1.000 ανασφάλιστοι έχουν περάσει μέχρι τώρα από Δίκτυο Κοινωνικών Ιατρείων Μεσσηνίας

1.000 ανασφάλιστοι έχουν περάσει μέχρι τώρα από Δίκτυο Κοινωνικών Ιατρείων Μεσσηνίας

Μια δροσερή μουσική βραδιά, αλλά και αφορμή για επαφή με τον κόσμο, θα είναι η εκδήλωση που διοργανώνει αύριο στις 8.00 στην προκυμαία του λιμανιού της Καλαμάτας ο Σύλλογος Φίλων του Δικτύου Ιατρείων Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μεσσηνίας. Με σύνθημα «Ένα τραγούδι για την αλληλεγγύη, ξανά» οι άνθρωποι του Συλλόγου καλούν τον κόσμο να διασκεδάσει μαζί τους και όποιον έχει τη διάθεση να προσφέρει οικονομική ή φαρμακευτική βοήθεια για το Δίκτυο Κοινωνικών Ιατρείων που λειτουργεί στο νομό, με έδρα την Καλαμάτα (κτήριο παλιού νοσοκομείου).
Η είσοδος στην εκδήλωση θα είναι δωρεάν, ενώ, όπως ανέφερε χθες η πρόεδρος του Συλλόγου Φένια Εξακουστίδου, παίρνουν μέρος εκλεκτοί μουσικοί της πόλης αφιλοκερδώς. «Επιχειρούμε να δώσουμε μια νότα δροσιάς και να συνδέσουμε αυτή τη βραδιά με την αλληλεγγύη και τον πολιτισμό. Είναι μια κίνηση από την πλευρά μας να υπενθυμίσουμε στον κόσμο ότι είμαστε εδώ, ότι μπορούμε να βοηθήσουμε. Παράλληλα, θα έχουμε έναν κουμπαρά για όποιον θέλει να ρίξει μέσα έστω και ένα ευρώ, θα είναι καλοδεχούμενο, καθώς και ένα κουτί όπου θα συγκεντρώνουμε φάρμακα για το φαρμακείο μας».
Ο Δημήτρης Γκόνης, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων, συνέχισε: «Η εκδήλωση αυτή γίνεται για να θυμίσουμε ότι υπάρχουμε, να βγούμε προς τα έξω, ώστε να έρθει και ο κόσμος προς τα εμάς. Γιατί σε μας έρχονται οι ανασφάλιστοι, ο άλλος κόσμος δεν έρχεται. Αυτός είναι ένας έμμεσος τρόπος να έρθουμε σε επαφή και με τους άλλους ανθρώπους».
Ο μουσικός Νίκος Τσότρας, ο οποίος έχει κάνει την ενορχήστρωση, παρατήρησε: «Με μεγάλη χαρά δέχτηκα την πρόταση που μου έγινε να συμμετάσχω σε αυτή την εκδήλωση για την ενίσχυση του Κοινωνικού Ιατρείου, αυτού του πολύτιμου θεσμού που υπάρχει τα τελευταία χρόνια στην πόλη μας και που τόσο πολύ βοηθάει συμπολίτες μας, οι οποίοι βιώνουν πολύ εντονότερα τις δυσκολίες των καιρών απ’ ό,τι εμείς οι υπόλοιποι. Έτσι, απευθύνθηκα σε φίλους και εκλεκτούς συναδέλφους για τη συγκρότηση μιας ορχήστρας και όλοι ανεξαιρέτως έσπευσαν με τον ίδιο ενθουσιασμό και προθυμία να βοηθήσουν».
Στη συναυλία θα ακουστούν έργα Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Μαρκόπουλου, Λοΐζου, Σαββόπουλου, Ξαρχάκου και άλλων νεότερων συνθετών. Τραγουδούν: Ξανθή Παναγιωτοπούλου, Εύα Ποριάζη, Ηλίας Σαμαρτζής, Μιμίκα Τάσση, Γιάννης Τσότρας. Παίζουν οι μουσικοί: Σταύρος Δεριζιώτης μπουζούκι, Βίκη Βασιλειάδη φλάουτο, Βαρβάρα Τσότρα Τσέλο, Παναγιώτης Καψαμπέλης κιθάρα, Τάσος Ρούσσης ηλεκτρικό μπάσο, Μιχάλης Τριανταφύλλου κρουστά, Μαρία Παπαπετροπούλου πιάνο. Επιμέλεια, ενορχήστρωση: Νίκος Τσότρας. Ηχητικά: Ορχήστρα Μωραΐτες. Ηχοληψία: Σταύρος Ρούσσης.
 
Αυξάνονται οι επισκέπτες του Κοινωνικού Ιατρείου

Όσον αφορά στον κόσμο που απευθύνεται στο Κοινωνικό Ιατρείο, η κα Εξακουστίδου κάνει λόγο για περίπου 1.000 ανασφάλιστους ανθρώπους που έχουν περάσει από αυτό, από τον περσινό Μάιο που πρωτολειτούργησε. Μάλιστα, επειδή ο καθένας έχει απευθυνθεί τέσσερις έως πέντε φορές, οι επισκέψεις πρέπει να φτάνουν τις 4.500. «Τι να πω; Ότι έχουν έρθει αρχιτέκτονες, άνθρωποι επαγγελματίες που είχαν τα γραφεία τους και αναγκάστηκαν να τα κλείσουν και δεν έχουν περίθαλψη; Ελεύθεροι επαγγελματίες που είναι χωρίς ασφάλιση;» σημειώνει η κα Εξακουστίδου και προσθέτει:
«Έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά και με τους εμβολιασμούς, που έχουν ένα μεγάλο κόστος, το οποίο καλύπτεται όλο από το Σύλλογο, ενώ προσπαθούμε να βρούμε δρόμους για να έχουμε κάποια έσοδα, γιατί αυτά τα καλύψαμε από τα χρήματα που είχε δώσει πέρυσι η κα Καρέλια και στη συνέχεια η καπνοβιομηχανία. Επίσης από διάφορες δραστηριότητες που εμείς οργανώνουμε και από τους ανώνυμους άλλους πολίτες, όταν έρχεται κάποιος και δίνει 10, 50 ή 100 ευρώ, ό,τι μπορεί ο καθένας».

Της Μαρίας Νίκα