Μαζικές αντιδράσεις για τα έκτροπα της Χρυσής Αυγής


ΕΜΦΥΛΙΟΠΟΛΕΜΙΚΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΑΔΑ ΤΟΥ ΜΕΛΙΓΑΛΑ
 

Χρυσαυγίτες προπηλάκισαν το δήμαρχο Οιχαλίας
 
Μετέτρεψαν το μνημόσυνο σε γιορτή μίσους
 
Σε πλήρη επιβεβαίωση των ρεπορτάζ του «Θ» των περασμένων ημερών φρόντισε να προχωρήσει η «Χρυσή Αυγή», μετατρέποντας το προχθεσινό μνημόσυνο των θυμάτων της Πηγάδας σε εκδήλωση μισαλλοδοξίας, προπηλακίζοντας και στερώντας το λόγο από το δήμαρχο Οιχαλίας Φίλιππο Μπάμη, νεολαίους του ΛΑΟΣ, αλλά και ηλικιωμένους συγγενείς των θυμάτων, όταν οι τελευταίοι επιχείρησαν να διαμαρτυρηθούν για τις ακρότητες που συνέβαιναν μπροστά τους.
Ήταν και η επίδειξη δύναμης που σοκάρισε, αλλά και τα «εμπρηστικά» συνθήματα που εκφωνούνταν εν χορώ από τους 1.000 και πλέον οπαδούς της Χ.Α. που έδωσαν το «παρών» από όλη την Ελλάδα, με 26 λεωφορεία, μαζί με το σύνολο σχεδόν της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Με πλήρη στρατιωτική «λειτουργία» οι δυνάμεις της Χ.Α. παρατάχθηκαν στο χώρο, ενώ με το «καλημέρα» ξεκίνησε η ένταση, όταν δημιουργήθηκε επεισόδιο με μέλη της νεολαίας του ΛΑΟΣ.
Κι αν αυτή η ένταση ξεπεράστηκε γρήγορα, η συνέχεια ήταν απογοητευτική. Ο δήμαρχος Οιχαλίας μιλούσε για την ενιαία αντίσταση, όταν κινήθηκε απειλητικά εναντίον του ο βουλευτής Ηλίας Παναγιώταρος. Ο τελευταίος κρατούσε μια ντουντούκα και αφαίρεσε με τη βία το μικρόφωνο από το δήμαρχο, τον οποίο χαρακτήρισε «καραγκιόζη», επειδή το Δ.Σ. είχε πρόσφατα αρνηθεί να επιτρέψει την ανάπλαση του χώρου από τη «Χ.Α.», προτρέποντας να μεταβεί στο βήμα ο βουλευτής Ηλίας Κασιδιάρης.
Ο κ. Μπάμης αποχώρησε, όπως έπραξαν και οι συγγενείς των θυμάτων, και ο βουλευτής εξαπέλυσε με εμφυλιοπολεμικό ύφος επίθεση κατά πάντων, τοπικών αρχόντων, δημάρχων, πολιτικών και δημοσιογράφων, χωρίς να αφήσει ασχολίαστα τα γεγονότα στο Πέραμα, για τα οποία ανέφερε πως τα θύματα δεν ήταν εργάτες, αλλά «κοπρόσκυλα» που δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους και ζουν από την κρατική επιχορήγηση του ΚΚΕ.
Χαρακτήρισε προδότες τους κυβερνώντες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τη χώρα την κυβερνά ακόμη η «προδοτική κομμουνιστική νεολαία», περιλαμβάνοντας σε αυτή και τον υπουργό Οικονομικών Ι. Στουρνάρα.
Ανάλογο επεισόδιο προπηλακισμού σημειώθηκε και προς το τέλος της εκδήλωσης με μέλη άλλης εθνικιστικής ομάδας. 
 
Δηλώσεις Μπάμη και Ντονά
Ο δήμαρχος Φίλιππος Μπάμης, εμφανέστατα ταραγμένος, σε δηλώσεις του ανέφερε πως ήταν ανεπίτρεπτα όσα έγιναν σε βάρος του, να τον προπηλακίζουν και να τον διώχνουν βίαια: «Ήρθαμε να τιμήσουμε όσους έδωσαν το αίμα τους για την πατρίδα και την ελευθερία μας και να μην ξανασυμβούν τέτοια γεγονότα στην πατρίδα μας. Αλλά, δυστυχώς, κάποιοι προσπάθησαν να καπηλευτούν το γεγονός. Δεν ξέρω τι εννοούν και τι σκέπτονται. Δε θα επιτρέψω όσο είμαι δήμαρχος να γίνουν στην περιοχή μου τέτοια γεγονότα. Να το βάλουν καλά στο μυαλό τους όσοι έχουν άλλους σκοπούς, πως αυτά έχουν τελειώσει».
Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Ηλίας Ντονάς εξέφρασε την άποψη πως «εμείς είμαστε τα θύματα και όχι αυτοί που ήρθαν σήμερα κι έρχονται τα τελευταία δύο χρόνια να τιμήσουν τους νεκρούς. Τους νεκρούς τούς τιμάμε εμείς, γιατί έφυγαν από τα δικά μας σπίτια. Με έναν τρόπο απαράδεκτο οι βουλευτές της Χ.Α. θέλησαν να πατήσουν το αίμα των νεκρών στην Πηγάδα. Δε θα επιτρέψουμε αυτά τα πράγματα να γίνουν, δε θα το επιτρέψουν τα θύματα να μαυρίσει πάλι η πλατεία, όποιος θέλει να ανάψει ένα κερί, να το κάνει και να φεύγει. Μήπως ξεκίνησε ο εμφύλιος και δεν το καταλάβαμε;».
Πρωτοφανής ήταν και η αστυνομική δύναμη που βρέθηκε στο χώρο, με 5 κλούβες με άνδρες των ΜΑΤ. 


 
ΣΙΜΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ
 
«Οι χρυσαυγίτες μπήκαν σαν τους Γερμανούς στο Μελιγαλά»
 
Με αφορμή την επίθεση στο Πέραμα, ο Σίμος Κεδίκογλου
είπε ότι «είναι αυτονόητη η καταδίκη κάθε μορφής βίας. Είναι η πάγια θέση μας και δεν αλλάζει. Είναι σταθερή η θέση μας ότι τέτοιες πράξεις δεν έχουν καμία σχέση με πολιτική και είναι ποινικές πράξεις».
Για το θέμα στο Μελιγαλά, παρατήρησε: «Στο Μελιγαλά οι χρυσαυγίτες προπηλάκισαν τους συγγενείς των θυμάτων που ήθελαν, υποτίθεται, να τιμήσουν. Βιαιοπράγησαν εις βάρος του δημάρχου που ψήφισαν οι συγγενείς των θυμάτων. Οι χρυσαυγίτες μπήκαν σαν τους Γερμανούς στο Μελιγαλά. Σε κάθε περίπτωση, αυτές οι απόπειρες εμφυλιοπολεμικών καταστάσεων πρέπει να μας βρουν όλους ενάντιους».
 


ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΟΥΛΗΣ
 
«Ο Μελιγαλάς, η Ιστορία και οι νεκροί ανήκουν σε εμάς και όχι σε ιδιοτελείς αλήτες»
 
 
Με αφορμή τα επεισόδια στο Μελιγαλά, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, έκανε την εξής δήλωση:
«Η σημερινή (σ.σ. προχθεσινή) ανοίκεια επίθεση στο Μελιγαλά αποκαλύπτει ξεκάθαρα εκείνους που προσπαθούν με όποιον άθλιο τρόπο να εκμεταλλευτούν τη σημερινή κρίση της χώρας, για να προωθήσουν τη δική τους εξουσία και συμφέροντα. Αυτό δε θα επιτρέψουμε να συμβεί στην Πελοπόννησο. Ο Μελιγαλάς, η Ιστορία και οι νεκροί μας ανήκουν στην Πελοπόννησο και όχι σε κάποιους χρυσαυγίτες που περιφέρουν τον τραμπουκισμό τους λες κι η χώρα είναι γήπεδο και αυτοί χουλιγκάνοι. 
Οι αστυνομικές δυνάμεις και η δικαιοσύνη πρέπει να εγγυηθούν άμεσα την τήρηση του νόμου, προκειμένου να γίνει αντιληπτό ότι τα πρωτοπαλίκαρα της φακής δεν είναι πολίτες άλλης ανώτερης κατηγορίας από όλους εμάς τους υπόλοιπους.
Η σημερινή (σ.σ. προχθεσινή) περίπτωση είναι μια περίπτωση κοινής ποινικής βίας. Δεν παραδίδουμε τη χώρα στα άκρα ούτε και θα την αφήσουμε έρμαια να την πάνε με τις μπάντες».