Αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων στα συσσίτια


 

ΔΙΕΥΡΥΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

 

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

 

 

Η ψαλίδα της κρίσης ανοίγει καθημερινά, αφήνοντας πίσω της ανέργους και ανθρώπους που από τη μια ημέρα στην άλλη βρίσκονται στο περιθώριο. Το ποσοστό της φτώχειας τον περασμένο Δεκέμβριο εκτοξεύτηκε στο 33%, ενώ για το 2013 τα νούμερα είναι πιο… μαύρα.

 

Με βάση, λοιπόν, τα νέα καθημερινά δεδομένα, που καταγράφουν νούμερα και στατιστικές, ο κοινωνικός χάρτης της φτώχειας αλλάζει χαρακτήρα. Άποροι δεν είναι πλέον οι ναρκομανείς και κάποια περιθωριοποιημένα άτομα. Επίσης, στα παραδοσιακά στρώματα της φτώχειας που περιλάμβαναν πολυμελείς οικογένειες, ηλικιωμένους και άτομα με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και επαγγελματικές γνώσεις, προστίθενται νέες κοινωνικές κατηγορίες, των «ανθρώπων της διπλανής πόρτας», πωλητές, τεχνίτες, εργάτες, οικοδόμοι, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με μέσο μορφωτικό επίπεδο που έχασαν τη δουλειά τους.

 

 

Από την πλευρά του, ο Δήμος Καλαμάτας, υλοποιώντας προγράμματα κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης, σκοπεύει να αναλάβει σειρά δράσεων, έτσι ώστε να εξασφαλίσει μια αξιοπρεπή ζωή στους περισσότερους από τους παραπάνω, με σκοπό να μειώσει και την όποια παραβατική συμπεριφορά κρύβεται πίσω απ’ όλη αυτή την κατάσταση.

 

 

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε, όχι μόνο να συνεχιστεί η παροχή φαγητού στους άπορους και άστεγους δημότες, αλλά να αυξήσει και τον αριθμό των μερίδων. Η παρασκευή του θα γίνεται, όπως και πριν, στις εγκαταστάσεις της 120 ΠΕΑ, καθημερινά όλες τις εργάσιμες ημέρες, και η διανομή του στο κτήριο του Α’ ΚΑΠΗ από εθελοντές, σύμφωνα με τους επιβαλλόμενους κανόνες υγιεινής και με τη συνεργασία των εποπτών υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, αλλά και της Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας. Οι μερίδες θα ανέλθουν περίπου στις 50 και το κόστος εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 15.000 ευρώ.
Το θέμα θα συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, όπου και αναμένεται να ληφθεί η σχετική απόφαση.