Συμπληρώθηκε ο φάκελος για την αναγνώριση του ΠΟΠ Πατάτα Καλαμάτας


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε χθες και τυπικά την επένδυση ύψους 39,8 εκατομμυρίων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης για την ανακατασκευή τμημάτων της εθνικής οδού Τριπόλεως – Καλαμάτας, ειδικότερα δε του τμήματος Παραδείσια – Τσακώνα. Το έργο αφορά στην ανακατασκευή του τμήματος 10,2 χιλιομέτρων της εθνικής οδού Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας.

Σχολιάζοντας την απόφαση, ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Γιοχάνες Χαν, δήλωσε: «Η ανακατασκευή ήταν απαραίτητη. Χαίρομαι που η επένδυση πήρε το πράσινο φως. Με την ανακατασκευή του τμήματος αυτού θα βελτιωθεί περαιτέρω η προσπελασιμότητα στην Πελοπόννησο, γεγονός που θα ωφελήσει άμεσα όλους τους οδηγούς. Το έργο αυτό συμπληρώνει το προηγούμενο επιτυχημένο μας έργο, εκείνο της παραχώρησης του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου – Τριπόλεως – Καλαμάτας».

Πηγή της επένδυσης είναι το συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. πρόγραμμα «Ενίσχυση της προσπελασιμότητας».

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης θα χορηγήσει 39,8 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική επένδυση θα είναι 137,4 εκατ. ευρώ.

Έχουν δημιουργηθεί άμεσα 1.519 θέσεις εργασίας, κατά το διάστημα κατασκευής του τμήματος, ενώ 165 θέσεις θα διατηρηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του.

Ο αυτοκινητόδρομος είναι ανοικτός στην κυκλοφορία σχεδόν στο σύνολό του, με εξαίρεση τη μεταλλική γέφυρα, μήκους 390 μέτρων, που αναμένεται να παραδοθεί το 2013. Πρόσφατα δόθηκε σε κυκλοφορία παράκαμψη του τμήματος μέχρι την ολοκλήρωση του έργου.

Πρόκειται για ένα από τα λεγόμενα «μεγάλα έργα», η συνολική χρηματοδότηση του οποίου (περιλαμβανομένου του ΦΠΑ) υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ και, ως εκ τούτου, υπόκειται σε ειδική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ άλλες κατηγορίες έργων εγκρίνονται σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο.