Όχι από καθηγητές στην αναπλήρωση μαθημάτων το απόγευμα σε υπό κατάληψη σχολεία (φωτογραφίες & βίντεο)


Να εξηγήσει επαρκώς τους λόγους που τον οδήγησαν να αποφασίσει τη διεξαγωγή μαθημάτων τις απογευματινές ώρες για τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που τελούν υπό κατάληψη, ζήτησαν χθες το πρωί από το διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, Ι. Πλατάρο, καθηγητές της Α΄ΕΛΜΕ Μεσσηνίας.
Οι τελευταίοι προηγουμένως είχαν πάρει μέρος στη συγκέντρωση και την πορεία διαμαρτυρίας που διοργάνωσε η ΑΔΕΔΥ.
Οι καθηγητές, με επικεφαλής τον πρόεδρο Β. Γεωργιόπουλο, εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους στην απογευματινή λειτουργία των σχολείων. Ο ίδιος χαρακτήρισε την ενέργεια ως μορφή επιστράτευσης και ζήτησε ένα εύλογο χρονικό διάστημα μέχρι να προσαρμόσουν οι καθηγητές τις οικογενειακές τους υποχρεώσεις, αφού ανατρέπεται το συνηθισμένο τους πρόγραμμα. Από την πλευρά του, ο κ. Πλατάρος επισήμανε πως πρόκειται για προσωρινό μέτρο, χωρίς να μπορεί να αποδείξει στους εκπαιδευτικούς πως προβλέπεται σε κάποιον νόμο, ενώ τους ζήτησε να υπακούσουν στις εντολές που τους δίνονται, ως δημόσιοι υπάλληλοι που είναι.
 
Αντιρρήσεις
Ο κ. Γεωργιόπουλος παρατήρησε ότι στην απόφασή του ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης επικαλείται λόγους δημόσιου συμφέροντος κι αναρωτήθηκε αν το εκτελεστικό όργανο έχει το δικαίωμα να κρίνει το δημόσιο συμφέρον.
Ζήτησε αναστολή της απόφασης, καθώς και να δοθεί το εύλογο χρονικό διάστημα στους συναδέλφους του να αναπροσαρμόσουν το πρόγραμμά τους
Την αντίδρασή της κατέθεσε η εκπαιδευτικός Νίκη Μπέη, λέγοντας πως ούτε βάρδιες απογευματινές υπάρχουν στα σχολεία, ούτε και επιστρατευμένοι καθηγητές. Έθεσε κι άλλα θέματα, όπως αν έχει εξασφαλιστεί η μεταφορά των μαθητών, αν έχει διασφαλιστεί η ασφάλεια των καθηγητών, και σημείωσε πως με όσα επιχειρούνται να γίνουν, καταστρατηγούνται τα εργασιακά της δικαιώματα.
Ένας άλλος εκπαιδευτικός παρουσίασε το δικό του πρόβλημα, πού θα αφήνει το παιδί του το απόγευμα επειδή και η γυναίκα του είναι εκπαιδευτικός, για να λάβει ως απάντηση πως «είναι δικό σας το πρόβλημα, είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα, πρέπει να το λύσετε», απάντηση που αποδοκιμάστηκε σφοδρά από τους παριστάμενους.
«Εσείς το προκαλείτε, όχι εγώ», ήταν η απάντηση του εκπαιδευτικού και ο κ. Πλατάρος είπε πως σέβεται το πρόβλημα του εκπαιδευτικού, λέγοντας πως όλοι έχουν πρόβλημα και υπερβαίνουν το ωράριο.
Προσπαθώντας να εξηγήσει, είπε: «Το μάθημα γίνεται απόγευμα λόγω όχλησης της δημόσιας λειτουργίας. Είμαστε Δημόσιο, δε θα έπρεπε να παρακωλύεται η λειτουργία μας από γραφειοκρατικές διαδικασίες, έχουμε τα πάντα έτοιμα» και πρόσθεσε πως όλα αυτά είναι προσωρινά.
«Ανοίξτε τα σχολεία, δεν είναι θέμα των εκπαιδευτικών που μένουν κλειστά», ανέφερε ο κ. Γεωργιόπουλος. Να λυθούν τα προβλήματα των μαθητών που έχουν κάνει κατάληψη, ήταν η επισήμανση της κας Μπέη, ενώ ένας άλλος εκπαιδευτικός ανέφερε πως οι ενέργειες του προϊσταμένου είναι τιμωρητικές απέναντι στους καθηγητές που απείργησαν.
Την ελπίδα ότι το πρόβλημα είναι προσωρινό και θα λυθεί, έστω κι αν τα σχολεία δεν έχουν πλήρη λειτουργικότητα, εξέφρασε ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για να λάβει ως απάντηση από τον Δ. Κουφόγιαννη πως αν γίνει κάτι τέτοιο, είναι υποκριτικό.
 
Υπακοή και ανυπακοή
Επικράτησε ένταση, καθώς ο κ. Πλατάρος ανέφερε ότι βάσει του νόμου η κατάληψη είναι παράνομη, κι επιχείρησε να εκτυπώσει τη σχετική νομοθεσία. Του ζητήθηκε να εκτυπώσει το νόμο για τη μεταφορά του ωραρίου το απόγευμα, ενέργεια για την οποία είπε πως αναλαμβάνει ο ίδιος προσωπικά την ευθύνη.
Από εκεί και μετά, ο διευθυντής σημείωσε ότι οι καθηγητές είναι υπάλληλοι και οφείλουν να υπακούν τις διαταγές, που είναι συνταγματικές. «Οφείλετε υπακοή, να πάτε να κάνετε μάθημα. Είναι εντολή, οφείλετε να την υπακούσετε. Όποιος θίγεται, ας κάνει αναφορά που θα προωθηθεί κι όχι μήνυση, και την απόφαση, ακόμη και λανθασμένη να είναι, οφείλετε να την υπακούσετε», είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ του έφερε το παράδειγμα της Αντιγόνης, σημειώνοντας ότι, αν γίνει αυτό που προτείνει ο κ. Πλατάρος, είναι χλευασμός προς το μάθημα.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις κι άλλων εκπαιδευτικών και, τελικά, ο κ. Πλατάρος ζήτησε από τους εκπαιδευτικούς να αποσυρθούν και να επανέλθουν μία ώρα αργότερα, χωρίς την παρουσία των Μέσων Ενημέρωσης, όπως κι έγινε, δίχως όμως να υπάρξει διαφορετικό αποτέλεσμα.
Τέλος, σε ανακοίνωσή του το Νομαρχιακό Συμβούλιο Μεσσηνίας της ΚΝΕ καταγγέλλει την απόφαση του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας για την αναπλήρωση μαθημάτων, τα απογεύματα, σε σχολεία που βρίσκονται υπό κατάληψη, σε άλλες σχολικές μονάδες, επισημαίνοντας πως «με αυτές τις λογικές προσπαθούν να τρομοκρατήσουν και να τιμωρήσουν τους μαθητές γιατί αγωνίζονται».

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Φωτό: Στασινός Μουτσούλας

 


Καταγγελία  της Α΄ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας
Το ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας καταγγέλλει τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, για την διαταγή που έδωσε στους Διευθυντές και καθηγητές των υπό κατάληψη λυκείων να λειτουργήσουν σε παρακείμενα γυμνάσια και δημοτικά σχολεία σε απογευματινή βάρδια.
Η συγκεκριμένη εντολή:
Α)      Είναι υποκριτική, γιατί γνωρίζουμε ότι για ουσιαστικούς και πρακτικούς λόγους οι μαθητές αδυνατούν να πάρουν μέρος σε απογευματινά μαθήματα. Ως εκπαιδευτικοί αρνούμαστε να εμπαίζουμε τους μαθητές μας, την κοινωνία και τους εαυτούς μας, ότι δήθεν τα σχολεία λειτουργούν ενώ δεν συμβαίνει αυτό.
Β)      Καταστρατηγεί τα εργασιακά μας δικαιώματα, με δεδομένο ότι απαιτεί από τους καθηγητές να δουλέψουν από τις 15:00 μμ έως τις 22:00 μμ  αδιαφορώντας για τις οικογενειακές τους υποχρεώσεις.
          Η πρακτική αυτή είναι αυταρχική, αντιπαιδαγωγική και αντισυναδελφική.

http://youtu.be/qV5IT_Y5bYY

http://youtu.be/Aw4BvoxeSvY

http://youtu.be/VtZIpAXGLBM