«Πόλεμος» κυβέρνησης – δημάρχων για τις άδειες των λαϊκών αγορών

«Πόλεμος» κυβέρνησης – δημάρχων για τις άδειες των λαϊκών αγορών

Πολιτικές «φωτιές» έχουν ανάψει καταγγελίες για ύπαρξη κυκλωμάτων στην έκδοση αδειών λειτουργίας στις λαϊκές αγορές, οι οποίες διερευνώνται και, μάλιστα, με εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά!
Οι αναφορές του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για «λαθρεμπόριο της μίζας» και «αρπαχτικά που υπάρχουν σε πολλούς Δήμους» προκάλεσαν την αντίδραση του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Κώστα Ασκούνη, για να ακολουθήσει ανταπάντηση από τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη.
Ο κ. Ασκούνης ζήτησε την άμεση και πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης των καταγγελιών, αλλά εμφανίζεται να αντιδρά σε γενικεύσεις που πλήττουν τον θεσμό της αυτοδιοίκησης. Μίλησε για «προσπάθεια κατασυκοφάντησης» της τοπικής αυτοδιοίκησης, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι Δήμοι ούτε είχαν ούτε έχουν την αρμοδιότητα έκδοσης αδειών πωλητών.
Οι αντεγκλήσεις έλαβαν μορφή πολέμου ανακοινώσεων και λίγο πριν από τις 9.00 το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Εσωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση. Επέλεξε να την ξεκινήσει προτάσσοντας το ζήτημα διαλεύκανσης των καταγγελιών για κυκλώματα στις λαϊκές αγορές με εντολή πρωθυπουργού. Σημειώνει ότι έχει ήδη στείλει επιστολή προς το γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Δημήτρη Καλογερόπουλο, με την οποία τον καλεί, «μετά την εντολή του πρωθυπουργού, να διερευνήσει τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για τον τρόπο με τον οποίο δίνονται οι άδειες λειτουργίας υπαίθριου στάσιμου ή πλανόδιου εμπορίου».
Πάντως, παρά το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί, ο κ. Ασκούνης δε δέχεται ότι το ζήτημα λαμβάνει πολιτικές διαστάσεις, πέρα από την ανάγκη διερεύνησης των σκανδάλων που αφορούν στην έκδοση αδειών στο υπαίθριο εμπόριο. Ωστόσο, δε λείπουν οι εκτιμήσεις ότι συνδέεται ο τρόπος διαχείρισης της υπόθεσης με τη χρονική περίοδο που διανύουμε και τα επίδικα της περιόδου – έχει ξεκινήσει η… προεκλογική φιλολογία για τους υποψηφίους δημάρχους στις δημοτικές κάλπες, ενώ προχωρούν και οι διαδικασίες για τις αναδιαρθρώσεις στους ΟΤΑ, στο πλαίσιο των αλλαγών που επιδιώκει η κυβέρνηση αλλά και του προγράμματος κινητικότητας / διαθεσιμότητας.
«Δεν υπάρχει πολιτική διάσταση», τονίζει στο «Βήμα» ο κ. Ασκούνης, για να συμπληρώσει: «Ετέθη υπ’ όψιν του πρωθυπουργού και είπε ό,τι είχε να πει. Εμείς ζητάμε τον έλεγχο και τη διαφάνεια. Δε δεχόμεθα πρακτικές παρανομιών και ζητάμε την πάταξη τέτοιων φαινομένων. Όταν εντοπίζονται, πρέπει να πατάσσονται εν τη γενέσει τους. Όμως, δεν αφορά στο σύνολο ενός θεσμού. Χαιρετίζουμε την απόφαση του κ. Μιχελάκη να γίνει έλεγχος. Δε θέλουμε να υπάρχουν σκιές».