Νάντια Γιαννακοπούλου: Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει είναι ώρα ευθύνης για όλους


 

Στη Γραμματεία της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής, εν όψει του Συντακτικού Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ το Φεβρουάριο, συμμετέχει με απόφαση του προέδρου του Κινήματος η τέως βουλευτής Μεσσηνίας, Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου.
Στην πρώτη συνεδρίαση της ΚΟΕΣ, που έγινε το περασμένο στο Γκάζι, στο προεδρείο της οποίας συμμετείχε η κα Γιαννακοπούλου, έκανε την παρακάτω τοποθέτηση:
«Η πρώτη συνεδρίαση της ΚΟΕΣ διεξάγεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για το ΠΑΣΟΚ, αλλά κυρίως για τη χώρα. Αυτή η συγκυρία ορίζει και το μέτρο της δικής μας ευθύνης. Σήμερα οφείλουμε να υπογραμμίσουμε με τη στάση και τις επιλογές μας ότι θέλουμε το ΠΑΣΟΚ να παραμένει πυλώνας σταθερότητας και δύναμη προόδου για τη χώρα. Δύναμη ευθύνης και λογικής, σε μία εποχή που, δυστυχώς, αυτές οι έννοιες αμφισβητούνται πανταχόθεν. Οφείλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι, παρά την οδυνηρή κατάρρευση της εκλογικής μας και κοινοβουλευτικής μας δύναμης, δεν είμαστε συμπληρωματικό στοιχείο της κυβερνητικής πολιτικής, Δεν είμαστε συμπλήρωμα, αλλά βασικός συνδιαμορφωτής της, με συγκεκριμένο σχέδιο, στρατηγική, στόχους και προοδευτικό πρόσημο, για τη δημιουργία μίας Νέας Ελλάδας.
Στη δραματική αυτή συγκυρία, λοιπόν, εμείς οφείλουμε να πείσουμε ότι, παρά τα λάθη μας, οι πολίτες μπορούν και πάλι να μας εμπιστευθούν. Ότι μπορούμε, όπως και τότε, να εκφράσουμε ξανά τα οράματα και τις ελπίδες ενός ολόκληρου λαού.
Πώς θα το πετύχουμε;
1) Πρώτον, με γενναία αυτοκριτική. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας. Όχι με αυτομαστίγωμα και υπερβολές που ακυρώνουν το έργο και τη διαδρομή μας. Αλλά με μεστό και ειλικρινή τρόπο. Οφείλουμε να ελέγξουμε στρατηγικά την πορεία μας προκειμένου να χαράξουμε νέα στρατηγική. Στην πορεία για το συνέδριο πρέπει με ανοιχτές διαδικασίες στα όργανα ανά την επικράτεια να συζητήσουμε και να μελετήσουμε τα αίτια της κατάρρευσής μας, προκειμένου να αρχίσουμε την ανοικοδόμηση ξανά. Να δούμε τι κάναμε λάθος, τι σωστά, να αξιολογήσουμε πρόσωπα, πολιτικές ιδεολογικές επιλογές, οργανωτικά σχήματα και εσωτερικές διαδικασίες. Πώς θα ξέρουμε αλλιώς ποια είναι τα βαρίδιά μας και ποιο το υλικό του μέλλοντός μας, πώς θα ενσωματώσουμε και θα αξιοποιήσουμε νέα πρόσωπα, νέες ιδέες, νέες πολιτικές και δραστηριότητες; Πώς αλλιώς θα εμπνεύσουμε την κοινωνία μας;
2) Με διακριτές πολιτικές σε επιμέρους ζητήματα. Να δείξουμε ότι διαθέτουμε διακριτές κοινωνικά ορθές επιμέρους πολιτικές, τις οποίες θα υπηρετήσουν τα πολιτικά μας στελέχη. Χρειάζεται να δράσουμε από σήμερα με μια στρατηγική που θα περιλαμβάνει πολύ συγκεκριμένα μέτρα άμεσης ανάπτυξης, πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο ανασυγκρότησης της οικονομίας μας, του παραγωγικού μας μοντέλου και, κυρίως, των θεσμών, που βάλλονται από παντού και οδηγούν σε αμφισβήτηση ακόμη και των κεκτημένων της δημοκρατίας μας.
3) Με ξεκάθαρο ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα. Αναδεικνύοντας ξανά την ταυτότητά μας – της σύγχρονης ευρωπαϊκής και όχι τριτοκοσμικής σοσιαλδημοκρατίας με σύγχρονο προφίλ. Όχι η κεντροαριστερά των συντεχνιών και του παρελθόντος. Το ΠΑΣΟΚ μέσα σε συνθήκες πόλωσης του πολιτικού σκηνικού καλείται να κάνει ανακατάληψη του χώρου της κεντροαριστεράς. Ενός χώρου που υπάρχει, που για ιστορικούς λόγους δεν μπορεί να μην υπάρχει. Που είναι πλειοψηφικά κυρίαρχος στην Ελλάδα, αλλά για συγκυριακούς λόγους τον χάσαμε στις τελευταίες εκλογές. Είτε μέσα σε συνθήκες δημιουργίας ενός νέου διπολισμού όπως αποτυπώθηκε στις προηγούμενες εκλογές, να δημιουργήσουμε ένα νέο τρίτο πόλο, με κυρίαρχο ρόλο στο κεντρικό πολιτικό σύστημα: της σύγχρονης ευρωπαϊκής κεντροαριστεράς που θα συνδυάζει: το ρεαλισμό ενός κόμματος εξουσίας με την ευαισθησία μιας προοδευτικής, σοσιαλιστικής παράταξης.
4) Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει. Η δική μας ανανέωση, η δική μας αλλαγή είναι όρος επιβίωσης για το κίνημα.
Στο ΠΑΣΟΚ προσωποποιήθηκαν άδικα όλες οι ευθύνες της Μεταπολίτευσης. Εμείς πρέπει να αποτινάξουμε αυτήν την ευθύνη. Και για να γίνει αυτό χρειάζεται ανανέωση τόσο σε ιδέες όσο και σε πρόσωπα. Σε περιόδους κρίσης δεν υπάρχει χώρος για ισορροπίες, για συμβιβασμούς και στρογγυλοποιήσεις. Χρειάζονται ξεκάθαρες επιλογές, σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα νέου ξεκινήματος, νέος, απλός και αληθινός πολιτικός λόγος.
Τώρα είναι η ώρα ευθύνης για όλους. Όλοι πρέπει να δείξουν γενναιότητα, υπευθυνότητα, πολιτικό ήθος και αυτογνωσία. Και κυρίως, για να υλοποιήσουμε όλα τα παραπάνω, χρειάζεται πρώτα από όλα η σφυρηλατημένη ενότητά μας. Αλλιώς δεν πάμε πουθενά. Αν το κάνουμε, αν πορευτούμε έτσι, το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να γράφει ιστορία. Αν όχι, αν επιλέξουμε να δώσουμε μάχες οπισθοφυλακής ενός συστήματος που απέτυχε, τότε τα γεγονότα θα μας ξεπεράσουν.
Ας πράξουμε λοιπόν όλοι αυτό που πρέπει. Για το ΠΑΣΟΚ και για την Ελλάδα.
Θέλω να κλείσω, συντρόφισσες και σύντροφοι, με το εξής: Στην αίθουσα αυτή υπάρχουν άνθρωποι που διένυσαν όλη την ιστορική πορεία του ΠΑΣΟΚ κι έχουν ζήσει όλες τις μεγάλες στιγμές αυτής της παράταξης. Τους σεβόμαστε και τους τιμούμε. Εγώ ανήκω στη νεότερη γενιά στελεχών. Έχω, όμως, εικόνα του τι συμβόλισε το ΠΑΣΟΚ και έχω πλήρη επίγνωση του τι καλείται να κάνει σήμερα. Και θέλω να σας πω ότι τώρα, που το ΠΑΣΟΚ βάλλεται από παντού, που είναι στο χαμηλότερο σημείο του, κυρίως τώρα νιώθω πιο περήφανη από ποτέ για την παράταξή μου και για το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ θυσιάστηκε ολομόναχο ουσιαστικά για να κρατηθεί η πατρίδα μας όρθια. Μια παράταξη θυσιάστηκε για να μείνει η χώρα όρθια. Και αυτό είναι το ηθικό και αξιακό υπόβαθρο της πολιτικής μας αναγέννησης.
Κι ας μη λησμονούμε ότι στην παράταξή μας δεν υπήρξαν μόνο λαμόγια, αλλά και άνθρωποι που με το ήθος τους και τους αγώνες τους άφησαν ιστορία και άλλαξαν την Ελλάδα. Και ναι στην διαδρομή μας κάναμε και λάθη. Πολλά λάθη. Και τα πληρώσαμε ακριβά. Τώρα όμως είμαστε εδώ, με το πρωτοφανές χαμηλό ποσοστό που μας έδωσε ο ελληνικός λαός, έχοντας μάθει από την πορεία μας. Κι αν θέλουμε να χτίσουμε γέφυρα και ελπίδα για το μέλλον, να το ξέρετε ότι θα γίνει μέσα από αυτή την παράταξη. Γιατί, λύση δε θα μπορεί να υπάρξει χωρίς το ΠΑΣΟΚ. Κι όλοι εμείς τόσο συνειδητά όσο και βιωματικά θα μείνουμε μέχρι το τέλος σε αυτή την ιστορική παράταξη. Και θα μείνουμε γιατί η χώρα μας έχει τόσο πολύ ανάγκη, περισσότερο από ποτέ».