«Μάχη» στη Βουλή για το Μνημόνιο


Υψηλοί τόνοι επικρατούν στη Βουλή, στη συζήτηση επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες για την υπαγωγή της χώρας στο ΔΝΤ και στα μνημόνια. Η αντιπαράθεση ξεκίνησε σε επίπεδο εισηγητών των κομμάτων.

Οι εκπρόσωποι της τρικομματικής κυβέρνησης ξεκαθάρισαν ότι απορρίπτουν την πρόταση, κάνοντας λόγο για μικροκομματικές σκοπιμότητες, την ώρα που η χώρα έχει ανάγκη την ενότητα για να ξεπεράσει τη κρίση, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης που την υπερψηφίζουν, κατηγόρησαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης για προσπάθεια κουκουλώματος όλων όσοι ευθύνονται για το καταστροφικό πρόγραμμα που επιβλήθηκε στη χώρα.

«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι για να κυνηγήσουμε μάγισσες αλλά για να απαντήσουμε στα τεράστια ερωτήματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό, ανεξάρτητα από κόμμα και ψήφους», υπογράμμισε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Δραγασάκης, παίρνοντας πρώτος τον λόγο.

«Αρνούμαστε την παραπειστική, μικροκομματική, αντιπαραγωγική και ανιστόρητη πρότασή σας, την ώρα που η χώρα παίρνει ανάσα χρόνου και λύσης για το βαρύτατο πρόβλημα που αντιμετωπίζει», αντέτεινε ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τασούλας.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Παναγιώτης Ρήγας χαρακτήρισε πολιτικό παράδοξο, «αριστερό κόμμα να καταθέτει πρόταση για Εξεταστική προκειμένου να ελεγχθούν ποινικά και να αποδοθούν αστικές ευθύνες σε αποφάσεις μιας κυβέρνησης που είχαν μοναδικό στόχο να κρατηθεί όρθια η χώρα μέσα στο κάδρο της Ευρώπης».

Ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς υποστήριξε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι ο ελληνικός λαός απαιτεί να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή για να λογοδοτήσουν και να τιμωρηθούν όσοι παρέδωσαν τη χώρα στους δανειστές.

Υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για το μνημόνιο τάχθηκε και ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Μιχαήλ Αρβανίτης, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχουν απλώς αποχρώσες ενδείξεις αλλά ατράνταχτες αποδείξεις για ενοχή αυτών των ανθρώπων που οδήγησαν τη χώρα στην υποταγή των δανειστών της».

«Η ΔΗΜΑΡ, απαντώντας σε προκατειλημμένες αντιλήψεις ότι συγκαλύπτουμε ή κουκουλώνουμε, απαντά ότι θέλει και να αποκαλύψει και να αναδειχθούν οι ευθύνες- αλλά αυτά πρέπει να γίνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», ήταν η απάντηση του εισηγητή του κόμματος Νίκου Τσούκαλη.
Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος δήλωσε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ωστόσο ότι οδηγεί στον αποπροσανατολισμό.

 

πηγή:ΑΜΠΕ