Να διαλύσουν τα μπλόκα κάλεσε τους αγρότες ο Μ.Χαρακόπουλος


Λίγες ώρες πριν από την πανελλαδική συνδιάσκεψη των αγροτών στο μπλόκο της Νίκαιας, την Κυριακή, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος κάλεσε τους αγρότες «να αποχωρήσουν από τους δρόμους, παρ’ ότι έχουν τα δίκια τους, και να συνειδητοποιήσουν τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας». Συλλαλητήριο της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης στο Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, το μεσημέρι του Σαββάτου.

Κατά την επίσκεψη του στην έκθεση «Ζωοτεχνία» στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Χαρακόπουλος τόνισε: «Πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η χώρα βρίσκεται στο ‘καλαπόδι’ του μνημονίου και τα περιθώρια κινήσεων είναι περιορισμένα, ο ελληνικός λαός στο σύνολό του υποβάλλεται σε θυσίες», ενώ συνέδεσε τη δυνατότητα για «διορθωτικές κινήσεις» στον πρωτογενή τομέα προς το τέλος του χρόνου με τις ενδείξεις ανάκαμψης της οικονομίας.

«Να έρθουν να σχεδιάσουμε μαζί τις δράσεις για τη νέα προγραμματική περίοδο και τα έργα υποδομών στον πρωτογενή τομέα, που θα μειώσουν κι άλλο το κόστος παραγωγής» συμπλήρωσε.

Επίσης, ο κ. Χαρακόπουλος χαρακτήρισε «διαπραγματευτική επιτυχία» την εξασφάλιση πόρων ύψους 18,3 δισ. ευρώ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για την περίοδο 2014-20. Όπως επισήμανε, «παρά τις μεμψιμοιρίες κάποιων που επιμένουν να αναλώνονται σε ανέξοδη κριτική, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα, που πέτυχε μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση, σε σχέση με την αρχική εισήγηση της Κομισιόν και η μόνη χώρα, που αναφέρεται στα συμπεράσματα ότι από το 2016 μπορεί να εισπράξει άλλα 2 δισ., λόγω της ύφεσης των τελευταίων πέντε χρόνων».
 

Συλλαλητήριο αγροτών

Συλλαλητήριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης διοργάνωσε το μεσημέρι η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), με τη συμμετοχή αγροτοκτηνοτρόφων και μελών του ΠΑΜΕ, στο πλαίσιο της κλαδικής έκθεσης Ζωοτεχνία.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην οδό Εγνατία, μπροστά από το άγαλμα του Βενιζέλου και στη συνέχεια κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα πραγματοποίησαν πορεία μέχρι τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, όπου πραγματοποιείται η κλαδική έκθεση. Στη κεφαλή της πορείας τέθηκαν τρία τρακτέρ και η τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Εγνατία, ενώ οι διαδηλωτές διαλύθηκαν, μετά τις 2 το μεσημέρι, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.

Μεταξύ άλλων η ΠΑΣΥ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε, διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι παραμένουν ανεξόφλητα προϊόντα που παρέδωσαν σε βιομηχανίες μεταποίησης οι παραγωγοί (ροδάκινο γάλα κ.α.), για το κόστος του πετρελαίου και των γεωργικών εφοδίων και ζητούν κατώτερες, εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν, όπως αναφέρουν, «το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίσουν ικανοποιητικό εισόδημα για αξιοπρεπή ζωή».

Στο μεταξύ, στα σημεία συγκέντρωσης, σε κομβικά σημεία εθνικών και επαρχιακών δρόμων, παραμένουν οι αγρότες, αναμένοντας τις αποφάσεις που ληφθούν αύριο από το συντονιστικό όργανο, το οποίο θα συνεδριάσει στη Νίκαια Λάρισας.

Εξάλλου, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ), σε ανακοίνωση που εξέδωσε, συμπαρίσταται στις κινητοποιήσεις των αγροτών και αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι πρωτογενής τομέας, παρά τις διαβεβαιώσεις, έχει παραμεληθεί πλήρως. Το ΓΕΩΤΕΕ δηλώνει πρόθυμο να συνεργαστεί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της μείωσης του κόστους πρωτογενούς παραγωγής και να προχωρήσει στο σχεδιασμό της αγροτικής πολιτικής.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ