Ο Πέτρος Τατούλης, χθες στην Καλαμάτα για δύο έργα που πρόκειται να ξεκινήσουν στη Μεσσηνία


Στην Καλαμάτα βρέθηκε χθες ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, ο οποίος και υπέγραψε τις συμβάσεις για δύο έργα που πρόκειται να ξεκινήσουν στη Μεσσηνία.
Παράλληλα, ενημέρωσε για την εξέλιξη άλλων έργων που πραγματοποιούνται ή πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο νομό.
Αναλυτικά ο κ. Τατούλης ανέφερε: «Υπογράφηκαν σήμερα (σ.σ. χθες) οι συμβάσεις για δύο σημαντικά έργα.
Η γέφυρα του Νεοχωρίου είναι ένα σημαντικό έργο, με τεχνικά ζητήματα τα οποία καλείται η ανάδοχος να επιλύσει. Είναι ένα έργο που θα γίνει μέσα στους επόμενους 12 μήνες και θα διευκολύνει πάρα πολύ την πρόσβαση στο Μελιγαλά. Θεωρώ ότι είναι ένα εξαιρετικό κομμάτι, το οποίο ουσιαστικά θα δώσει απαντήσεις και λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που έχει η περιοχή.
Από την άλλη πλευρά, οι παρεμβάσεις μας στο δρόμο Καλαμάτας- Σπάρτης, στην 82η εθνική οδό, για την αντιμετώπιση του φαινομένου της κατολίσθησης, είναι πολύ σημαντικές. Είναι ένα έργο που θα τελειώσει μέσα σε έξι μήνες, όπως βέβαια και το επόμενο έργο, το οποίο έρχεται να καλύψει την περιοχή Πολιανή- Θουρία. Είναι ένας οδικός άξονας που ενώνει τη Μεσσηνία με την Αρκαδία. Το θεωρώ αρκετά σημαντικό, γιατί αντιμετωπίζουμε ένα μεγάλο πρόβλημα, όπως ήταν αυτό των κατολισθήσεων. Επίσης το έργο θα τελειώσει σε έξι μήνες.
Χαίρομαι ιδιαίτερα, γιατί η Περιφέρεια, σε μία πολύ δύσκολη περίοδο, ουσιαστικά έχει βρει πόρους για να χρηματοδοτηθούν αυτά τα σημαντικά έργα, τα οποία βελτιώνουν τις υποδομές, την ανταγωνιστικότητα της περιοχής και την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων.
Η δε εκμετάλλευση και οι χρήσεις του λεγόμενου Ταμείου Μολυβιάτη, ενός κοιμισμένου ταμείου, αφού η γέφυρα του Νεοχωρίου είναι ενταγμένη σε αυτό, είναι μια σημαντική επιτυχία, αφού αυτή τη στιγμή εκτελούνται στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας έργα περίπου 10 εκατομμυρίων. Μέχρι το τέλος του χρόνου, όλα αυτά θα έχουν δημοπρατηθεί και θα αρχίσει η κατασκευή τους με τον καινούργιο χρόνο. Σε πολλά, που θα προλάβουν και λόγω των καιρικών συνθηκών, η κατασκευή μπορεί να αρχίσει από τη φετινή περίοδο.
Από την άλλη πλευρά, είμαστε η Περιφέρεια στην οποία εκτελούνται τα έργα με Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, όταν οι άλλες Περιφέρειες δεν έχουν αυτό το πλεονέκτημα και το προνόμιο. Ήδη δόθηκε εντολή στον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας να προετοιμάσει έργα τα οποία θα ενταχθούν σε αυτή τη χρονική περίοδο, ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι μία επιπλέον δυνατότητα που επιτύχαμε να έχουμε και να εξασφαλίσουμε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων καινούργιες πιστώσεις.
 
Ένωση Δυτικής με Ανατολική Μάνη και «κούμπωμα» με τον νοτιοανατολικό άξονα
Σε εξέλιξη είναι αυτή τη στιγμή η δημοπράτηση ενός σπουδαίου έργου, το οποίο θα ενώνει και ουσιαστικά τη Λακωνία με τη Μεσσηνία και την Ανατολική με τη Δυτική Μάνη. Πρόκειται για το δρόμο Οίτυλο- Άγιος Νικόλαος- Στούπα- Καρδαμύλη- Καλαμάτα. Ένα έργο που θεωρώ πρότυπο και αναπτυξιακό, το οποίο θα έρθει για να “κουμπώσει” με το λεγόμενο νοτιοανατολικό άξονα, τον παραλιακό άξονα που θα ξεκινά από την Κόρινθο, θα συνεχίζει στην Επίδαυρο, στο Πόρτο Χέλι, μετά στο Ναύπλιο, στο Λεωνίδιο, από εκεί θα ενώνεται με το Γύθειο και μετά με το κομμάτι που ανακοινώσαμε. Όλο αυτό είναι έργο- πιλότος για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ η επιπλέον χρηματοδότησή του από το καινούργιο πρόγραμμα έχει εξασφαλιστεί και με την παρέμβαση του επιτρόπου, αλλά και των υπολοίπων μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 
 
Έργα προστασίας ακτών
Με την ολοκλήρωση των έργων στη λεγομένη προστασία των ακτών της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, με την ολοκλήρωση μέχρι τις Κιτριές, θα καλύψουμε όλο αυτό το μέτωπο. Η διάβρωση των ακτών το είχε καταστήσει εξαιρετικά προβληματικό, με απεριόριστες και δυσμενείς συνέπειες για τους κατοίκους.
 
Τζάνε- Καλαμάκι
Η πρόοδος στο Τζάνε- Καλαμάκι είναι εξαιρετικά σημαντική. Προσπαθούμε περιμένοντας και το δικαστικό ορισμό της τιμής των εκτάσεων της απαλλοτρίωσης, αλλά και με την εργασία που κάνουν οι διάφορες ομάδες συμβούλων που έχουμε, ώστε να είμαστε έτοιμοι για να αρχίσει η κατασκευή.
 
Κορυφάσιο- Σουληνάρι
Η παράκαμψη του άλλου μεγάλου δρόμου στο Κορυφάσιο – Σουληνάρι ήδη προχωρά. Να σημειώσω εδώ ότι το έργο εντάχθηκε στο τομεακό  ύστερα από δική μας παρέμβαση, ανταλλάσσοντας προγράμματα, βοηθώντας ο ένας το πρόγραμμα του άλλου. Είναι ένα έργο που είναι δικό μας και το οποίο ξεπερνά τα διαδικαστικά προβλήματα και θα αρχίσει γρήγορα η κατασκευή του.
 
Δρόμος για Αρχαία Μεσσήνη
Εντός της επόμενης εβδομάδας θα ενταχθεί το πρώτο κομμάτι του δρόμου της Αρχαίας Μεσσήνης, έτσι όπως το έχουμε αναγγείλει. Σταδιακά μέσα στο χρόνο θα μπουν τα υπόλοιπα δύο κομμάτια. Είναι ένα μεγάλο έργο, προϋπολογισμού άνω των 40 εκατομμυρίων συνολικά.
 
Ρωμανός- Γαργαλιάνοι- Φιλιατρά
Την άλλη βδομάδα κατατίθενται τα τεχνικά δελτία για το δρόμο Ρωμανός- Γαργαλιάνοι, ένα έργο που παραλάβαμε σε κατάσταση τέλματος. Πλέον το έχουμε ξεκαθαρίσει και το έχουμε απαλλάξει από τα προβλήματα του χαρακτηρισμού από τον ΕΣΠΕΛ και όλους τους άλλους. Επίσης θα ενταχθεί στο πρόγραμμά μας, όπως και το Γαργαλιάνοι – Φιλιατρά με την παράκαμψη των Φιλιατρών, ένα επίσης σπουδαίο έργο, για το οποίο θα κατατεθούν τα τεχνικά δελτία μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.
 
Κόμβος και βελτίωση αεροδρομίου
Μετά από 1,5 χρόνο καθυστέρησης στην αντίστοιχη υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, παρά τις επανειλημμένες δικές μου προσπάθειες, του κυρίου αντιπεριφερειάρχη και του προϊσταμένου των Τεχνικών Υπηρεσιών, αυτό το έργο εντάσσεται και δημοπρατείται μέσα στους επόμενους μήνες. 
Είναι ένα σημαντικό έργο, γιατί ουσιαστικά θα δημιουργήσει έναν κόμβο στο σημείο αιχμής του τουριστικού μας προϊόντος, που είναι το αεροδρόμιο της Καλαμάτας.
Περιμένουμε σήμερα (σ.σ. χθες) που υπάρχει μια σύσκεψη στο Πεντάγωνο, ώστε να μας κατατεθούν τα τεχνικά δελτία για τη βελτίωση των υποδομών του αεροδρομίου της Καλαμάτας.
 
Λιμάνι Κυπαρισσίας
Για το λιμάνι της Κυπαρισσίας ήδη ολοκληρώσαμε και ωριμάσαμε τη μελέτη και ετοιμάζονται τα τεχνικά δελτία για να κατατεθούν και να ενταχθεί το έργο στο Πρόγραμμα.
Θέλω να πω ότι υπάρχουν κάποια ερωτήματα και δε φταίμε εμείς αν το λιμάνι της Κυπαρισσίας γκρεμίστηκε. Δεν εκτελέστηκε επί των ημερών μας, εμείς βρίσκουμε τρόπο να εντάξουμε έργα, τα οποία ουσιαστικά τα αναλάβαμε διαλυμένα ή με τεράστια προβλήματα.
 
Ομόνοια και καλή λειτουργία Περιφέρειας με Δήμους
Τέλος, θέλω να παρατηρήσω ότι όλα τα έργα που εκτελούνται στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας έχουν τη σφραγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Αυτό θέλω να το καταθέσω, γιατί η συνεργασία μας με τις Δημοτικές Αρχές αποδίδει αυτό το σημαντικά μεγάλο έργο. Σήμερα στη Μεσσηνία γίνονται έργα τα οποία ήταν όνειρο για πολλές δεκαετίες και χαίρομαι, γιατί αυτή η συνεργασία δίνει αυτά τα αποτελέσματα».

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση