Δήμητρα Καμαρινού: Παρουσίασε το βιβλίο της «Η μέθοδος project στην πράξη»


Την Καλαμάτα επισκέφτηκε το περασμένο Σάββατο η δρ. Επιστημών της Αγωγής του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών, Δήμητρα Καμαρινού, με σκοπό να παρουσιάσει το νέο της βιβλίο με τίτλο «Η μέθοδος project στην πράξη. Οδηγός εκκίνησης για εκπαιδευτικούς».

 

Η παρουσίαση έγινε στο βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου, όπου η Δ. Καμαρινού είχε την ευκαιρία να εξηγήσει με απτά παραδείγματα τον τρόπο υλοποίησης ενός project μέσα στη σχολική τάξη, αλλά και να συζητήσει με τους παρευρισκόμενους εκπαιδευτικούς.

 

Μια μέρα νωρίτερα έκανε βιωματικό σεμινάριο στο χώρο των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά για το ίδιο θέμα, και με μεγάλη επιτυχία. Εκεί περιγράφηκαν αναλυτικά οι φάσεις και τα βήματα υλοποίησης ενός εκπαιδευτικού προγράμματος με τη μέθοδο project, από την εισαγωγική συνεδρία ως την παρουσίαση. Σχολιάστηκαν, επίσης, λεπτομερώς οι τομείς που διαχειρίζεται ο εκπαιδευτικός (Συνεδρίες Υλοποίησης, Ομάδες, Έρευνα και Συγγραφή, Έρευνα Πεδίου, Παρουσίαση) με τα συνήθη ερωτήματα των εκπαιδευτικών και δοκιμασμένες καλές πρακτικές.

 

Η Δ. Καμαρινού ως επιμορφώτρια δεν αναλώθηκε σε θεωρίες, αλλά αντιθέτως εξήγησε με πολύ πρακτικό τρόπο τι ακριβώς πρέπει να κάνει ένας εκπαιδευτικός όταν εκπονεί με την τάξη του ένα πρόγραμμα με τη μέθοδο project. Στο τέλος, μάλιστα, έδωσε και ένα απτό παράδειγμα επεξεργασίας ενός θέματος με την εν λόγω μέθοδο, με τους δασκάλους και τους καθηγητές σε ρόλους μαθητών μιας υποτιθέμενης σχολικής τάξης.