Μόνοι τους προσπαθούν για τα πυρηνελαιουργεία οι κάτοικοι της Σκάλας


Μηδενικές είναι οι ενέργειες του Δήμου Οιχαλίας για την προστασία της υγείας των κατοίκων της Σκάλας και άλλων γειτονικών κοινοτήτων, από τα προβλήματα που προκαλούν στο περιβάλλον ό,τι εκπέμπουν οι καμινάδες των πυρηνελαιουργείων που λειτουργούν στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά.
Σύμφωνα με κατοίκους της Σκάλας, αυτά προέκυψαν από τη γενική συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας με μικρή συμμετοχή κόσμου, αλλά και με πιο τρανταχτή την απουσία του δήμαρχου Φίλιππου Μπάμη.   Όπως μας μετέφεραν, ο πρόεδρος της Κοινότητας Νικ. Κανελλόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι δύσκολα θα υπάρξουν εξελίξεις, καθώς υπάρχει αδιαφορία από πλευράς του δημάρχου για την επίλυση του συγκεκριμένου θέματος. Πέρσι, μετά από κινητοποιήσεις των κατοίκων, είχε κινηθεί η διαδικασία για ασφαλιστικά μέτρα και κατάθεσης φακέλου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από το Δήμο Οιχαλίας, αλλά, όπως διαπιστώθηκε εκ των υστέρων, κι ενώ ξεκίνησαν πάλι τη λειτουργία τους τα πυρηνελαιουργεία, δεν είχε  προχωρήσει καμία διαδικασία.

Να τεθεί θέμα στο Δ.Σ. και πρόταση ανοιχτής επιστολής
Η συνέλευση κατέληξε στο να ζητηθεί να τεθεί προς συζήτηση το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Οιχαλίας και ανάλογα να αποφασίσουν για τις περαιτέρω κινητοποιήσεις τους, χωρίς να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να είναι δυναμικές.
Κατατέθηκε πρόταση για την αποστολή στο δήμαρχο ανοιχτής επιστολής, αλλά δεν προκρίθηκε, επειδή χαρακτηρίστηκε ως «χλιαρή» από τους παριστάμενους δημοτικούς συμβούλους Ηλία Σακελλαριάδη και Ηλία Σταυρόπουλο.
Στην επιστολή αναφερόταν πως «συντελείται ένα μεγάλο έγκλημα στην περιοχή μας. Μια περιβαλλοντική καταστροφή με άμεση απειλή για την υγεία μας και για τον τόπο μας. Τα προβλήματα υπήρχαν πριν έρθετε[…] Η ψήφος μας και η ελπίδα μας σε εσάς ήταν για την αναστροφή αυτής της κατάστασης. Εσείς όμως απλόχερα, υποσχεθήκατε τα ‘θα’ σας.
Με επιστήμονες περιβαλλοντολόγους διαπιστώσατε το επικίνδυνο της λειτουργίας των εργοστασίων. Όμως, οι ενέργειές σας έμειναν στις εντυπώσεις χωρίς να προσπαθήσετε για δυναμικές λύσεις. Όχι για το κλείσιμο, αλλά τουλάχιστον να λειτουργούν με υγιείς περιβαλλοντικούς όρους. Ούτε αυτό έγινε και μαθαίνουμε ότι νομιμοποιήθηκε το έγκλημα που γίνεται στην περιοχή μας […].
Κε δήμαρχε, αφήνετε τα γεγονότα να τρέχουν χωρίς ένα εύλογο και δυνατό ‘όχι’. Έτσι, από αδυναμία ή πίεση των προϊσταμένων σας  το πρόβλημα χειροτερεύει και ο τόπος λυπάμαι κ. δήμαρχε, έχει λάθος ηγέτη να λύσει τα προβλήματά του […]»

Γιατί δεν προχώρησε
η μηνυτήρια αναφορά;
Άλλος κάτοικος, αναρωτήθηκε για ποιο λόγο δεν προχώρησε η διαδικασία της μηνυτήριας αναφοράς, εκτιμώντας ότι ίσως να μην είχαν προταθεί ως μάρτυρες, άτομα που είχαν καταθέσει εμπεριστατωμένες απόψεις στην περσινή συνέλευση, μεταξύ των οποίων και ο κ. Ι. Κάβουρας. Αναρωτήθηκε επίσης για ποιο λόγο απεχθάνονται τις δυναμικές ενέργειες, όπως ο αποκλεισμός της πρόσβασης στα δύο εργοστάσια.               

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου