Κάθειρξη 10 ετών στον 33χρονο ταξιτζή που έβαζε φωτιές πέρυσι το καλοκαίρι στην Τριφυλία


Άκρως εμφατική και χαρακτηριστική η παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά στην ομιλία του στην Ακαδημία του Πεκίνου, στην οποία και καταχειροκροτήθηκε. Ο πρωθυπουργός εκθείασε το ελαιόλαδο δίνοντας τις διαστάσεις της ποιότητάς του, με έμφαση στην εξαγωγική δράση, αλλά και στα θέματα της τουριστικής κίνησης και σύνδεσης που μπορεί να υπάρξει για την προσέλκυση Κινέζων στην χώρα μας.
Ο Αντώνης Σαμαράς σε μια από τις πλέον σημαντικές του αναφορές μίλησε μια τη μεγάλη συμβολή του αείμνηστου καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου στο να υπάρξει μια καλή και επιχειρηματικά σχέση μεταξύ των δύο χωρών, η οποία διατηρείται και ενδυναμώνεται καθημερινά.
Ξεκινώντας τις επίσημες συνομιλίες με την πολιτειακή ηγεσία της Κίνας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε διακρατικές συμφωνίες στους τομείς των τηλεπικοινωνιών και της Ναυτιλίας, αλλά και σε επενδύσεις κινεζικών κολοσσών στην Ελλάδα.
Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κινέζος ομόλογός του Λι Κετσιάνγκ συζήτησαν για συγκεκριμένα πεδία, για τα οποία έχει εκφραστεί επιχειρηματικό ενδιαφέρον από την πλευρά της Κίνας, όπως η επέκταση της δραστηριοποίησης της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και το ενδεχόμενο να επενδύσουν οι Κινέζοι στους ελληνικούς σιδηρόδρομους.
Ενδιαφέρον από κινεζικής πλευράς, πάντως, υπάρχει και για άλλα λιμάνια και αεροδρόμια της χώρας. Παράλληλα, η κινεζική πλευρά φέρεται να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εισαγωγή ελληνικών προϊόντων, όπως ελαιόλαδο, κρασί, γουναρικά και μάρμαρα.
Ιδιαίτερος τομέας είναι και ο τουρισμός. Για τους Κινέζους η Ελλάδα είναι ο πρώτος τους προορισμός στην Ευρώπη και εκτιμάται ότι ο αριθμός των τουριστών μπορεί να αυξηθεί, καθώς, μάλιστα, αυξάνεται η μεσαία τάξη της χώρας λόγω της οικονομικής της ανάπτυξης.
Άλλος τομέας που επιδέχεται περαιτέρω ανάπτυξης είναι ο ναυτιλιακός. Οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν επενδύσει τα τελευταία χρόνια εκατομμύρια δολάρια στην κινεζική οικονομία, ναυπηγώντας εκεί τα πλοία τους, ενώ ένα σημαντικό τμήμα της διακίνησης των κινεζικών προϊόντων γίνεται από ελληνόκτητα πλοία.
«Η Ελλάδα είναι η φυσική πύλη της Κίνας στην Ευρώπη» τόνισε ο κ. Σαμαράς μιλώντας νωρίτερα στην Ακαδημία Τεχνών του Πεκίνου, πριν από τις επίσημες επαφές του με εκπροσώπους κορυφαίων κινεζικών εταιρειών, όπως είναι η Cosco, η Chinadevelopment Bank, η εταιρεία των κρατικών σιδηροδρόμων και οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών που ζήτησαν υπογραφή συμφωνίας για την παροχή τεχνογνωσίας στον τομέα των δικτύων και των υποδομών.
 
Πρόγραμμα
Σήμερα ο κ. Σαμαράς θα μιλήσει στο Ελληνοκινεζικό Business Forum, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας, Ζιανγκ Ντεγιάνκγ και θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.
Αύριο, θα βρίσκεται στη Χαντζόου, όπου, μεταξύ άλλων, θα συναντηθεί με τον κυβερνήτη της περιφέρειας και θα μιλήσει στο World Cultural Forum, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στη Σαγκάη, όπου θα συναντηθεί με τον δήμαρχο της πόλης και θα μιλήσει σε Επιχειρηματικό Forum.
Την Κυριακή θα αναχωρήσει για επίσκεψη εργασίας στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, όπου θα έχει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία της χώρας. Αργά το βράδυ θα επιστρέψει στην Αθήνα.