Να αποζημιωθούν ζητούν οι αγρότες της Τριφυλίας για τις ζημιές στα θερμοκήπια από το χαλάζι


 

Ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών για το θέμα της χαλαζόπτωσης στις 7 Φεβρουαρίου και την αποζημίωση έστειλε την παρακάτω επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

Στις 7-2-2013 έπληξε την περιοχή μας μια πρωτοφανής χαλαζόπτωση με αποτέλεσμα την ολοσχερή καταστροφή των υπαίθρων καλλιεργειών (φυλλώδη λαχανικά) αλλά και των πλαστικών κάλυψης των θερμοκηπίων στα οποία οι καλλιέργειες βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη.

Κατά την επίσκεψη στις 8-2-2013 κλιμακίου του ΕΛΓΑ Τρίπολης, όπου διαπίστωσαν το μέγεθος της ζημιάς, ειπώθηκε ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ για αποζημίωση μέσω ΠΣΕΑ δεν είναι εφικτό λόγω του ότι δεν έχει επέλθει ζημιά τουλάχιστον κατά 30% της αξίας του θερμοκηπίου. ΤΑ θερμοκήπιά μας είναι σύγχρονες κατασκευές μεγάλου κόστους των οποίων αποσβένεται με την πάροδο των χρόνων. Άρα επέρχεται μια παλαιότητα. Δεν μπορεί λοιπόν η αξία του θερμοκηπίου να παραμείνει ίδια για όλα τα χρόνια ζωής του. Η ζημιά που έγινε διορθώνεται μόνο με αλλαγή του  πλαστικού κάλυψης, γιατί στην αντίθετη περίπτωση θα καταστραφεί και η καλλιέργεια, λόγω της υψηλής υγρασίας και του κρύου που εισέρχεται στο θερμοκήπιο από τις τρύπες που δημιούργησε χαλάζι.

Κατόπιν αυτών, καταλήγει η επιστολή, ζητάμε να επιληφθείτε του θέματος και να προχωρήσετε στις ενέργειες που απαιτούνται προκειμένου να αποζημιωθούν οι παραγωγοί, διότι τα κόστος αλλαγής του πλαστικού είναι μεγάλο (2.000 ευρώ τουλάχιστον το στρέμμα).