Τιμή και αναγνώριση στο έργο και την τεράστια προσφορά του Πέτρου Γεωργανά


Σε φορτισμένο συναισθηματικά περιβάλλον έγινε χθες το απόγευμα η τελετή μετονομασίας του γηπέδου της Σπερχογείας σε γήπεδο «Πέτρος Γεωργανάς». Πώς θα μπορούσε, άλλωστε, να ισχύει κάτι διαφορετικό, όταν μιλάμε για έναν εκ των κορυφαίων παραγόντων αλλά και ανθρώπων του μεσσηνιακού ποδοσφαίρου, που στα χρόνια παρουσίας και δράσης του ανέβασε επίπεδο την περιοχή και ολόκληρο τον αθλητισμό. Η απώλειά του τεράστια για τη Σπερχογεία και τη Μεσσηνία, με τις αναφορές των παρευρισκόμενων να στέκονται στη συνεχή προσφορά του στη νεολαία της περιοχής και την υποχρέωση όλων να συνεχίσουν το έργο του.
Παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της τοπικής κοινωνίας και, βεβαίως, του μεσσηνιακού ποδοσφαίρου έδωσαν το «παρών» στην τελετή, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο γήπεδο «Πέτρος Γεωργανάς», τιμώντας το μεγάλο αυτό παράγοντα και άνθρωπο.
Οι αναφορές του προέδρου της Σπερχογείας Κώστα Χριστόπουλου, του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα και του προέδρου της ΕΠΣΜ Αριστείδη Σταθόπουλου ήταν χαρακτηριστικές των συναισθημάτων που μοιράστηκαν χθες όσοι παραβρέθηκαν στην τελετή. Όλοι εξήραν την τεράστια κοινωνική προσφορά του Πέτρου Γεωργανά και στάθηκαν στην υποχρέωση συνέχισης του έργου του, που αποτελεί παρακαταθήκη απέναντι στη νεολαία της Σπερχογείας.
Κοντά στους παραπάνω βρέθηκαν σύσσωμο το Δ.Σ. του ΑΟ Σπερχογείας, φίλαθλοι της ομάδας, το αγωνιστικό τμήμα (παίκτες και τεχνικό επιτελείο), ο Σύλλογος Κυριών της Σπερχογείας, καθώς και οι Γιάννης Αδαμόπουλος (πρόεδρος Αθλητικού Φορέα), Μαρία Οικονομάκου (αντιδήμαρχος Καλαμάτας), Δημήτρης Πολίτης, Τάκης Βασιλόπουλος, Σωτήρης Μιχαλόπουλος, Αργύρης Κουδούνης (δημοτικοί σύμβουλοι). Το «παρών» έδωσαν ακόμη οι Ενωσιακοί προπονητές Άγγελος Σκαφιδάς, Αλέκος Τσατάς, το τεχνικό επιτελείο της Καλαμάτας και ο γενικός αρχηγός Νικήτας Παπανικολόπουλος, αλλά και ο αντιπρόεδρος της ΕΠΣΜ, Λεωνίδας Οικονομίδης.
Ο πατήρ Γιώργος Αναστόπουλος άνοιξε τη διαδικασία, ευχαριστώντας τη Δημοτική Αρχή για την απόφασή της να δοθεί το όνομα του Πέτρου Γεωργανά στο γήπεδο της Σπερχογείας, και αναφέροντας το ρόλο που έπαιξε επί σειρά ετών στα δρώμενα της περιοχής ο πρώην πρόεδρος των «Ταύρων».
Στη συνέχεια απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Περρωτής, ενώ ακολούθησε ο έντονος συναισθηματικά λόγος του προέδρου της ομάδας Κώστα Χριστόπουλου… «Είναι ανάμεικτα τα συναισθήματα σήμερα. Περιλαμβάνουν λύπη αλλά και χαρά σε μια μέρα αναγνώρισης και μνήμης σ’ έναν άνθρωπο που προσέφερε τα μέγιστα στην περιοχή και το ποδόσφαιρο. Αυτό που γίνεται σήμερα είναι το λιγότερο από μέρους μας. Ευχαριστούμε τη Δημοτική Αρχή για την απόφασή της, αλλά και τη στήριξή της στο σύλλογο, όπως ευχαριστούμε και το Σύλλογο Γυναικών της Σπερχογείας που είναι συνεχώς στο πλευρό μας. Πέτρο, ζεις και θα ζεις για πάντα στις καρδιές μας, θα είμαστε συνεχιστές των ιδεών σου», τόνισε ο κ. Χριστόπουλος, ένας εκ των άμεσων συνεργατών του Πέτρου Γεωργανά.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Αριστείδης Σταθόπουλος, που επίσης είχε έντονη συνεργασία στα διοικητικά της ΕΠΣΜ με τον Πέτρο Γεωργανά, αλλά ταυτόχρονα και πολύ καλή προσωπική σχέση… «Ο Πέτρος ήταν ο Πέτρος της προσφοράς και της αγάπης για τον τόπο του. Έτσι ήθελε ο Θεός και έτσι έγινε, όμως η Δημοτική Αρχή φροντίζει με την απόφασή της να αποδεικνύει ότι ξέρει να τιμά μεγάλους ανθρώπους. Αξίζουν τέτοιες χειρονομίες και πράξεις όπως η σημερινή. Ο Πέτρος είναι παράδειγμα προς μίμηση, βρίσκεται κοντά μας, χαίρεται και καμαρώνει από ψηλά. Άλλωστε, γι’ αυτό το στολίδι έπραξε τα μέγιστα».
Τέλος, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας ανέφερε: «Όπου βρίσκομαι μιλώ γι’ αυτή την περιοχή. Είναι ίσως το πιο δυναμικό κομμάτι του Δήμου μας. Πήραμε τη σχετική απόφαση και βεβαίως δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Θα θυμόμαστε για πάντα αυτόν το σπουδαίο και χαμογελαστό άνθρωπο, έχοντας υποχρέωση απέναντί του, να στηρίζουμε την ομάδα και να κρατάμε το χώρο σε άριστη κατάσταση. Να είναι αιωνία η μνήμη του, όπως και όλων αυτών που προσέφεραν στην κοινωνία, όπως έκανε ο Πέτρος Γεωργανάς».
Η τελετή ολοκληρώθηκε με τα αποκαλυπτήρια της επιγραφής και την ονομασία του γηπέδου σε Πέτρος Γεωργανάς, τα οποία έγιναν από μέλη της διοίκησης των «Ταύρων» και το δήμαρχο Καλαμάτας. Τόσο η διοίκηση, όσο και οι ποδοσφαιριστές και το σύνολο των παρευρισκομένων άφησαν από ένα λουλούδι στη φωτογραφία του Πέτρου Γεωργανά, που βρισκόταν στο κέντρο του γηπέδου, ενώ η τελετή έκλεισε με πένθιμο εμβατήριο από μέλος της Φιλαρμονικής Καλαμάτας και κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του.
 

Νίκη (3-0) της Καλαμάτας επί των «Ταύρων»
Μολονότι το αποτέλεσμα ελάχιστη σημασία έχει, να αναφέρουμε ότι η ομάδα της Καλαμάτας πήρε τη νίκη με σκορ 3-0 στο φιλικό με τη Σπερχογεία, το οποίο εντάχθηκε στο πρόγραμμα του τελετουργικού, αγωνιζόμενη κυρίως με παίκτες που δε συγκαταλέγονται στις βασικές επιλογές (δε συμπεριλαμβάνονται στη σχετική λίστα, βεβαίως, οι Καλαντζής, Τσιρίλο, Σκαρλάτος, Ι. Καλογερόπουλος, Μπελεβέντης, Κάνιστρας) του Νίκου Κακαλέτρη. Πάντως, οι ρεζέρβες έδειξαν κάποια καλά στοιχεία και ειδικότερα κάποιοι ποδοσφαιριστές απέδειξαν ότι μπορούν να δώσουν λύσεις κατά τη διάρκεια της σεζόν. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ο Καλαντζής με πλασέ έκανε στο 3΄ το 0-1, στο 52΄ ο Κακαλής εκμεταλλεύτηκε το λάθος του Καράμπελα και με πλασέ πέτυχε το 0-2, ενώ στο 63΄ ο Τσιρίλο διαμόρφωσε το τελικό 3-0 για την ομάδα της Καλαμάτας.
ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑ: Π. Γιακουμής, Πιχιγιόνι, Μπαλόπουλος, Μούστος, Χαρίτος, Δ. Γιακουμής, Καράμπελας, Δωδέκατος, Μπούνας, Παγώνης, Βασιλογιαννακόπουλος, ενώ αγωνίστηκαν και οι Λίβας, Κουτίβας, Μπουζαλάς, Ε. Δωδέκατος, Διαμαντής, Ι. Γιακουμής, Μαλλικούρτης, Δελλής.
ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Κωνσταντακόπουλος, Σκαρλάτος, Ζαχαρόπουλος, Βασιλόπουλος, Κουντάνης, Παύλοβιτς, Μπελεβέντης, Κουρούπης, Κάνιστρας, Τσιρίλο, Καλαντζής, ενώ αγωνίστηκαν στην επανάληψη και οι Ι. Καλογερόπουλος, Κακαλής, Σοφός.
 
Στην τελική ευθεία για Βάρδα
Η χθεσινή ημέρα ξεκίνησε με πρωινή προπόνηση, ενώ όσοι δεν έπαιξαν στη Σπερχογεία ακολούθησαν ειδικό πρόγραμμα υπό τις οδηγίες του Κακαλέτρη στο Δημοτικό Στάδιο. Από σήμερα η προετοιμασία μπαίνει στην τελική ευθεία και θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για τους παίκτες οι οποίοι προορίζονται για το αρχικό σχήμα. Καλά είναι τα μηνύματα για τη συμμετοχή του Οντβόνγκ, ενώ και ο Αλιού θα δώσει κανονικά το «παρών», κάτι που σημαίνει ότι με εξαίρεση το στρατευμένο Ηλιόπουλο και την πιθανή απουσία του Οντβόνγκ δεν υπάρχουν άλλα προβλήματα στο στρατόπεδο της Μαύρης Θύελλας, που θέλει μόνο νίκη στην πρεμιέρα.

Του Νίκου Μπαλόπουλου