τον Ολυμπιακό να παίρνει προβάδισμα 2-1, το οποίο κατάφερε να κρατήσει μέχρι το τέλος, με τη βοήθεια και της αριθμητικής υπεροχής, που έγινε μάλιστα 11 προς 9 μετά το 87’ (7’ μαζί με τις καθυστερήσεις), λόγω της αποχώρησης του Γρ. Παπαγεωργίου με “τράβηγμα” στο δικέφαλο.
Εκτός από τα γκολ οι αξιόλογες φάσεις ήταν μετρημένες. Ο Απόλλωνας είχε δύο καλές στιγμές στο α’ μέρος, στο 18’ με τον Τσορώνη, υπό πίεση, να μην προλαβαίνει τη σέντρα από δεξιά του Παπαδέα και στο 24’ ένα ψηλοκρεμαστό σουτ του Αντωναίου να μην αιφνιδιάζει τον Ζησιμάτο, καθώς ο έμπειρος τερματοφύλακας έδιωξε σε κόρνερ τη μπάλα, ακριβώς κάτω από την οριζόντιο δοκό του. Ο Ολυμπιακός είχε δύο αντίστοιχες ευκαιρίες στο 61΄με ένα σουτ του Πανταζή που μπλόκαρε ο Π. Πολυμενέας και λίγο πριν την εκπνοή (93’) ένα δυνατό σουτ του Φαράντου που πέρασε λίγο πλάγια από το δεξί δοκάρι της εστίας του Απόλλωνα.
Παρά τις διαμαρτυρίες που ακούστηκαν και με επιφύλαξη για το γκολ του Παπαδέα, καλή ήταν η διαιτησία του Ηλία Αλεξέα και των βοηθών του Σοφίας Αθανασοπούλου-Σταύρου Λάμια.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: Ζησιμάτος, Αρβανίτης, Αριστομενόπουλος, Πετράκος, Αργάνης, Μωράκης, Μπαλαλάς, Τζίφας, Ξυδιάς (62’ Γιανούσι), Πανταζής (79’ Φαράντος), Κουρούπης (74’ Ράτσεφ).
ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: Π. Πολυμενέας, Γυφτέας (75’ Κορδελάκος), Σκουφάκης, Δ. Πολυμενέας, Χρ. Παπαγεωργίου, Γρ. Παπαγεωργίου, Παγώνης (67’ Μερκούρης), Τρικουράκης (78’ Μάλαμας), Παπαδέας, Αντωναίος, Τσορώνης.
Χ.Ε.