Αληθινά ισόβια για τα εικονικά τιμολόγια!

Αληθινά ισόβια για τα εικονικά τιμολόγια!

ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΦΠΑ

Της Βίκυς Βετουλάκη
 
Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάσθηκαν χθες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας οι τρεις (οι δύο Αθηναίοι και ο Θεσσαλονικιός) από τους πέντε κατηγορούμενους στη μεγάλη υπόθεση των εικονικών τιμολογίων και της παράνομης επιστροφής ΦΠΑ.

Ο Φιλιατρινός, που έδωσε τα ονόματα των αγροτών στους οποίους κόπηκαν τα εικονικά τιμολόγια αγοραπωλησίας προϊόντων, καταδικάσθηκε σε 20 χρόνια κάθειρξης, ενώ του αναγνωρίσθηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μετάνοιας. Επίσης, επειδή επιδίωξε να μειώσει τις συνέπειες της πράξης του, αφού επέστρεψε το ποσό από την παράνομη επιστροφή ΦΠΑ.
Αθώος κρίθηκε ο ξάδελφός του.
Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για το πρώτο μέρος της μεγάλης δικογραφίας με την παράνομη επιστροφή ΦΠΑ σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας με αγρότες από την Τριφυλία. Στο στάδιο της ανάκρισης βρίσκεται το δεύτερο μέρος της δικογραφίας, όπου κατηγορούμενοι είναι και αγρότες της περιοχής. Η υπόθεση αναμένεται να εκδικασθεί το επόμενο διάστημα.
 
«Πάγωσαν»
Οι πέντε κατηγορούμενοι αντιμετώπιζαν τις κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης και της κακουργηματικής πλαστογραφίας.
Το δικαστήριο αποφάσισε την αθώωση όλων για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης (αυτή την κατηγορία χωρίς την πλαστογραφία αντιμετώπιζε μόνο ο ξάδελφος του Φιλιατρινού). Καταδικάσθηκαν, όμως, και οι τέσσερις για την κακουργηματική πλαστογραφία.
Το δικαστήριο δέχθηκε απόλυτα την πρόταση της εισαγγελέως για το ύψος των ποινών και αυτές έπεσαν σαν βόμβα στην αίθουσα του Τριμελούς, κάνοντας τους κατηγορούμενους να παγώνουν και τους συγγενείς τους να ξεσπούν σε κλάματα και φωνές.
 
Έρευνα του ΣΔΟΕ
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι το Μάιο στην Κυπαρισσία το ΣΔΟΕ σταμάτησε μια λευκή μερσεντές και συνέλαβε δύο άτομα, τα οποία βρίσκονταν εκεί για συναλλαγές με εικονικά τιμολόγια.
Τα τιμολόγια δεν ανταποκρίνονταν σε πραγματικές συναλλαγές και κατατίθεντο μέσω των Αγροτικών Ενώσεων και Συνεταιρισμών στις κατά τόπους αρμόδιες ΔΟΥ, για την παράνομη είσπραξη της επιστροφής ΦΠΑ.
Οι δύο εταιρείες – μαϊμού που συμμετείχαν στο κύκλωμα έκοψαν εικονικά τιμολόγια, ύψους 7.667.826,28 ευρώ. Ο ΦΠΑ που διεκδικήθηκε να επιστραφεί από τα τιμολόγια αυτά είναι 843.460,89 ευρώ.
Σύμφωνα με τις κατηγορίες, από το ποσό της επιστροφής ΦΠΑ οι εμπλεκόμενοι εισέπρατταν το 4% και οι αγρότες το υπόλοιπο 7%.