Συμφωνία του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας με Ryan Air για την πτήση Καλαμάτα-Μιλάνο


 

Η Μεσσηνία θα αλλάξει όψη το 2013

 

 

Η Μεσσηνία θα αλλάξει όψη το 2013 και θα καλυτερεύσει η οικονομία της, σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Δ. Μανιάτης.
Ο κ. Μανιάτης από κοινού με τον πρόεδρο της ΕΤΑΠ Μεσσηνίας, Γ. Γκούμα, εγκαινίασαν, όπως είπαν, ένα νέο πλαίσιο ενημέρωσης, που θα επαναλαμβάνεται ανά τακτά διαστήματα, προκειμένου να ενημερώνονται όλοι για τις δραστηριότητες του θεσμού και, κατά συνέπεια, τα μέλη του.

Δημ. Μανιάτης
Όπως είπε ο κ. Μανιάτης, το Επιμελητήριο δεν είναι συνδικαλιστικό όργανο, αλλά αυτοτελής και ανεξάρτητη ένωση φυσικών και νομικών προσώπων που ασκούν εμπορική δραστηριότητα στην περιφέρεια της Μεσσηνίας.
Εν συνεχεία, προέβη σε λεπτομέρειες ως προς το σκοπό και τη λειτουργία του. Μίλησε, μεταξύ άλλων, για τις προτάσεις που κατατέθηκαν για το φορολογικό, το ασφαλιστικό, τα πυροδάνεια και την έλλειψη ρευστότητας, ενώ ήταν εκτενής η αναφορά του στις αναπτυξιακές δραστηριότητες.
Μίλησε ακόμη για την υπογραφή συμφωνίας με την RYANAIR για τη γραμμή Μιλάνο-Καλαμάτα, από Απρίλιο μέχρι τέλος Οκτωβρίου, οπότε αναμένονται 8.500 επισκέπτες, που θα αφήσουν στην περιοχή 6,5 εκατ. ευρώ, καθώς και για την προσπάθεια σύνδεσης με τη Βαρσοβία.
Όσον αφορά στα δρομολόγια της AEGEAN, είπε πως θα ξεκινήσουν στις 9 Μαρτίου από Μόναχο – Ντίσελντορφ – Μόσχα – Στοκχόλμη – Ισραήλ, κάτι στο οποίο έχει συμβάλει τα μέγιστα η Costa Navarino, διότι χωρίς αυτήν την επένδυση δε θα υπήρχε ενδιαφέρον για τη Μεσσηνία.
Για την ASTRA AIRLINES, ανέφερε πως προτάθηκε αλλαγή στο δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Καλαμάτα, που έγινε αποδεκτή. Έτσι, από τις 17 Ιανουαρίου θα γίνεται κάθε Πέμπτη στις 2.00 μ.μ. από Θεσσαλονίκη και Κυριακή, έως τα τέλη Μαρτίου, για διευκόλυνση και των παραγωγικών τάξεων.
Αναφέρθηκε και στην προσπάθεια που θα καταβληθεί για δρομολόγηση αεροσκάφους στη διαδρομή Ηράκλειο-Καλαμάτα-Γιάννενα με τη συνεργασία φορέων.
Για το τρένο, ανέφερε ότι θα επιδιωχθεί συνεργασία με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για προγράμματα εκδρομών με τραίνο από και για Καλαμάτα, ενώ θα γίνει προσπάθεια λειτουργίας προαστιακού σιδηρόδρομου.
Όσον αφορά στο λιμάνι, ανέφερε πως θα καταβληθεί προσπάθεια δημιουργίας προϋποθέσεων με τις παραπάνω δραστηριότητες και μίλησε για ενδιαφέρον από επενδυτές για τη δρομολόγηση πλοίου στη γραμμή Καλαμάτα-Κρήτη, χωρίς να υπάρχει η επιδότηση της άγονης γραμμής.
Πρόσθεσε δε, πως προτεραιότητα θα είναι η ανάπτυξη της κρουαζιέρας σε συνδυασμό με το αεροδρόμιο, καθώς προσφέρεται να γίνει το λιμάνι Home Porting, δηλαδή επιβίβαση και αποβίβαση επιβατών κρουαζιέρας με σημαντικά οφέλη στην τοπική οικονομία.
Όλα τα παραπάνω, συνέχισε, δημιουργούν προϋποθέσεις για ενδιαφέρον από επενδυτές και αγορά τουριστικής κατοικίας από Ευρωπαίους συνταξιούχους, διότι έχουν δυνατότητα απευθείας πρόσβασης. Αυτοί και καταναλώνουν και προσφέρουν στην τοπική οικονομία και δεν αφαιρούν θέσεις εργασίας.
Κατέληξε δε, λέγοντας πως οι αναπτυξιακές προσπάθειες θα συνεχιστούν σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τη Διαδημοτική Επιτροπή Τουρισμού και των επιχειρήσεων γενικότερα.

Γ. Γκούμας
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΤΑΠ Μεσσηνίας Γ. Γκούμας προέβη σε ανασκόπηση των δράσεών της για το 2012 και παρουσίασε και τις δράσεις για το 2013.
Για τη φετινή χρονιά, στόχος είναι η ενδυνάμωση του κλίματος εμπιστοσύνης στον επιχειρηματικό κόσμο μέσω των νέων δράσεων, οι οποίες θα απευθύνονται αποκλειστικά και μόνο:
στην ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην εξασφάλιση νέων πόρων για τη χρηματοδότηση των επιχειρηματιών (μέσω δυνάμεων πίεσης προς την κεντρική κυβέρνηση και την περιφερειακή ενότητα), στην κατάρτιση ή/και την επανακατάρτιση των στελεχών των επιχειρήσεων και των νέων επιχειρηματιών μέσω νέων εκπαιδευτικών προγραμμάτων προσαρμοσμένων στις ανάγκες και, τέλος, στην ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών.
Ως προς την κατάρτιση των επιχειρήσεων, είπε πως έχει εξασφαλισθεί χρηματοδότηση για την επιδοτούμενη κατάρτιση και τη δωρεάν συμβουλευτική διάρκειας ενός έτους, για συνολικά 306 καταρτιζόμενους (εκ των οποίων οι 155 είναι επιχειρηματίες και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι), από συνολικά 172 επιχειρήσεις της Μεσσηνίας. Έχει εξασφαλισθεί χρηματοδότηση, επίσης για την επιδοτούμενη κατάρτιση προγράμματος για την ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ, στην οποία έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον περισσότερα από 120 (εκ των οποίων ποσοστό άνω του 60% αφορά επιχειρηματίες) και για το τρέχον έτος θα καταρτιστούν τουλάχιστον 175 άτομα. Υποβάλλονται προγράμματα κατάρτισης εργαζομένων σε επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερα από 25 άτομα και αναμένονται να υλοποιηθούν προγράμματα 300 εργαζομένων.
Συνολικά προβλέπεται πως θα καταρτιστούν για το 2013 περισσότεροι από 890 εργαζόμενοι και επιχειρηματίες του νομού από 540 και πλέον επιχειρήσεις της Μεσσηνίας (ποσοστό που αντιστοιχεί σε αύξηση πέραν του 50% της λειτουργίας της εταιρείας).
Όσο για τις υπόλοιπες δράσεις, σχεδιάζεται μια νέα δράση με ποσοστό επιχορήγησης 50% προς τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να προωθήσουν τα προϊόντα τους στις αγορές του εξωτερικού, για τη συνολική αξία συμμετοχής στις διεθνείς εκθέσεις ή στις εκθέσεις στην Ελλάδα, με 21 επιχειρήσεις να έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον τους.
Μίλησε, επίσης, για την ίδρυση συνδέσμων Τυποποιητών, Νέων Επιχειρηματιών και Καταστηματαρχών εστίασης και αναψυχής, τη δημιουργία τμήματος συμβουλευτικής επιχειρήσεων στην ΕΤΑΠ για τη διαχείριση φακέλου χρηματοδότησης νέων επιχειρήσεων, προώθησης στην Απασχόληση, τη χρηματοδότηση για τη δημιουργία «Θερμοκοιτίδας» επιχειρήσεων, αλλά και για το Κέντρο Γαστρονομίας.

 

του Χάρη Χαραλαμπόπουλου