Εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα στους δρόμους της Καλαμάτας (φωτογραφίες και βίντεο)


Στους δρόμους της Καλαμάτας διαδήλωσαν χθες την αντίθεσή τους στις πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση για τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, δημόσιοι υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εργαζόμενοι στους ΟΤΑ της Μεσσηνίας, τη ΔΕΗ και το Νοσοκομείο Καλαμάτας, το διοικητικό προσωπικό του ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καθώς και μέλη πολιτικών κομμάτων.
Η συμμετοχή στη συγκέντρωση που είχε προηγουμένως πραγματοποιηθεί στην είσοδο του Διοικητηρίου Καλαμάτας ήταν πολύ μικρή, δεδομένου του μεγάλου αριθμού των υπαλλήλων που υπηρετούν στο κτήριο, γεγονός που αναγνώρισαν στις σύντομες ομιλίες τους τόσο η πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, Νικολίνα Λέκκα, όσο και ο πρόεδρος της Α΄ΕΛΜΕ Μεσσηνίας, Βασ. Γεωργιόπουλος.
Μεταξύ άλλων, η κα Λέκκα ανέφερε πως οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα πρέπει να δώσουν τον αγώνα τους καθώς οι ημέρες είναι δύσκολες και οι απολύσεις βρίσκονται προ των πυλών. Μίλησε για τις απεργίες των εκπαιδευτικών που είναι σε εξέλιξη, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ευχή να εξαπλωθεί αυτή η διαμαρτυρία και σημείωσε πως το κοινωνικό κράτος καταρρέει.
Όπως είπε, το 2014 θα υπάρξουν περισσότερες από 15.000 απολύσεις και το 2015 θα ανέλθουν σε 150.000, σημειώνοντας πως «κανείς μας δεν αισθάνεται προστατευμένος», ενώ καταλήγοντας εξέφρασε την ελπίδα για μεγαλύτερη συμμετοχή.
Από την πλευρά του, ο κ. Γεωργιόπουλος ανέφερε πως οι απολύσεις είναι προ των πυλών και συμπλήρωσε ότι 33 εκπαιδευτικοί που έφτιαξαν τη ζωή τους στη Μεσσηνία, αναγκάζονται να μετακομίσουν σε άλλο νομό, μετά από 10-15 χρόνια υπηρεσίας. Κι αν, όπως είπε, δεν μπορούν να υπάρξουν αντίστοιχες μετακινήσεις των συζύγων, χωρίζουν οικογένειες, ενώ την ίδια ώρα θα βρεθούν στη Μεσσηνία 11 εκπαιδευτικοί.
Σε άλλο σημείο ζήτησε να δοθούν αγώνες για να υπάρξουν επιτυχίες στις κινητοποιήσεις, προτρέποντας όλους όσοι εργάζονταν να εγκαταλείψουν την εργασία τους, να δηλώσουν πως απεργούν και να συμμετέχουν στην κινητοποίηση.
 
Πορεία και συνθήματα

Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της Καλαμάτας, που κατέληξε στα «Ψαράκια». Οι συγκεντρωμένοι, φώναζαν συνεχώς συνθήματα, όπως «Σήμερα το μάθημα αρχίζει από Α: Αντίσταση, Αγώνας, Αξιοπρέπεια», «Ψωμί, Παιδεία. Ελευθερία κάτω τα χέρια από την Παιδεία», «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, έξω οι φασίστες από τα σχολειά», «Τα ΜΜΕ σκοτώνουν κουλτούρα και Παιδεία, κλείστε την TV κι ελάτε στην πορεία», «Ελλάς Ελλήνων Απολυμένων, κάτω η κυβέρνηση των ξεπουλημένων», «Εμπρός, λαέ, ξεσηκωμός παντού, να διώξουμε κυβέρνηση, Ε.Ε. και ΔουΝουΤου», «Το μέλλον ανήκει στον κόσμο της δουλειάς, αυτός που πλεονάζει, είναι ο Σαμαράς».     
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου  

Υψηλή η συμμετοχή των εργαζομένων στο Δήμο Καλαμάτας
Σε υψηλό ποσοστό (74,32%) ανήλθε η συμμετοχή των υπαλλήλων του Δήμου Καλαμάτας στη χθεσινή απεργία της ΑΔΕΔΥ, ενώ οι υπάλληλοι των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου του Δήμου δεν έλαβαν μέρος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας, στον κεντρικό Δήμο επί συνόλου 440 υπαλλήλων (περιλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι με σχέση εργασίας ΙΔΟΧ) έκαναν απεργία οι 327, ενώ 26 άτομα ήταν προσωπικό ασφαλείας. Το απεργιακό ποσοστό ανέχεται σε 74,32%.
Στο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), όπως είναι ο Φορέας Κοινωνικής Προστασίας και Αθλητισμού του Δήμου Καλαμάτας, υπηρετούν 56 υπάλληλοι και δεν εργάστηκαν οι 13, ήτοι ποσοστό συμμετοχής 23,21%.
Α.Π.
 

http://youtu.be/xMo9MtOEOMI

http://youtu.be/LnEw5WiYyRE