Σοβαρά προβλήματα, τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και αναλώσιμα στα Κέντρα Υγείας…


 

 

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Υγείας Γαργαλιάνων και Φιλιατρών, από τις τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό και αναλώσιμα, αναδείχθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας.

Μάλιστα, όπως ειπώθηκε, τα Κέντρα Υγείας λειτουργούν ακόμα, όπως λειτουργούν, χάρη στη στήριξη και ενίσχυση των εργαζομένων σε αυτά, πολιτών και συλλόγων που εθελοντικά και ανιδιοτελώς προσφέρουν ό,τι μπορούν σε αναλώσιμα είδη και υλικά!

Ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιάννης Καλκαβούρας, έθεσε στο Σώμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας Γαργαλιάνων, που βρίσκεται σε μαρασμό, λέγοντας: «Θέλω να μεταφέρω το θέμα εδώ στο Σώμα και σε σας, κε δήμαρχε, ούτως ώστε να φροντίσετε να δείτε τι ακριβώς συμβαίνει, τα όσα συμβαίνουν στο Κ.Υ. Γαργαλιάνων.

Άμα θέλουμε να απαξιώσουμε ένα θεσμό, υπάρχουν πολλοί τρόποι. Ένας τρόπος είναι η μη χρηματοδότησή του. Σας μεταφέρω, κε δήμαρχε, ότι αναλώσιμα στο Κέντρο Υγείας Γαργαλιάνων δεν υπάρχουν! Τα παίρνουν οι ιδιώτες, αυτοί που πάνε για περίθαλψη, και γνωρίζω αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον, δύο Συλλόγους οι οποίοι ασχολούνται με το να μαζέψουν χρήματα για να δώσουν στο Κ.Υ. υλικά. Ο καθένας αντιλαμβάνεται τι σημαίνει και πού οδηγεί αυτό.

Μία δεύτερη περίπτωση, κατ’ εμέ, που οδηγεί πάλι σε μαρασμό είναι η μη ύπαρξη, δε λέω όλων των ειδικοτήτων, ενός μόνιμου παθολόγου, παρά γίνονται αποσπάσεις και έρχεται ένας αγροτικός απ’ το τάδε Κ.Υ. ή απ’ το Νοσοκομείο και φεύγει…». Ακόμη, αναφέρθηκε στα προβλήματα από την πτώση του συστήματος για τις συνταγογραφήσεις και το γεγονός ότι κάποιες χρειάζονται ειδικότητα. Ο κ. Καλκαβούρας εξέφρασε την πολύ ιδιαίτερη ανησυχία του για το Κέντρο Υγείας Γαργαλιάνων και όπως είπε, «αυτό ανησυχεί την πόλη των Γαργαλιάνων και τα περίχωρα».

«Σοβαρό κίνδυνο έχουν όλες οι δομές υγείας, δεν ξέρουμε όμως και δε μιλάει κανένας για τίποτα. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει» επεσήμανε στην ίδια συνεδρίαση ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας – διευθυντής στο Κ.Υ. Φιλιατρών, Δημήτρης Σωτηρόπουλος.

Για το Κέντρο Υγείας Φιλιατρών, σημείωσε: «Εμείς εκεί (σ.σ. στο Κ.Υ. Φιλιατρών) τα αγοράζουμε από την τσέπη μας. Και τα χαρτικά και τα καθαριστικά και τις γάζες και τα λευκοπλάστ τα αγοράζουμε εμείς. Αυτό δεν είναι καινούργιο. Και το “κρατάμε” με το ζόρι!».

Επίσης, ο κ. Σωτηρόπουλος αναφέρθηκε στα προβλήματα από ελλείψεις και σε προσωπικό, ενώ επαίνεσε την πρωτοβουλία του Ομίλου Δράσεων και Πολιτισμού να βάψει τους εσωτερικούς χώρους του Κ.Υ.

Μάλιστα, ο κ. Σωτηρόπουλος εξέδωσε και σχετική ευχαριστήρια ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Ως διευθυντής του Κέντρου Υγείας Φιλιατρών θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τον Όμιλο Δράσεων και Πολιτισμού της πόλης μας για την πρωτοβουλία του να βάψει το Κ.Υ. Κατάφερε να βάψει το μεγαλύτερο μέρος του εσωτερικού του Κέντρου Υγείας, το οποίο ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση. Η πρωτοβουλία αυτή των συμπολιτών μας ήρθε να υποκαταστήσει την επίσημη πολιτεία, που είναι υποχρεωμένη γι’ αυτό. Την πολιτεία, όμως, την πτωχεύσανε!

Ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους όλων των συμπολιτών μας σε όλους όσοι εργάστηκαν ή πρόσφεραν με οποιονδήποτε τρόπο στην προσπάθεια αυτή». 

Του Ηλία Γιαννόπουλου