Εργασίες βελτίωσης του δρόμου που συνδέει την Άνω με την Κάτω Βέργα

Εργασίες βελτίωσης του δρόμου  που συνδέει την Άνω με την Κάτω Βέργα

Εργασίες για τη βελτίωση του τοπικού δρόμου Άνω – Κάτω Βέργας θα πραγματοποιηθούν από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας. Αύριο δε, αναμένεται να γνωμοδοτήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Ο συγκεκριμένος δρόμος έχει μήκος 2.582 μέτρων και συνδέει την Κάτω με την Άνω Βέργα του Δήμου Καλαμάτας. Ξεκινά από το ανατολικό άνω υψομετρικά άκρο του οικισμού Κάτω Βέργα, ενώ η χάραξη ακολουθεί την υπάρχουσα χωμάτινη οδό, καταλήγοντας στην ασφαλτοστρωμένη τοπική οδό που ενώνει τους οικισμούς Σωτηριάνικα και Άνω Βέργα. Η κατεύθυνση της συγκεκριμένης οδού είναι από δυτικά προς ανατολικά.
Με τις εργασίες που θα γίνουν, το πλάτος της θα γίνει 6,50 μέτρα, ενώ θα κατασκευασθεί επενδεδυμένη τάφρος σε ολόκληρο το μήκος του δρόμου για την ορθολογική απορροή των ομβρίων υδάτων. Προβλέπεται ακόμη η τοποθέτηση μονόπλευρων στηθαίων ασφαλείας σε μήκος 2 χιλιομέτρων.
Τέλος, θα γίνει επισκευή του παλιού μονοπατιού με την κατασκευή λιθόστρωτου και τμήμα λίθινου τοίχου υποστηρικτικού, ώστε να αποκατασταθεί η ζημιά που είχε προξενηθεί κατά τη διάνοιξη της οδού στο παρελθόν.
Ο υφιστάμενος δρόμος, σύμφωνα και με το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας, κρίνεται ότι έχει ανεπαρκή χαρακτηριστικά, ακόμη και για την υποδοχή της κυκλοφοριακού φόρτου μεταξύ των δύο οικισμών, καθώς:
-στο τμήμα από το δυτικό άκρο της υπό μελέτη οδού έως τις πρώτες κατοικίες του οικισμού της Κάτω Βέργας είναι χωμάτινος με κακής έως ιδιαίτερα κακής ποιότητας οδόστρωμα και έχει σημεία με ιδιαίτερα περιορισμένο πλάτος και κατά τόπους ισχυρές κλίσεις
-ακόμη και στο ασφαλτοστρωμένο τμήμα της, εντός του οικισμού της Κάτω Βέργας, η υφιστάμενη οδός έχει κατά τμήματα ιδιαίτερα περιορισμένο πλάτος και σημεία με περιορισμένη ορατότητα.
Β.Β.