Απέτρεψαν μάθημα στο παλιό τους σχολείο οι μαθητές του Μουσικού (φωτογραφίες)


Άμεση ήταν η κινητοποίηση των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας, οι οποίοι έσπευσαν να αποκλείσουν το χώρο του παλιού τους σχολείου, στην οδό Εθνικού Σταδίου, όπου στεγάζεται σήμερα το 10ο Δημοτικό Σχολείο, όταν πληροφορήθηκαν πως θα γίνονταν εκεί τα απογευματινά μαθήματα αναπλήρωσης των ωρών που χάνονται λόγω κατάληψης.
Δεδομένου ότι τα μαθήματα θα άρχιζαν στις 3.00 μετά το μεσημέρι, απέκλεισαν νωρίτερα το χώρο, θέλοντας έτσι να εμποδίσουν την πρόσβαση τυχόν συμμαθητών τους και καθηγητών.
Καθώς η ώρα περνούσε, αυξανόταν και η προσέλευση των εκπαιδευτικών, ενώ κάποιοι μαθητές που έδωσαν το «παρών», ήταν μόνο για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους.
Το «παρών» έδωσαν, επίσης, μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, οι οποίοι, μέσω του προέδρου τους Παν. Κουφαλάκου, σχολίαζαν πως η αυθαιρεσία έχει ξεπεράσει κάθε όριο και πως η παρουσία τους εκεί ήταν για να εκφραστεί η συμπαράσταση στους μαθητές.
Διάχυτη ήταν η αγωνία των γονέων στα «πηγαδάκια» που μοιραία στήθηκαν. «Το παιδί μου έγινε μπαλάκι με το να τρέχει από σχολείο σε σχολείο. Είναι λογικό αυτό;», αναρωτήθηκε ένας από αυτούς, ενώ ένας άλλος μέμφθηκε το διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ι. Πλατάρο πως κάνει φτηνή πολιτική.
Καθώς η ώρα κυλούσε και το σχολείο παρέμεινε κλειστό, οι καθηγητές ενημερώθηκαν από τον υποδιευθυντή πως θα έπρεπε να περιμένουν την έλευση του κ. Πλατάρου και να μην αποχωρήσουν, καθώς και ότι μπορεί να αποχωρήσει κάποιος αν διαμαρτύρεται. Όμως, ορισμένοι  από αυτούς δεν άντεξαν την παραμονή στον ήλιο και την ορθοστασία, καθώς είχε παρέλθει ικανό χρονικό διάστημα από την άφιξή τους, παρουσίασαν συμπτώματα λιποθυμικών επεισοδίων κι αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν.
Περί τις 4.20 το απόγευμα, οι μαθητές, αφού είδαν πως δεν υπήρξε ενδιαφέρον και παρουσία συμμαθητών τους για μάθημα, αποχώρησαν ξεκλειδώνοντας το σχολείο και οι καθηγητές εισήλθαν, προκειμένου, όπως είπαν, να συζητήσουν. Μαζί με τους μαθητές αποχώρησαν και οι γονείς.
 
Χωρίς μάθημα, τελικά, τα 1ο και 2ο ΕΠΑΛ
Όσον αφορά στα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη, η εικόνα δεν έχει αλλάξει πολύ από χθες. Έτσι, υπό κατάληψη βρίσκονται και τα τρία ΕΠΑΛ (1ο, 2ο και 4ο), με τα δύο πρώτα να μην αναπληρώνουν τελικά τις ώρες τους, αφού, όπως μας είπε ο κ. Πλατάρος, υπάρχουν πολλά εργαστηριακά μαθήματα που πρέπει να γίνουν στους χώρους των εργαστηρίων, αλλά τίθεται και ζήτημα μεταφοράς των μαθητών.
Σε κατάληψη βρίσκονται και τα 2ο, 3ο 4ο  και 6ο Λύκεια, καθώς και το Μουσικό Σχολείο.

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Φωτό: Στασινός Μουτσούλας