Μεγάλη συμμετοχή στην απεργία και δυναμική πορεία των καθηγητών, ενώ συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Μεγάλη συμμετοχή στην απεργία  και δυναμική πορεία των καθηγητών, ενώ συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

«Αυτή η απεργία είναι η αρχή, θα μείνουμε στο δρόμο όσο κι αν χρειαστεί!» φώναξαν χθες οι καθηγητές πραγματοποιώντας πορεία στους δρόμους της Καλαμάτας, πρώτη μέρα των απεργιακών τους κινητοποιήσεων. Οι διαδηλωτές κατέληξαν στο Διοικητήριο, ενώ αντιπροσωπεία της Α΄ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας συναντήθηκε με το διευθυντή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, Γιάννη Πλατάρο, στον οποίο εξέθεσε τα αιτήματα του κλάδου.
Όσο για τη συμμετοχή στην απεργία κατά τη χθεσινή πρώτη μέρα, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, στην περιοχή της Α΄ ΕΛΜΕ απέργησε το 85% περίπου, ενώ στη Β΄ ΕΛΜΕ (περιοχή Τριφυλίας) σχεδόν το 72%.
Από την πλευρά της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας ο κ. Πλατάρος είπε ότι από τους 906 καθηγητές σε όλο το νομό έκαναν απεργία 648, ενώ εργάσθηκαν 258.
Κατά τη συνάντηση στο γραφείο του κ. Πλατάρου ο πρόεδρος της Α΄ ΕΛΜΕ, Βασίλης Γεωργιόπουλος, σημείωσε ότι η κυβέρνηση με τα μέτρα που παίρνει εκχωρεί την παιδεία στον ιδιωτικό τομέα, ενώ δήλωσε ότι οι καθηγητές θα παραμείνουν στο δρόμο όσο αντέξουν, εκτός και αν η κυβέρνηση δείξει διάθεση συνεννόησης και τους καλέσει σε διάλογο.
Έγινε, επίσης, αναφορά σε υπεράριθμα τμήματα με 27 μαθητές, ακόμη και σε κατευθύνσεις, καθώς και στους 2.500 εκπαιδευτικούς που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και οι οποίοι θα λαμβάνουν το 75% του μισθού τους για ένα 8μηνο. Εάν μέσα σε αυτό το διάστημα δε βρεθούν θέσεις για να τους απορροφήσουν, ο νόμος προβλέπει απόλυση.
Το άλλο ζήτημα που θίχτηκε ήταν οι ειδικότητες που καταργήθηκαν από την Επαγγελματική Εκπαίδευση, τις οποίες επέλεγαν κάθε χρόνο 15.000 παιδιά, τα οποία, όπως ειπώθηκε, θα στραφούν πλέον στα ιδιωτικά ΙΕΚ.
Από την πλευρά του ο κ. Πλατάρος παρατήρησε ότι θα μεταφέρει τα αιτήματα των εκπαιδευτικών στην προϊσταμένη αρχή, ξεκινώντας από τον περιφερειακό διευθυντή και κοινοποιώντας τα στη συνέχεια στο υπουργείο. Είπε ότι οι στιγμές είναι δύσκολες, αλλά πρόσθεσε πως τα μηνύματα από το υπουργείο είναι «ότι γίνεται αγώνας για να διασφαλιστεί το εργασιακό μέλλον των καθηγητών, να μην απολυθεί τελικά κανείς, παρότι έχουν μπει σε διαθεσιμότητα. Ότι θα δοθεί σε όλους η δυνατότητα να απασχοληθούν κάπου αλλού. Βεβαίως χωρίς πολλές επιλογές. Τουλάχιστον να μην απολυθεί κανείς. Έχουμε την πληροφορία ότι γίνεται μια διεργασία στο υπουργείο για διασφάλιση οργανικών θέσεων σε όλους τους συναδέλφους».
Τέλος, ο κ. Πλατάρος σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή στη Μεσσηνία περισσεύουν 33 καθηγητές σε συγκεκριμένες ειδικότητες, ενώ λείπουν 11 καθηγητές σε άλλα αντικείμενα. Έτσι στο πλαίσιο εξορθολογισμού, μέσω της κινητικότητας, οι 33 θα κληθούν να εργασθούν εκτός Μεσσηνίας, ενώ 11 θα χρειαστεί να έρθουν από αλλού στη Μεσσηνία.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ Α΄ ΕΛΜΕ
«Οι καθηγητές έχουν σοβαρούς λόγους να απεργούν» 

Για ένα νέο σχολείο που θα πετάξει έξω από την εκπαίδευση μαθητές των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων έκαναν λόγο χθες οι εκπρόσωποι της Α΄ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας, αναφερόμενοι στις τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης για την Παιδεία, οι οποίες έχουν προκαλέσει και τις κινητοποιήσεις τους.
Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, μετά την πορεία των καθηγητών προς το Διοικητήριο στην Καλαμάτα, ο πρόεδρος της Α΄ ΕΛΜΕ, Βασίλης Γεωργιόπουλος, είπε ότι οι κινητοποιήσεις έχουν ως στόχο να πάρει πίσω η κυβέρνηση τις αποφάσεις της, ενώ ο γραμματέας Σωτήρης Ξανθάκης παρατήρησε ότι οι καθηγητές αγωνίζονται προκειμένου να έχουν ένα καλύτερο μέλλον οι μαθητές, αλλά και για τη δική τους αξιοπρέπεια.
Για «ταξική διαίρεση της εκπαίδευσης» έκανε λόγο το μέλος του Δ.Σ. της Α΄ ΕΛΜΕ, Κώστας Ηλιόπουλος, ο οποίος παρουσίασε και στοιχεία του 1996-1997 με ποσοστά φοιτητών στην Ελλάδα ανάλογα με το επάγγελμα του πατέρα. Σύμφωνα με το σχετικό πίνακα, οι φοιτητές με πατέρα από τις λιγότερο προνομιούχες κατηγορίες, εργάτες και αγρότες, ήταν λιγότεροι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και περισσότεροι στα περιφερειακά και νεότερα πανεπιστήμια. Ήταν δε εντυπωσιακά λιγότεροι «στις σχολές υψηλού κύρους, όπως η Ιατρική και το Πολυτεχνείο».
Ο κ. Ηλιόπουλος πρόσθεσε ότι το σχολείο που προωθεί η κυβέρνηση χωρίζει τους μαθητές σε διανοητικά ανώτερους και μη, ενώ ο συνάδελφός του Δημήτρης Κουφόγιαννης ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα οι αλλαγές στην εκπαίδευση είναι πάρα πολλές και γυρνούν την Παιδεία στο παρελθόν. Τότε που 11χρονα και 12χρονα παιδιά εγκατέλειπαν το σχολείο για να δουλέψουν από το πρωί ως το βράδυ για πενιχρούς μισθούς. «Αν εφαρμοστεί αυτό το νέο λύκειο, θα πάμε σε αυτή την κατάσταση» σημείωσε.
Ο κ. Κουφόγιαννης σχολίασε, επίσης, το γεγονός ότι οι μαθητές τους δε βρίσκουν δουλειά, αλλά και ότι αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό, λέγοντας ότι οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να σφυρίζουν αδιάφορα μπροστά σε αυτή την κατάσταση. Τέλος, ανέφερε ότι δεν μπορεί ο κάθε πολιτικός που δεν έχει κολλήσει ούτε ένα ένσημο στη ζωή του, να λέει τους εκπαιδευτικούς «γαϊδούρια» και «τεμπέληδες».
Η συνάδελφός του, Ευαγγελία Παναγάκη, τόνισε ότι οι φτωχοί καθηγητές που έχουν γίνει ακόμη φτωχότεροι έχουν σοβαρούς λόγους να απεργούν και πως κανένας δε θέλει να κάνει απεργία χωρίς λόγο. Κάλεσε δε τους γονείς των μαθητών, εάν πιστεύουν ότι τα παιδιά τους αξίζουν ένα καλύτερο μέλλον, να συμπαρασταθούν στους εκπαιδευτικούς και να στηρίξουν αυτό τον αγώνα.
Της Μαρίας Νίκα

ΤΡΙΦΥΛΙΑ
Βγήκαν στο δρόμο οι καθηγητές  ενημερώνοντας για τον αγώνα τους!

Μεγάλη είναι η συμμετοχή των καθηγητών της Β’ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας στην απεργιακή κινητοποίηση που ξεκίνησε από χθες η ΟΛΜΕ. Οι καθηγήτριες και οι καθηγητές από νωρίς το πρωί έξω από τα σχολεία διένειμαν έντυπο υλικό με τα αιτήματα του αγώνα τους και ενημέρωναν τους γονείς για τις θέσεις τους. Στη συνέχεια, βγήκαν στους δρόμους για να ενημερώσουν τον κόσμο, σε καταστήματα, υπηρεσίες, πλατείες, για τις διεκδικήσεις τους, ενώ ζητούσαν τη στήριξη των πολιτών στον αγώνα τους απέναντι στη διάλυση του σχολείου, με τις διαθεσιμότητες και τις μετατάξεις.
Η.Γ.

«Πρόγραμμα δράσεων»
 Το ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας ενημερώνει:
Λόγω του ότι την Παρασκευή 20/9/2013 έγινε από την ΟΛΜΕ η σύγκλιση της ΓΣ Προέδρων των ΕΛΜΕ, η προγραμματισμένη ΓΣ μας θα γίνει μια ημέρα ενωρίτερα, την Πέμπτη 19/9/2013 στις 7.00΄μμ στο 6ο ΓΕΛ Καλαμάτας (πρώην Πολυκλαδικό).
Στα πλαίσια των κινητοποιήσεων σήμερα Τρίτη 17/9/2013 στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας (μπροστά από την Εθνική τράπεζα, πρώην Κτηματική) στις 7.00΄μμ θα πραγματοποιηθεί καλλιτεχνική-ενημερωτική δράση. Καλούνται όλα τα μέλη της Α΄ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας, αλλά και όποιος θέλει να συνδράμει  με την παρουσία του στον αγώνα των εκπαιδευτικών, να πλαισιώσουν την εκδήλωση.