Στο κλίμα της αποκριάς η Καλαμάτα


 

Στο εργαστήρι καρναβαλικών αρμάτων, που αποτελεί «το στρατηγείο» του καρναβαλιού της Μεσσήνης, βρέθηκε το «Θ». Εκεί μιλήσαμε με δύο αντιδημάρχους, αλλά και τον υπεύθυνο των αρμάτων, οι οποίοι μας ενημέρωσαν για το πλήθος των φετινών εκδηλώσεων. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι όλα είναι φτιαγμένα στο χέρι.

 

Γιώργος Δαβίλας  Αντιδήμαρχος Πολιτιστικών

-Μιλήστε μας για τις εκδηλώσεις του φετινού καρναβαλιού.

Φέτος αποφασίσαμε να μη στηρίζονται οι εκδηλώσεις μόνο σε 3-4 καρναβαλικές μέρες. Ειδικότερα, θα αρχίσουν την Κυριακή 3 Μαρτίου, οπότε θα βγει το καρναβαλικό άρμα της Μεσσήνης στους δρόμους, με τη Φιλαρμονική Μεσσήνης, που είναι πιο παλιά και από αυτή της Καλαμάτας, να παιανίζει και να αναγγέλλει την έναρξη του καρναβαλικού δρώμενου.

Θα υπάρξουν, επίσης, άλλα δρώμενα και χοροί από τους Παιδικούς Σταθμούς της πόλης, αλλά και τους Φίλους της Μεσσήνης, στη μικρή πλατεία.

Θα ακολουθήσει η Τσικνοπέμπτη, που είθισται να βγάζουμε το λεγόμενο «άρμα του μπεκρή». Φέτος, όμως, αλλάζει η ώρα και θα βγει το μεσημέρι αντί για το βράδυ, στην κεντρική πλατεία. Θα ξεκινήσει στις 12.00 και θα υπάρχει μουσική, ποτό και φαγητό.

Υπάρχουν κι άλλες δράσεις, όπως στις 10 του μήνα δρώμενα σχολείων, όπως και κάποιες που θα ανακοινωθούν όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Σίγουρο είναι στις 16 και 17 το δρώμενο του κρυμμένου θησαυρού. Επίσης την Κυριακή στις 17 θα ανάψουμε φωτιές στη Μεσσήνη. Φυσικά, η κορύφωση έρχεται την Καθαρά Δευτέρα, με το δρώμενο της «γριάς Συκούς» και τη γνωστή παρέλαση των καρναβαλικών αρμάτων, που φέτος είναι ανανεωμένα. Πιστεύουμε δε, ότι θα εκπλήξουν. Τα παιδιά που δουλεύουν ακολουθούν την παράδοση που έχει το εργαστήριο της Μεσσήνης στην αρματοκατασκευή.

 

-Έχει μέλλον το καρναβάλι της Μεσσήνης;

Όπως ξέρετε, είναι το μεγαλύτερο καρναβάλι στην Πελοπόννησο, μετά από εκείνο της Πάτρας. Έχει και μέλλον και προοπτική, γιατί παντρεύει την παράδοση, την ιστορία με το παρόν, ενώ πατάει στο μέλλον.

Προσωπικά, μάλιστα, είχα κάνει μια πρόταση να δημιουργήσουμε όλες οι πόλεις ένα παμμεσσηνιακό καρναβάλι, με έδρα τη Μεσσήνη, γιατί εξ αντικειμένου έχει την πρωτοκαθεδρία, όχι γιατί εμείς είμαστε οι καλύτεροι και οι άλλοι δεν είναι.

Δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε σε κανέναν να κάνει εκδηλώσεις, αλλά οφείλουν όλοι να σεβαστούν το εθιμικό δίκαιο που η Μεσσήνη έχει δημιουργήσει εδώ και 153 χρόνια.

 

-Τι θα λέγατε για το καρναβάλι της Καλαμάτας;

Όπως όλοι ξέρετε, ο κύριος Νίκας αναγνώρισε με επιστολή του την πρωτοκαθεδρία στα καρναβαλικά δρώμενα της Μεσσήνης. Μάλιστα, ο ίδιος σε συνάντηση που είχαμε δεσμεύτηκε ότι όλη η Καλαμάτα θα είναι εδώ, προεξάρχοντος του ιδίου.

Εμείς ευχόμεθα στους φίλους της Καλαμάτας ό,τι καλύτερο και τους προσκαλούμε να συνεορτάσουμε, γιατί δεν έχουμε το δικαίωμα και την πολυτέλεια της αντιπαράθεσης. Πρέπει όλοι μαζί ενωμένοι και σεβόμενοι ο ένας τα δρώμενα του άλλου, να τα υπηρετούμε.

 

Πάνος Δασκαρόλης  πρώην Αντιδήμαρχος Πολιτιστικών

           Τι είναι το καρναβάλι για τη Μεσσήνη;

Για τη Μεσσήνη το καρναβάλι αποτελεί θεσμό. Η πρώτη εμφάνισή του έγινε στα μέσα του παρελθόντος αιώνος, αφού έχουμε έγγραφες μαρτυρίες από το 1860 που δηλώνουν εμφάνιση καρναβαλικών εκδηλώσεων στην πλατεία της Μεσσήνης. Σύμφωνα με έρευνα που έκανα, το καρναβάλι προέκυψε από κάποιον που εμφανιζόταν μεταμφιεσμένος. Ποτέ την Κυριακή, ούτε άλλη μέρα, αλλά μόνο την Καθαρά Δευτέρα. Επισκεπτόταν τα μαγαζιά, απ’ όπου έπαιρνε λαγάνες και άλλα εδέσματα που μοίραζαν εκείνη τη μέρα.

Αυτή η εμφάνιση ήταν κάτι το περίεργο για τον κόσμο. Αρχικά δε μιλούσε, αλλά κάποτε τον έκλεισαν κάπου και του φώναζαν να βγάλει λόγο. Τότε αυτός έκανε μια κρίση για την πολιτική ηγεσία, τους Κουμουνδουραίους τότε που ήταν στην πολιτική εξουσία, κι έτσι προέκυψε ο «λόγος του καρνάβαλου».

Γίνονται πολλά δρώμενα εδώ, είναι οικογενειακές παραδόσεις αυτά, όπως η μακαρουνάδα που λέμε.

Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις έχουν προέλθει από τα ήθη και τα έθιμά μας, δεν είναι τυχαία γεγονότα, τώρα αν σε άλλα μέρη κάνουν καρναβάλια για να ευχαριστήσουν προσωρινά το λαό τους, αυτά είναι μέσα επιχειρηματικά, τα οποία εδώ οι Νησιώτες δεν κάνουν ποτέ. Εμείς διαχρονικά ευχαριστούμε τους ανθρώπους της Μεσσηνίας, διότι αυτή τη μέρα έρχονται στη Μεσσήνη.

 

-Ένα από τα πιο γνωστά έθιμα είναι η γριά Συκού. Τι ακριβώς περιλαμβάνει;

Όπως γράφεται και όπως λέγεται, ο Ιμπραήμ είχε στρατοπεδεύσει στη Μεσσήνη και είδε ένα όνειρο, το οποίο τον έφερε σε μεγάλη δυσφορία. Τότε αναζήτησε αυτή που είχε μάθει ότι ερμηνεύει τα όνειρα. Του είπαν ότι είναι η γριά Συκού, η οποία έμενε στην περιοχή που έχει ονομαστεί σήμερα Κρεμάλα.

Την ειδοποίησαν, λοιπόν, και την έφεραν στο παλάτι του Ιμπραήμ. Όταν της ανέφερε το όνειρο και ζήτησε ερμηνεία, αυτή του απάντησε ότι σημαίνει την απαρχή της καταστροφής του, να τα μαζέψει και να φύγει, γιατί θα καταστρεφόταν όλος του ο στόλος.

Όταν άκουσε αυτά ο Ιμπραήμ, εξοργίστηκε και έδωσε εντολή να την κρεμάσουν. Έτσι στήθηκε αυτή η κρεμάλα. Έκτοτε όποιος περνά από εκεί, κρεμιέται και, αν δεν τάξει κρασί, είναι καταδικασμένος.

 

-Έχει αντίπαλο το καρναβάλι της Μεσσήνης; Ποια η γνώμη σας για εκείνο της Καλαμάτας;

Εχθρό και αντίπαλο η Μεσσήνη δεν έχει κανέναν, μόνο τους ίδιους τους Νησιώτες αν απαξιώσουν το καρναβάλι τους, πράγμα που είναι αδύνατο, αφού το κάθε σπίτι το έχει αγαπήσει.

Αυτό που γίνεται στην Καλαμάτα είναι καθαρώς από επιχειρηματικό συμφέρον.

 

Θωμάς Αλιμένος Υπεύθυνος στο καρναβαλικό εργαστήρι

          -Έχει αρχίσει η προετοιμασία;

Στο καρναβαλικό εργαστήρι έχει ξεκινήσει η προετοιμασία εδώ και 15 μέρες περίπου και δουλεύουμε εντατικά, μέρα – νύχτα.

Μιας και το καρναβάλι μας είναι παραδοσιακό και φέτος κλείνει 153 χρόνια εμφάνισης, θα ήθελα να τονίσω ότι τα άρματά μας τα τελευταία 3 χρόνια κατά 90% είναι χειροποίητα και όσο το δυνατόν πιο ποιοτικά.

 

-Ποια η θεματολογία των αρμάτων;

Η πολιτική σάτιρα, όπως και κάποιες εκπλήξεις, τις οποίες ακόμα δεν μπορώ να πω. Έμφαση δίνουμε και στο παιδικό καρναβάλι και τα παιδικά άρματα, που φέτος θα είναι 4 με 5.

 

 

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

 

Δείτε όλο το θέμα και σε βίντεο τις επόμενες μέρες στην ιστοσελίδα μας.