Η επιτομή της ελληνικής κοινωνίας


Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
 
Τη φράση «συν Αθηνά και χείρα κίνει» αποφάσισε να κάνει πράξη ο Σύλλογος Επαγγελματιών Δυτικής Μάνης, συνεργαζόμενος με το Δήμο Δυτικής Μάνης, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν κατά τη χθεσινή συγκέντρωση μελών του στο Πνευματικό Κέντρο Στούπας.
Αυτό δήλωσε, άλλωστε, και ο πρόεδρος του Συλλόγου Σωτ. Σαραντέας, απευθυνόμενος στο δήμαρχο Δημ. Γιαννημάρα, ο οποίος έδωσε το παρών στη συγκέντρωση. «Συνεργαζόμαστε με το Δήμο, δεν πολιτευόμαστε κι είμαστε συμπαραστάτες του σε ό,τι θέλει», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σαραντέας, για να εισπράξει αντίστοιχη απάντηση από το δήμαρχο, ο οποίος είπε: «Η μοναξιά είναι άσχημη ακόμη και στον Παράδεισο. Εμείς θα είμαστε μαζί και με τις δυνάμεις που έχουμε».
 
Απαγόρευση ρακετών
Κατά τη συζήτηση τέθηκε θέμα διαχείρισης των παραλιών και αποφασίστηκε να τηρηθούν όσα προβλέπουν οι σχετικές συμβάσεις, προκειμένου να μην υπάρχουν προβλήματα. Επισημάνθηκε προς τους εκμισθωτές ότι θα πρέπει να μειώσουν τις τιμές ενοικίασης των ομπρελών, που είναι σήμερα 7 ευρώ για δύο άτομα, ενώ εκτενής ήταν η αναφορά στα προβλήματα που προκαλούν όσοι παίζουν με τις ρακέτες στην παραλία της Στούπας και της Καλόγριας. Η συντριπτική πλειοψηφία των παρισταμένων ζήτησε να απαγορευτεί η χρήση ρακετών, άποψη με την οποία διαφώνησαν κάποιοι, υποστηρίζοντας πως έχουν πελατεία που θέλει να παίζει ρακέτες.
Εκφράστηκε, επίσης, η πρόθεση μείωσης του ποσού ενοικίασης των χώρων από τη Δημοτική Αρχή στο πλαίσιο επιβράβευσης όσων τηρούν τους όρους της σύμβασης.
Ο δήμαρχος Δημ. Γιαννημάρας επισήμανε την άσχημη οικονομική κατάσταση του Δήμου, συνεπεία της μείωσης των πιστώσεων και σημείωσε πως χρειάζεται κατανόηση και βοήθεια από όλους.
 
Απορρίμματα
Ένα άλλο θέμα αφορούσε στη διαχείριση των απορριμμάτων και την κομποστοποίηση. Όπως ανέφερε ο κ. Σαραντέας, ο σύλλογος έχει ενοικιάσει χώρο σε οικόπεδο, όπου θα μεταφερθούν οι κάδοι απορριμμάτων για τους επαγγελματίες, προκειμένου να παραμείνουν στους χώρους τους οι απολύτως αναγκαίοι.
Για την κομποστοποίηση, την οποία έχει ήδη ξεκινήσει, αναφέρθηκε η αντιπρόεδρος Βούλα Κυριακέα και γνωστοποίησε ότι σύντομα θα γίνει παρουσίαση στο Δημοτικό Σχολείο Στούπας.
Ακούστηκαν και άλλες απόψεις, όπως η αποκομιδή των απορριμμάτων και Σάββατα ή Κυριακές σε Καρδαμύλη, Στούπα και Άγιο Νικόλαο, ενώ απαντώντας ο δήμαρχος, γνωστοποίησε πως υπάρχει πρόθεση κατασκευής οικίσκων με πόρτες για να μη φαίνονται οι κάδοι, τη σκέψη να τοποθετηθούν υπόγειοι κάδοι στη Στούπα και την Καρδαμύλη, ενώ δριμύ κατηγορώ για έλλειψη Παιδείας γύρω από το θέμα των απορριμμάτων εξαπέλυσε ο τέως πρόεδρος της «Γαίας» Γρηγ. Ορφανίδης.
 
Τουριστική προβολή
Σημαντικές ήταν και οι αναφορές στο ζήτημα της τουριστικής προβολής και της διαφήμισης. Η κα Κυριακέα επέρριψε μεγάλες ευθύνες στους κυβερνώντες, μιλώντας για τεράστια λάθη και παραλείψεις στον τομέα του τουρισμού, αναφέροντας την έλλειψη υπουργείου Τουρισμού, την έλλειψη υποχρεωτικής εκπαίδευσης των επαγγελματιών, την έλλειψη ουσιαστικής ενημέρωσης των αρμοδίων για το τι συμβαίνει στη βάση, καθώς και την έλλειψη ουσιαστικής και έγκαιρης προβολής της χώρας. «Ενστικτωδώς και μονάχοι βαδίζουμε όσοι ασχολούμαστε με τον τουρισμό», είπε χαρακτηριστικά.
Τις εντυπώσεις του από την έκθεση τουρισμού στο Βερολίνο κατέθεσε το μέλος του Δ.Σ. Μιχ. Κελεπούρης, σημειώνοντας πως το τρισδιάστατο βίντεο της Περιφέρειας Πελοποννήσου διόρθωσε λίγο την κακή εικόνα προβολής της χώρας. Ανέφερε, επίσης, πως το μόνο που υπήρχε ως τουριστική προβολή ήταν μερικά φυλλάδια.
Από την πλευρά του, ο κ. Αντ. Θωμέας ανέφερε ότι υπάρχει τρόπος ώστε στην επόμενη έκθεση του Βερολίνου να εκπροσωπηθεί η Δυτική Μάνη και να γίνει μια ειδική βραδιά με έξοδα του ΕΟΤ, ενώ επισημάνθηκε από τον πρόεδρο του Συλλόγου πως θα πρέπει να ενεργοποιηθεί η Δημοτική Επιτροπή Τουρισμού, που παραμένει ανενεργή από τη σύσταση του καλλικράτειου Δήμου.