Ο Ι. Πλατάρος διέψευσε την καταγγελία Κουφαλάκου για μηνύσεις σε γονείς μαθητών στα υπό κατάληψη σχολεία

Ο Ι. Πλατάρος διέψευσε την καταγγελία Κουφαλάκου για μηνύσεις σε γονείς μαθητών στα υπό κατάληψη σχολεία

Στα μαθήματά τους επέστρεψαν από χθες το πρωί οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου και του 4ου Λυκείου Καλαμάτας, μετά την απόφαση να τερματιστούν οι καταλήψεις, που όμως συνεχίζονται στα 1ο , 2ο και 4ο ΕΠΑΛ, καθώς και στα 3ο και 6ο Λύκεια Καλαμάτας.
Για τα ΕΠΑΛ αποφασίστηκε ότι δε θα γίνονται απογευματινά μαθήματα, λόγω του ότι έχουν πολλά εργαστηριακά που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν σε άλλους χώρους, αλλά και επειδή θα πρέπει να μεταφερθούν πολλά παιδιά από άλλα σημεία της Μεσσηνίας, κάτι που επίσης δεν μπορεί να γίνει. Για το 3ο Λύκειο γίνονται μαθήματα στο Γυμνάσιο Παραλίας και για το 6ο Λύκειο στο 16ο Δημοτικό Σχολείο.
Όμως, η επιστροφή μαθητών στα σχολεία σκιάστηκε από τις καταγγελίες του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων Μουσικών Σχολείων και πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας, Παν. Κουφαλάκο, πως ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης, Π. Μισθός, τον απείλησε με τον εισαγγελέα, αλλά και πως από το διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Ι. Πλατάρο, δόθηκε εντολή στους διευθυντές σχολείων που τελούν υπό κατάληψη να γνωστοποιήσουν τα ονόματα γονέων των οποίων τα παιδιά συμμετέχουν στην κατάληψη, προκειμένου να υποβληθούν μηνύσεις.
Ωστόσο, ερωτηθείς σχετικά, ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διέψευσε τους ισχυρισμούς του κ. Κουφαλάκου πως ζητήθηκαν τα ονόματα γονέων παιδιών που φοιτούν σε σχολεία υπό κατάληψη.   
 
Καταγγελίες Κουφαλάκου
Όπως είπε ο κ. Κουφαλάκος, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Π. Μισθό, από τον οποίο ζήτησε να βοηθήσει, προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στα σχολεία και να αναιρεθεί η απόφαση μεταφοράς των μαθημάτων τις απογευματινές ώρες, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα και τη μεταφορά παιδιών και καθηγητών σε άλλα σχολεία. «Θα μιλήσουμε κι εμείς με τα παιδιά μας για να μπορέσει να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Τα ζητήματα, ούτως ή άλλως, είναι πολλά κι έχουμε διάφορους τρόπους να τα διεκδικήσουμε κι όχι με την κατάληψη. Σας παρακαλώ βοηθήστε μας, έχουμε την καλή διάθεση να ανοίξουν τα σχολεία, γιατί από εκεί και πέρα, ό,τι και να συμβεί, την ευθύνη την έχετε εσείς.
Η απάντησή του (του κ. Μισθού), αντί να μπει στην ουσία του θέματος, ήταν πως “μας ακούει κόσμος, με απειλείτε και από εδώ και μετά το λόγο έχει ο εισαγγελέας”».
Πρόσθεσε δε πως επειδή κλήθηκαν σε σύσκεψη υπό τον κ. Πλατάρο οι διευθυντές των υπό κατάληψη σχολείων, έχει πληροφορίες κατά τις οποίες δόθηκε εντολή να προχωρήσουν οι τελευταίοι σε μηνύσεις εναντίον των γονέων μαθητών. «Τους λέμε να μην προχωρήσουν σε καταστολή των αγώνων, γιατί θα βρουν τοίχο απέναντί τους», κατέληξε.
 
Ι. Πλατάρος       
Ο κ. Πλατάρος ρωτήθηκε στη συνέχεια για τις καταγγελίες του προέδρου των Γονέων του Μουσικού Σχολείου. Όπως είπε, έληξε η κατάληψη τόσο στο Μουσικό Σχολείο όσο και στο 4ο Λύκειο, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι η κατάσταση βαίνει προς εκτόνωση και πως τη Δευτέρα θα ξαναγίνουν μαθήματα στις τάξεις των σχολείων.
Όσον αφορά στα των μηνύσεων, απάντησε: «Δεν έχω κάνει κάτι τέτοιο. Έγινε σύσκεψη με τους διευθυντές για να αντιμετωπίσουμε το θέμα των καταλήψεων, αλλά η συγκεκριμένη οδηγία δε δόθηκε ποτέ».
Στη συνέχεια, ανέφερε πως «οι μηνύσεις θα ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου» και πρόσθεσε πως οι μαθητές θα πρέπει να πειστούν με το καλό και με την πειθώ, να πάνε στα σχολεία τους.
Ακολούθως, επανέλαβε την απόφαση να γίνεται μάθημα τα απογεύματα για όσα σχολεία βρίσκονται υπό κατάληψη και πρόσθεσε: «Με τους καθηγητές υπάρχει πρόβλημα, αλλά πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε. Δε θα είμαστε θεατές σε ευθεία παράβαση του νόμου, που έχει γίνει εθιμική. Κάποιος πρέπει να σπάσει αυγά».
Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως δεν είναι αντιπαιδαγωγικό να γίνεται μάθημα το απόγευμα, απαντώντας έτσι στη Β΄ ΕΛΜΕ, «αντιπαιδαγωγικό είναι να μη γίνονται μαθήματα».
Παρών ήταν και ο αναπληρωτής διευθυντής Ι. Μπουγάς, ο οποίος ανέφερε πως τα περί μηνύσεων ήταν φήμες που αφορούσαν στη Σπάρτη.

Λήγουν οι καταλήψεις στα Λύκεια
Ανοιχτά είναι εδώ και λίγες ώρες το 6ο Λύκειο όπως και το 4ο ΕΠΑΛ αλλά και το 3ο Λύκειο

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Φωτό: Στασινός Μουτσούλας