Διπλάσιος αριθμός δικηγόρων στον κατάλογο των διορισθέντων σε σχέση με άλλες χρονιές

Διπλάσιος αριθμός δικηγόρων  στον κατάλογο των διορισθέντων σε σχέση με άλλες χρονιές

Της Βίκυς Βετουλάκη
 
Διπλάσιοι είναι οι δικηγόροι της Καλαμάτας που ζήτησαν φέτος να ενταχθούν στον ανανεωμένο κατάλογο των αυτεπαγγέλτως διοριζομένων συνηγόρων του νέου δικαστικού έτους, που ξεκίνησε χθες.
Κάθε χρόνο εκδήλωναν ενδιαφέρον 20 με 25 δικηγόροι, κυρίως νέοι στο επάγγελμα, ενώ φέτος ο κατάλογος περιλαμβάνει για πρώτη φορά 44. Καθώς, από τη μια, η ζήτηση διορισμού δικηγόρων από κατηγορουμένους που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα έχει αυξηθεί και, από την άλλη η δουλειά των δικηγόρων από τα νέα μέτρα και τη μείωση των αντικειμένων ενασχόλησής τους έχει ελαττωθεί, οι συνήγοροι φαίνεται πως αναζητούν άλλους τρόπους εξασφάλισης των εσόδων τους.
 
44 δικηγόροι
Ο εν λόγω κατάλογος των δικηγόρων χρησιμοποιείται κατά την εκδίκαση υποθέσεων στο Δικαστήριο Κακουργημάτων και κατά την Ανάκριση, όταν ο κατηγορούμενος δηλώσει πως δεν έχει δικηγόρο και επιθυμεί να του διορίσει η Πολιτεία.
Ο δικηγόρος ορίζεται από τον κατάλογο και πληρώνεται από το κράτος, με συγκεκριμένη αμοιβή, που ορίζεται ανάλογα με το βαθμό του Δικαστηρίου.
Από τον κατάλογο αυτό, εκτός από συνήγοροι υπηρεσίας, οι δικηγόροι χρησιμοποιούνται για την παροχή «νομικής βοήθειας σε πολίτες χαμηλού εισοδήματος», σε πολιτικές υποθέσεις, αλλά και για την παροχή «νομικής βοήθειας σε πολίτες χαμηλού εισοδήματος» σε ποινικές υποθέσεις.
 
Δε θα αλλάξει
Η προθεσμία για όσους ήθελαν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον έληξε χθες και στη γραμματεία του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας απευθύνθηκαν και εγγράφηκαν 44 δικηγόροι.
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης, κάθε χρόνο εκδήλωναν ενδιαφέρον περίπου 20 δικηγόροι. Όσο για την Καλαμάτα, τηρείται πάντα η σειρά προτεραιότητας στον κατάλογο, ενώ όσοι εκδηλώνουν ενδιαφέρον αναγράφονται με αλφαβητική σειρά.
Ο κ. Μαργέλης παρατήρησε ότι φέτος έχουν εκδηλώσει περισσότεροι δικηγόροι ενδιαφέρον και πολλοί από αυτούς είναι η πρώτη φορά που μπαίνουν στον κατάλογο.
Ξεκαθάρισε δε, ότι μέχρι τη λήξη του δικαστικού έτους δε θα γίνει καμία αλλαγή στους καταλόγους που θα συνταχθούν.
Πάντως, τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ο αυτεπάγγελτος διορισμός, καθώς πολλοί κατηγορούμενοι, κυρίως όσοι δεν έχουν εισοδήματα, ζητούν διορισμό δικηγόρων.