Φόβος για βεντέτα με τους τσιγγάνους στη Μεσσήνη


 

ΔΙΑΧΥΤΟΣ Ο ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ ΝΕΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

Οργή και αγανάκτηση στη Μεσσήνη για τους αθίγγανους

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Φωτό: Στασινός Μουτσούλας

 

Η αύξηση της παραβατικότητας των αθιγγάνων, με αποκορύφωμα το τελευταίο περιστατικό, όταν κάποιοι εξ αυτών επιχείρησαν να κλέψουν τα σπίτια των συγγενών του αδικοχαμένου Ηλία Δουρούμη, την ώρα της κηδείας του, αποτελεί το κυρίαρχο θέμα συζήτησης στη Μεσσήνη.
Όπου κι αν βρεθεί ή σταθεί κάποιος, οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από το συγκεκριμένο περιστατικό, που απλώς ήρθε σαν το «κερασάκι στην τούρτα» μιας σειράς κλοπών και προστριβών, ακόμη και χειροδικίας έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Μεσσήνης.
Η κατάσταση έχει ξεφύγει κάθε ελέγχου και διάχυτος είναι ο φόβος πρόκλησης και νέων επεισοδίων, ίσως και με τραγική κατάληξη, αν επιχειρηθούν αντίποινα.

 

 

Μιλώντας με κατοίκους της Μεσσήνης, πληροφορηθήκαμε ότι τα ζευγάρια βρίσκονται με βάρδιες στο σπίτι τους. Αν, δε, υπάρχει κάποια κοινωνική υποχρέωση, οπότε δε θα βρίσκεται κανείς στο σπίτι, κάποιοι απευθύνονται σε εταιρεία σεκιούριτι για φύλαξη.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι ξεχειλίζουν από οργή και ζητούν λήψη μέτρων, προκειμένου να δοθεί οριστικό τέλος. Όσο γι’ αυτό, ακούσαμε διαφορετικές απόψεις, με κάποια να μιλά για εκτοπισμό τους σε κάποιον από τους τόπους εξορίας του παρελθόντος ή ακόμη και στείρωσής τους. Ένας δε φιλήσυχος κάτοικος, ο οποίος έχει πέσει θύμα κλοπής, είπε πως δε θα διστάσει να πάρει το όπλο του, προκειμένου να προστατεύσει τον εαυτό του και την περιουσία του.

 

Νικ. Γρηγορόπουλος
Η κατάσταση είναι δραματική και ανεξέλεγκτη και η Πολιτεία ανύπαρκτη, σχολίασε ο κ. Νικ. Γρηγορόπουλος. «Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η καταστολή, αλλά και η πρόληψη», πρόσθεσε και σημείωσε ότι ο κόσμος φοβάται. Μίλησε, επίσης, για την επικίνδυνη οδήγηση των αυτοκινήτων τους, καθώς δεν έχουν φώτα ή τα οδηγούν ανήλικοι χωρίς δίπλωμα. Η πιο συνηθισμένη παράβασή τους είναι να «σηκώνουν» οποιοδήποτε σιδερένιο αντικείμενο.
Κατά τον κ. Γρηγορόπουλο, είναι έντονο το κλίμα ανασφάλειας μεταξύ των κατοίκων, κάτι που οφείλεται στην ελλιπή αστυνόμευση.

 

Παν. Δασκαρόλης  

«Πληγή» χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί ο κ. Πάνος Δασκαρόλης, θύμα κλοπής ο ίδιος δύο φορές, για να προσθέσει πως η Αστυνομία γνωρίζει την κατάσταση. «Εμείς ξυπνάμε το πρωί και σκεπτόμαστε τι θα κάνουμε στη δουλειά μας κι εκείνοι σκέπτονται πώς θα κλέψουν.
Είναι καθηγητές Πανεπιστημίου στην κλεψιά και πολλές φορές προηγούνται της Αστυνομίας», σχολίασε.
Με βάση τα λεγόμενά του, κινούνται σε μικρές ομάδες, για να εξετάσουν πού θα είναι το επόμενο χτύπημά τους.
Και ο ίδιος, πάντως, επιμένει πως πρέπει να ληφθούν μέτρα: «Να μη μένει κανένα σπίτι μόνο του. Οι τσιγγάνοι γνωρίζουν τους πάντες και τα πάντα κι έτσι αποφασίζουν πού θα “χτυπήσουν”».
Ολοκληρώνοντας χαρακτήρισε ιεροσυλία αυτό που έγινε, «να πενθεί όλο το Νησί το χαμό του 24χρονου Ηλία Δουρούμη κι εκείνοι να κάνουν τη δουλειά τους».

 

 

Κων. Καραστάθης
«Κάθε θαύμα τρεις ημέρες, το μεγάλο τέσσερις», παρατήρησε ο κ. Κων. Καραστάθης, αναφερόμενος στην προχθεσινή αστυνομική «σκούπα».
Θύμα κλοπής, επίσης, ανέφερε πως το σπίτι του έμεινε για 45 λεπτά «μόνο του». Ο ίδιος καθυστέρησε να επιστρέψει γιατί συναντήθηκε με ένα φίλο του, ενώ λίγο πριν είχαν φύγει και τα παιδιά του. «Αν δε με καθυστερούσε ο φίλος μου, θα τους πετύχαινα στο σπίτι και ίσως να με σκότωναν. Το σπίτι ήταν άνω – κάτω, ενώ πήραν και τα κοσμήματα – κειμήλια της μακαρίτισσας της γυναίκας μου. Κανένα πλέον από τα παιδιά μας δε θα έχει κάτι να θυμάται από τη μητέρα του, αφού έκλεψαν τα κοσμήματά της, τα οποία μου είχαν αφήσει για συναισθηματικούς λόγους», είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα. «Σε διαφορετική περίπτωση, θα θρηνήσουμε θύματα».

 

 

Απόστ. Ιωαννίδης
«Η κατάσταση είναι προβληματική. Δεν έχουμε κράτος», σημείωσε ο κ. Απόστολος Ιωαννίδης, θύμα κλοπής. «Μου πήραν τα χρήματά μου μέσα σε μιάμιση ώρα που έλειψα από το σπίτι», σημείωσε και χαρακτήρισε «πρόστυχο αυτό που έγινε με την επιχειρούμενη κλοπή στο σπίτι των συγγενών του Ηλία Δουρούμη, την ώρα που τον συνόδευαν στην τελευταία του κατοικία».
Όπως είπε, «είμαι ο πιο φιλήσυχος άνθρωπος του κόσμου και δεν έχω πειράξει κανέναν. Θα φτάσω, όμως, στο σημείο να σκοτώσω, αν ξαναγίνει κλοπή στο σπίτι μου. Με “έφαγε” 40 χρόνια η οικοδομή, πήρα κάτι λεφτά και μου τα έκλεψαν».
Τέλος, ανέφερε ότι οι παντρεμένοι βρίσκονται με βάρδιες στο σπίτι, προκειμένου να αποφύγουν την πιθανότητα κλοπής.

 

 

Ι. Κορδονούρης
«Ψάχνω να βρω παρέα για να μη γυρίσω μόνος μου στο σπίτι, μήπως και συμβεί τίποτε», παρατήρησε από την πλευρά του ο κ. Ι. Κορδονούρης. Θυμήθηκε δε ότι όταν διατηρούσε κατάστημα στη Μεσσήνη, έκανε βόλτες κατά μήκος του δρόμου, σε μικρή απόσταση, παρατηρώντας συνεχώς την είσοδό του. Παρά, όμως, την προσοχή, ένα τσιγγανάκι κατάφερε να περάσει τον «έλεγχο», μπήκε στο μαγαζί και πήρε ένα χαρτονόμισμα των 50 ευρώ, που είχε αφήσει στον πάγκο, επειδή νωρίτερα είχε εισπράξει από πελάτη του 70 ευρώ.
Θυμήθηκε ακόμη ένα περιστατικό: φίλος του ανέθεσε σε εταιρεία σεκιούριτι τη φύλαξη του σπιτιού του, προκειμένου να παραβρεθεί σε γάμο.

 

 

Ν. Τζώρτζης
«Όπως εξελίσσονται τα πράγματα, η Μεσσήνη είναι “καζάνι που βράζει”», σχολίασε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νικ. Τζώρτζης, ο οποίος συνέστησε αυτοσυγκράτηση και να λειτουργήσει καλύτερα η κρατική μηχανή. «Αλλιώς θα έχουμε έκτροπα, καθώς οδηγούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση», υπογράμμισε καταλήγοντας. 

 

 

Ι. Πατρινιός
Την άποψη ότι «έχουν βάλει όλο τον κόσμο στο στόχαστρο» διατύπωσε ο κ. Ι. Πατρινιός. «Μας έβαλαν τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι, δεν τολμάμε να πάμε πουθενά, ούτε και να μιλήσουμε. Κινδυνεύουμε από λεπτό σε λεπτό να μας σκοτώσουν», σχολίασε.

 

 

Αρτ. Φανός
Ανάστατος είναι ο εμπορικός κόσμος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αρτέμη Φανό, «από την ιεροσυλία (αναφέρεται στο περιστατικό της απόπειρας κλοπής των συγγενών του Ηλία Δουρούμη), αλλά και το γενικότερο τρόπο συμπεριφοράς των αθιγγάνων. Προσπαθούμε να βρούμε τρόπο να προστατεύσουμε τις περιουσίες μας και υπάρχουν συνάδελφοι που περιπολούν τις νύχτες, παρακολουθώντας τα καταστήματά τους».
Όπως είπε, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου πρόκειται στην επόμενη συνεδρίασή του να συζητήσει το θέμα και να εκδώσει σχετικό ψήφισμα διαμαρτυρίας. 

 

 

Ανώνυμες μαρτυρίες
Κυρίαρχο στοιχείο είναι ο φόβος για κάποιους από τους κατοίκους. «Δεν τολμάμε να πούμε ούτε το όνομά μας. Μας φάγανε», είπαν χαρακτηριστικά κάποιοι από αυτούς. Ένας επισήμανε ότι οι αθίγγανοι έχουν καταλύσει κάθε νόμο του κράτους και τις ουσιώδεις διατάξεις του Συντάγματος, ενώ η Πολιτεία και οι αρμόδιες αρχές παραμένουν απλοί θεατές. «Σε περίοδο έξαρσης της παραβατικότητας – εγκληματικότητας, υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από όλους, που όμως στην πορεία αδρανεί και η κατάσταση επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Οι αρμόδιοι πρέπει να σκύψουν στο πρόβλημα και να το εξετάσουν σοβαρά κι όχι περιστασιακά», συμπλήρωσε.
Ένας άλλος παρατήρησε: «Από τη στιγμή που οι αιρετοί έχουν συναλλαγές με τους αθίγγανους, είναι δέσμιοί τους. Δεν μπορεί η ΟΠΚΕ να κάνει παρέλαση μόνο μετά από ένα χοντρό συμβάν και τον υπόλοιπο χρόνο να μη φαίνεται πουθενά. Το πρόβλημα είναι τεράστιο και σήμερα (χθες) δεν υπάρχει πρόβλημα μετά την αστυνομική επιχείρηση. Την επόμενη εβδομάδα, όμως, τι θα γίνει;
Η Ελλάδα είναι ένα απέραντο σούπερ μάρκετ για τους αθίγγανους κι ό,τι τους αρέσει, το βουτάνε».