Πλάτη… στη θεωρία των δύο άκρων βάζουν οι δήμαρχοι

Πλάτη… στη θεωρία των δύο  άκρων βάζουν οι δήμαρχοι

 
Καμία αναφορά ούτε ονομαστική καταδίκη στο μόρφωμα της Χρυσής Αυγής
 
«Φοβήθηκαν»… μη χάσουν τις ψήφους των νεοναζιστών στις επόμενες δημοτικές εκλογές οι τοπικοί μας άρχοντες
 
Μεγάλη αντιφασιστική πορεία χθες βράδυ στο κέντρο της Καλαμάτας (Δείτε εδώ βίντεο & φωτογραφίες)
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 

 
Πλάτη στη λογική των δύο άκρων, ένα ιδεολογικό κατασκεύασμα της κυβέρνησης Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, έβαλαν προχθές οι δήμαρχοι («γαλάζιοι» και «πράσινοι») της Πελοποννήσου, σε ψήφισμα που εξέδωσαν με αφορμή τα τελευταία θλιβερά γεγονότα ανά τη χώρα.
Για τους εκλεκτούς των πολιτών δεν υπάρχει η νεοναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή, αλλά απλά πράξεις αποδοκιμασίας εναντίον δημάρχων που δεν πρέπει να συμβαίνουν, για χάρη της… ομαλότητας στη χώρα.
Η θανάσιμη μαχαιριά στο στήθος του 34χρονου Παύλου Φύσσα δεν είχε προβλεφθεί από τους γκουρού της πολιτικής επικοινωνίας που συμβουλεύουν τον πρόεδρο της ΠΕΔ και τους υπόλοιπους. Απλά… κρύφτηκαν πίσω από την πολιτική, που εκπορεύεται κυρίως από το Μέγαρο Μαξίμου.
Η Νέα Δημοκρατία δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ ως κρυφό σύμμαχο του Πάνου Καμμένου, με κεντρικό επιχείρημα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έθεσε θέμα διαφορετικών μέτρων και σταθμών στην αντιμετώπιση της προτροπής για λιντσάρισμα του δημάρχου Χρ. Πάχτα από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και των επεισοδίων στο Μελιγαλά, στα οποία πρωταγωνίστησαν στελέχη της Χρυσής Αυγής.
Και εκεί που στη Συγγρού μετρούσαν κέρδη από την περιθωριοποίηση του Καμμένου και έψαχναν δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που να αναφέρονται σε κυβερνητική συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, το φίδι δάγκωσε ένα νέο άνθρωπο στο Κερατσίνι.
Μετά, άλλαξε κάπως η κυβερνητική ρότα, αλλά δεν είχαν προλάβει να τη μάθουν οι δήμαρχοι: Απερίφραστη καταδίκη της δολοφονίας και της εγκληματικής δράσης της Χ.Α (αφού ομολόγησε την πολιτική του ένταξη ο ίδιος ο δράστης). Κάλεσμα σε όλα τα κόμματα να καταδικάσουν τη βία από όπου και αν προέρχεται, με τον υπαινιγμό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλεκτική ευαισθησία σχετικά. Επίδειξη εφαρμογής του νόμου και της τάξης και προβολή της αποφασιστικότητας του Ν. Δένδια να υπερασπιστεί τη δημοκρατία από τους εχθρούς της. Εμφάνιση της κυβέρνησης ως δύναμης σταθερότητας και ομαλότητας απέναντι στις δυνάμεις του χάους και της ανωμαλίας (που -κατά την κυβερνητική προπαγάνδα- δεν είναι μία, αλλά περισσότερες).
Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται δικαιωμένο, επειδή είχε πάρει πρωτοβουλία για το αντιρατσιστικό νόμο (που έμεινε στο ράφι), επειδή πριν από λίγες μέρες ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής σύγκληση των γραμματέων Κ.Ο των κομμάτων του συνταγματικού τόξου και επειδή συχνά ο Ευ. Βενιζέλος δέχεται επιθέσεις από τη Χ.Α.
Το πιθανότερο είναι ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα ζητήσει από τον πρωθυπουργό να προωθηθεί αυστηροποίηση της νομοθεσίας που αφορά στην πολιτική βία. Κάποιοι συνεργάτες του εξετάζουν την ιδέα του «ιδιώνυμου αδικήματος», ενώ αναγνωρίζουν ότι ακόμη και το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο είναι πια παρωχημένο.
Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφής η πρόθεση της κυβέρνησης να επιμείνει στη θεωρία των δύο άκρων. Κυβερνητικές πηγές μάς καλούν να αναλογιστούμε ότι το αβγό του φιδιού επωάστηκε στην πάνω πλατεία Συντάγματος, τον καιρό των Αγανακτισμένων, ενώ στελέχη της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ διακινούν ήδη την άποψη ότι οι ρητορικές ακρότητες φέρνουν βία και ότι η στρατηγική της έντασης παράγει την εκτροπή.
Στο Μέγαρο Μαξίμου δε δείχνουν καμία διάθεση να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν για την ανοχή του συστήματος εξουσίας απέναντι σε ένα επικίνδυνο και αποκρουστικό φαινόμενο, αλλά αντίθετα επαίρονται ότι ο πρωθυπουργός μίλησε για ναζί από το βήμα της ΔΕΘ, επομένως δε γίνεται να εγκαλείται για φλερτ με αυτόν το χώρο.
Στο… δια ταύτα της υπόθεσης, το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου, πρόεδρος της οποίας είναι ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, συνεδρίασε προχθές βράδυ και σε ψήφισμά του ζητά την προστασία των δημάρχων και των Δημοτικών Αρχών από το κράτος.
Στο ψήφισμα η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου: «Καταδικάζει, με τον πλέον έντονο και κατηγορηματικό τρόπο, την επιθετική και ακραία προσβλητική συμπεριφορά κατά ΔΗΜΑΡΧΩΝ, όπως αυτή εκδηλώθηκε πρόσφατα από κόμματα και φορείς: “Βλαχοδήμαρχοι”, προτροπή λιντσαρίσματος του δημάρχου του Δήμου Αριστοτέλη (Χαλκιδικής) Χρήστου Πάχτα, αφαίρεση μικροφώνων και ύβρεις κατά του δημάρχου Οιχαλίας Φίλιππου Μπάμη, επίθεση κατά του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη και πολλά άλλα.
Ζητεί από την πολιτεία την προστασία των Δημοτικών Αρχών και των δημάρχων, που αποτελούν τα εύκολα θύματα της αυξανόμενης κοινωνικής και πολιτικής έντασης, αλλά και την προστασία και γενικότερα τη στήριξη της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης και του θεσμικού της ρόλου.
Καλεί και παρακαλεί, με επίκληση της λογικής και της ιστορίας, να επικρατήσει η σύνεση και η ηρεμία, να αποτραπούν διχαστικές πρακτικές και να διασφαλισθεί η ενότητα του λαού μας σε αυτή την κρίσιμη για τη χώρα μας χρονική περίοδο».
Πάντως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τσίπρας, επισήμανε: «Φοβάμαι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σχέδιο αποσταθεροποίησης και αποπροσανατολισμού, ενορχηστρωμένο από ακροδεξιά κέντρα και τη νεοναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής. Ελπίζω να συνειδητοποιεί ο πρωθυπουργός τη μεγάλη ευθύνη που έχει. Όταν για λόγους μικροκομματικών συμφερόντων κατασκευάζει εδώ και μήνες αυτή την ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων εξισώνοντας τους θύτες με τα θύματα».
Nα σημειωθεί, ακόμη, ότι στη χθεσινή πορεία του ΠΑΜΕ Μεσσηνίας ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, οι συμμετέχοντες έκαναν μια στάση στο Δημαρχείο, απέναντι από τα τοπικά γραφεία της Χρυσής Αυγής, και φώναξαν συνθήματα εναντίον του νεοναζιστικού μορφώματος, με αφορμή τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Αντιφασιστική πορεία, με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή, διοργανώθηκε και χθες το βράδυ από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και Αντιφασιστική Κίνηση. Στο ξεκίνημά της υπήρξε διαφοροποίηση των παρευρισκόμενων με το αν έπρεπε ή όχι να περάσει από τα γραφεία της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής. Τελικά, οι πολίτες έκαναν μια στάση στη Νέδοντος, φώναξαν αντιφασιστικά συνθήματα και συνέχισαν την πορεία τους. Στο κτήριο που φιλοξενεί τα γραφεία της Χρυσής Αυγής υπήρχαν δυνάμεις ΜΑΤ, ενώ επιδεικτικά κάποιοι χρυσαυγίτες είχαν βγει στο μπαλκόνι και τραβούσαν και βίντεο.
Για το τέλος, μια παρατήρηση: η οργή για την εν ψυχρώ δολοφονία είναι δικαιολογημένη, αλλά το παρελθόν δίνει πολύτιμα μαθήματα. Σε κάποιες άλλες εποχές που έχαναν το παιχνίδι, αμόλησαν τους ταγματασφαλίτες. Η Αριστερά απάντησε με το ίδιο νόμισμα, για να φτάσουμε στον εμφύλιο που πληρώνουμε ακόμα. Τώρα που αμολάνε τους πολιτικούς απόγονους των ταγματασφαλιτών, η Αριστερά δεν πρέπει να την πατήσει ξανά.