Ο πρόεδρος της Αβίας στο «Θάρρος»: Η Καλαμάτα μας εξυπηρετεί πιο πολύ από την Καρδαμύλη


 

«Δε θα κρίνω την απόφαση του Δ.Σ. Δυτικής Μάνης» 

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

«Είναι δικαίωμα του καθενός να εκφράζεται όπως θέλει. Δε θα κρίνω την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Μαζί με το σύμβουλο Βασίλη Κοζομπόλη ήμασταν, άλλωστε, οι μοναδικοί που ψηφίσαμε να συνενωθεί η Τοπική Κοινότητα Αβίας με το Δήμο Καλαμάτας», είπε μιλώντας στο «Θάρρος» ο πρόεδρος της Κοινότητας, Ευάγγελος Αβράμης, μετά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. Δυτικής Μάνης που απέρριψε το αίτημα συνένωσης της Κοινότητας με το Δήμο Καλαμάτας.
Όπως ανέφερε, «μπορώ να μιλήσω για τους ντόπιους, για παράδειγμα τους Κιτριώτες. Τι όφελος έχουν να μείνει η Αβία εκεί που είναι και να μη συνενωθεί με την Καλαμάτα; Άλλωστε, ακόμη και τα καταστήματά τους με Καλαματιανούς δουλεύουν κι όχι με Καρδαμυλαίους και η προσπέλαση σε αυτά γίνεται από τον ίδιο δρόμο. Είναι γνωστό πως, αν καταστραφεί ο παραλιακός δρόμος, οι Κιτριές αποκόπτονται».
Διευκρίνισε δε πως το αίτημα συνένωσης με την Καλαμάτα δεν αφορά στη Δημοτική Ενότητα Αβίας, αλλά μόνο την Κοινότητα Αβίας και τους κατοίκους των οικισμών Αρχοντικού, Παλιόχωρας, Ακρογιαλίου και Μεγάλης Μαντίνειας.      

 

 

Τρεις φορές το αίτημα
Όπως είπε, είναι ένα αίτημα που έχει διατυπωθεί τρεις φορές: όταν η Καλαμάτα «πήρε» τη Βέργα και τη Μικρή Μαντίνεια, απαρτίζοντας το τότε Συμβούλιο Περιοχής, ο ίδιος, ως μέλος της Κοινότητας Αβίας πήγε στον υπουργό Εσωτερικών Στ. Μπένο με σχετικό υπόμνημα, ζητώντας να ενταχθεί και η Αβία στο Δήμο Καλαμάτας. «Η προσπάθεια αυτή δεν καρποφόρησε, επειδή, όπως προέκυψε, αν γινόταν, δε θα υπήρχε στη συνέχεια ο Δήμος Αβίας», είπε χαρακτηριστικά.
Η δεύτερη ήταν με την εφαρμογή του «Καλλικράτη». Επίσης, «τότε είχε ζητηθεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να ενταχθούμε στην Καλαμάτα. Και τότε δεν μπορούσε να γίνει κάτι, μου είπαν, και ότι το θέμα θα συζητηθεί στην πορεία, όπως κι έγινε.
Τώρα, είναι η τρίτη φορά. Είχαμε συγκεντρώσει υπογραφές από τότε με τον “Καλλικράτη”, για να πάμε στην Καλαμάτα, αλλά με βάση το νόμο 3852/10, άρθρο 283 παράγραφος 5, κάναμε τη νέα μας ενέργεια και στείλαμε σε όλους τους φορείς το αίτημά μας».

 

Γιατί η συνένωση;
«Υπάρχει αξιοσημείωτη επιμονή να συνενωθείτε με την Καλαμάτα. Πού οφείλεται», είναι η ερώτησή μας και η απάντηση, αν μη τι άλλο, καταιγιστική: «Είμαστε όμοροι με την Καλαμάτα, αφού με τη Μικρή Μαντίνεια μάς χωρίζει μόνο ένας δρόμος πλάτους 4 μέτρων, εκεί που είναι ο ελαιουργικός συνεταιρισμός με το όνομα Μικρής Μαντίνειας και Αβίας.
Οι κάτοικοι δουλεύουν κυρίως στην Καλαμάτα, όπως και πολλοί Καλαματιανοί μένουν στην Αβία, είτε μόνιμα είτε περιστασιακά  Εξάλλου, η Καλαμάτα είναι πιο κοντά σε σχέση με την Καρδαμύλη, αν χρειαστεί να εξυπηρετηθεί κάποιος.
Συν τοις άλλοις, η Καλαμάτα είναι ένας μεγάλος Δήμος και πιστεύουμε ότι θα μπορέσει να αξιοποιήσει την Κοινότητά μας, όπως έκανε και με τη Μικρή Μαντίνεια.
Επίσης, έχουμε ωραία φυσική ομορφιά που παραμένει ανεκμετάλλευτη, όπως η παραλία της Σάντοβας, που μπορεί να αξιοποιηθεί σε συνδυασμό με την οριοθέτηση του ρέματος. Πρόκειται για ενέργειες από τις οποίες μπορούν να προκύψουν θέσεις στάθμευσης, που θα διευκολύνουν την αύξηση των επισκεπτών, γιατί, όπως είναι σήμερα η κατάσταση, το λεωφορείο δεν μπορεί να περάσει από τα διπλοπαρκαρισμένα οχήματα.
Είχα ζητήσει στο παρελθόν μερικά καλαθάκια για τα σκουπίδια στην πλαζ, ουδέποτε υλοποιήθηκε το αίτημα. Πρόκειται για μια πλαζ πολυσύχναστη, στην οποία προβλέπεται και ναυαγοσώστης, ο πύργος του οποίου δεν έχει τοποθετηθεί στη σωστή θέση και είναι εγκαταλελειμμένος, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να έχει σωστή εποπτεία του χώρου, παρά τα παράπονα που έχω διατυπώσει εγγράφως.
Εκτός αυτών, έχουμε και αρκετά κοινά με την Καλαμάτα. Ο σύνδεσμος ύδρευσης, το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης, συνδέεται με το βιολογικό της Καλαμάτας, άσχετα αν δεν έχει γίνει πράξη λόγω του ότι δεν έχει κατασκευαστεί το εσωτερικό δίκτυο, ενώ υπάρχει κι έτοιμη μελέτη». 

 

 

Δρόμος προς Κιτριές
Ρωτήσαμε για την κακή κατάσταση του δρόμου έως τις Κιτριές και απάντησε πως είναι προβληματικός εδώ και χρόνια. Πρόκειται για κατάσταση που χειροτερεύει, στο πλαίσιο της προσπάθειας επισκευής των βλαβών στο δίκτυο ύδρευσης χωρίς να ακολουθεί αποκατάσταση. «Τουλάχιστον η Καλαμάτα ρίχνει και λίγη πίσσα», σημειώνει.

Προβλήματα υπάρχουν, όμως, και στο αντλιοστάσιο της Μεγάλης Μαντίνειας, που λειτουργεί πλέον με μόνο μία αντλία. Από το 2010 για το τεχνικό πρόγραμμα του 2011 είχε προταθεί η αγορά μιας ακόμη αντλίας. Αν πάθει βλάβη η υφιστάμενη, θα μείνει ολόκληρη η περιοχή χωρίς νερό.

Άλλο ένα θέμα υπάρχει με τον υδραυλικό του Δήμου, «ο οποίος μπορεί να είναι σωστός στα καθήκοντά του, αλλά είναι μόνος του. Είναι και τόσο μεγάλο το αντικείμενο, που δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνος του, επειδή πρέπει να καλύψει όλες τις ανάγκες της Δημοτικής Ενότητας Αβίας. Χρειάζεται άλλο ένα άτομο ή και κάποιο μηχάνημα, κάτι που δεν μπορεί να διαθέσει ο Δήμος. Σε αντίθεση, η ΔΕΥΑΚ έχει πλήρη συνεργεία που δεν έχουν αφήσει, για παράδειγμα, το καλοκαίρι τη Μικρή Μαντίνεια χωρίς νερό, ενώ εμείς μένουμε…».

Η συζήτηση επεκτείνεται σε άλλα θέματα, όπως στην ανάπλαση της Μεγάλης Μαντίνειας, που δεν έχει υλοποιηθεί και στο δρόμο Μαντίνεια – Κρίσκιο, που είναι ημιτελής, και με τα χρήματα που προβλέπονται (12.000 ευρώ), δε θα γίνει κάτι.
Και το επιμύθιον του θέματος: «Δεν κατηγορούμε το Δήμο (Δυτικής Μάνης). Και να θέλει, δεν μπορεί να ανταποκριθεί, επειδή δεν έχει τα μέσα και χρήματα. Αν είχε, άλλωστε, χρήματα, θα έπρεπε να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του σε όλους (αιρετούς, προσωπικό, έργα). Ο Δήμος δεν μπορεί να τα φέρει σε πέρας και για αυτό ζητάμε να πάμε στην Καλαμάτα, ένα αίτημα στο οποίο είμαστε ανυποχώρητοι».

Τέλη
Ο κ. Αβράμης σχολίασε και την αναφορά του δημοτικού συμβούλου Κ. Λαμπρινέα για θέσπιση τελών από το Δήμο Καλαμάτας: «Στη Μικρή Μαντίνεια δεν υπήρξε αύξηση με εξαίρεση την προσθήκη της αποχέτευσης, κάτι που θα γίνει και στη Μάνη, όταν τοποθετηθεί το δίκτυο. Άλλωστε, γνωρίζουμε ότι η Μάνη δε θα κάνει αυξήσεις; Ούτως ή άλλως, πάντως, αυξήθηκαν τα τέλη ύδρευσης με την προσθήκη ΦΠΑ στους λογαριασμούς του νερού».

Υπογραφές
Μοιραία, η συζήτηση έφτασε και στο θέμα των υπογραφών. «Πολύς ντόρος έγινε», παρατηρούμε κι απαντά: «Από τους 463 που υπέγραψαν, αφαιρέσαμε τις 15 υπογραφές που αφορούσαν νεκρούς και την περίπτωση του κ. Μάινα, για τις οποίες υπήρξε αμφισβήτηση. Εξηγήσαμε στο δήμαρχο, όταν αναφέρθηκε στους νεκρούς, πως είχαν υπογράψει οι ίδιοι, αλλά αποβίωσαν στην πορεία, προτού το όνειρό τους γίνει πραγματικότητα. Οι υπογραφές είναι αδιαμφισβήτητες. Ρωτήστε και τους συγγενείς τους, αλλά όπως και να έχει, τις αποσύραμε για να μην υπάρχει ψεγάδι. Όμως, αν χρειαστεί, θα μαζέψουμε κι άλλες».  

                                          

Αμφισβητείται το Τοπικό Συμβούλιο

Διατύπωσε παράπονα και για τα οικονομικά του Δήμου, λέγοντας πως εξαιτίας της συμμετοχής του στο Δ.Σ. του Συλλόγου Προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων δέχεται συχνά ερωτήσεις από συναδέλφους του για την καταβολή των εξόδων μετακίνησης, κάτι που δίνει η Καλαμάτα, αλλά όχι και η Δυτική Μάνη, ενώ υπάρχουν τοπικοί σύμβουλοι που ζητούν να πληροφορηθούν από τον ίδιο αν θα πληρωθούν τα παραστατικά των συνεδριάσεων.

Τέλος, δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τις αναφορές του δημάρχου Δημ. Γιαννημάρα, πως δεν προσκλήθηκε σε κάποια γενική συνέλευση των κατοίκων, προκειμένου να καταθέσει τις απόψεις του: «Αυτά είναι απαράδεκτα και ειπώθηκαν για λόγους εντυπώσεων. Με τα λεγόμενά του για γενική συνέλευση αμφισβητείται η εγκυρότητα του Τοπικού Συμβουλίου, που εκλέχθηκε για να υπηρετεί τα συμφέροντα του τόπου. Αν αυτό ισχύει, αμφισβητείται συνεπακόλουθα και το Δημοτικό Συμβούλιο και όποιο άλλο αιρετό όργανο».