Γερμανική επέλαση με όπλο τη φτηνή χρηματοδότηση

Γερμανική επέλαση με όπλο τη φτηνή χρηματοδότηση

Mε το βλέμμα στο 1,5 δις. ευρώ των κονδυλίων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που λιμνάζουν στις συστηματικές τράπεζες, και δέλεαρ την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, τα γερμανικά ταμιευτήρια (Sparkassen – Finanzgruppe) ξεκινούν την απόφασή τους στην Ελλάδα, με στόχο να ιδρύσουν υποκαταστήματα σε όλες τις περιφέρεις της χώρας, απ’ όπου θα παρέχονται «φτηνά» δάνεια.
Την ίδια ακριβώς περίοδο, οι 13 εναπομείναντες συνεταιριστικές τράπεζες δίνουν μάχε επιβίωσης, επιδιώκοντας να αντλήσουν κεφάλαια άνω των 86 εκατ. ευρώ από τις τοπικές κοινωνίες (επιχειρηματίες και ιδιώτες), ώστε να διασφαλίσουν τη συνέχιση της λειτουργίας τους και με απώτερο σχέδιο να μεταλλαχθούν και αυτές σε «αναπτυξιακέ τράπεζες», ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε περισσότερα κοινοτικά και αναπτυξιακά κονδύλια.
Στελέχη της Ένωσης Ταμιευτηρίων της Γερμανίας βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα στη χώρα μας και πραγματοποιούν επαφές με το Υπουργείο Οικονομικών, την Τράπεζα της Ελλάδος, τις ενώσεις των μικρομεσαίων εταιρειών (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ), προκειμένου να διερευνήσουν το έδαφος για τη δραστηριοποίησή τους. Από τις συναντήσεις προκύπτει πως έχουν ήδη αποσπάσει δεσμεύσεις για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, η οποία θα επιτρέψει τη δραστηριοποίησή τους στην Ελλάδα. Οι Γερμανοί εμφανίζονται να ενδιαφέρονται σφόδρα να δραστηριοποιηθούν στον τομέα χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα (σ.σ. έχουν ήδη επεκταθεί στην Ισπανία κ.ά), όπου σήμερα μόλις 1 στους 5 έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό, ενώ υπάρχουν αναξιοποίητα κονδύλια και χρηματοδοτικά εργαλεία  δισεκατομμυρίων ευρώ.
 
Αρχή από Πελοπόννησο, Μακεδονία
Σύμφωνα με το σχέδιο που έχουν παρουσιάσει, μέσα στο επόμενο 6μηνο τα γερμανικά ταμιευτήρια σκοπεύουν να ιδρύσουν τουλάχιστον δύο τοπικές τράπεζες στην Πελοπόννησο και τη Μακεδονία, φωτογραφίζοντας ως έδρα τους πόλεις με έντονη εμπορική δραστηριότητα ή σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης και έλλειψη δικτύου, όπως η Καλαμάτα, η Πάτρα, ο Πύργος, η Βέροια, η Κατερίνη κ.ά., με στόχο το δίκτυο να φτάσει τα 40-50 παραρτήματα τα επόμενα χρόνια.
Στόχος της λειτουργίας τους είναι από τη μια να συγκεντρώνουν καταθέσεις πολιτών και επιχειρήσεων και από την άλλη να διοχετεύουν κεφάλαια μέσω χαμηλότοκων (2-3%) δανείων στην περιφέρεια δραστηριότητάς τους, παρέχοντας παράλληλα τραπεζικές εργασίες leasing, factoring, χρηματοδότησης εξαγωγών, πληρωμών, δημιουργίας προϊόντων κ.ά. Οι δυνατότητες άντλησης χρηματοδότησης και χρήσης εργαλείων από τα γερμανικά ταμιευτήρια είναι θεωρητικά πολύ μεγαλύτερες έναντι των συνεταιριστικών τραπεζών, τις οποίες ουσιαστικά θα ανταγωνιστούν, καθώς έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια της γερμανικής KwF, της Παγκόσμιας Τράπεζας κ.ά.
Από την πλευρά τους, οι συνεταιριστικές τράπεζες, οι οποίες αυτή την περίοδο βρίσκονται σε αναζήτηση κεφαλαίων, απορρίπτουν την ιδέα μετοχικής συνεργασίας με τις Sparkassen. «Είμαστε ανοιχτοί να συνεργαστούμε με οποιοδήποτε ίδρυμα για την άντληση γραμμών ρευστότητας, αλλάδεν συζητάμε συμμετοχή των γερμανικών ταμιευτηρίων στις αυξήσεις κεφαλαίου», είπε χθες ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών, Ν.Μυρτάκης, σημειώνοντας πως «έχουμε συμφωνήσει να μη λειτουργήσουν σε πόλεις όπου υπάρχει παρουσία συνεταιριστικών τραπεζών».
Με τα επισφαλή δάνεια και στις συνεταιριστικές τράπεζες να φτάνουν πλέον το 25%, έξι από αυτές βρίσκονται ήδη στο «κόκκινο» (Δυτικής Μακεδονίας, Δωδεκανήσου, Εύβοιας, Ηπείρου, Πελοποννήσου  και Σερρών) κα προχωρούν σε συνολικές αυξήσεις κεφαλαίου ύψους 58-63 εκατ. ευρώ το επόμενο διάστημα. Οι υπόλοιπες βρίσκονται σε λίγοι καλύτερη κατάσταση από πλευράς επάρκειας κεφαλαίων, ωστόσο συνολικά και οι 14 συνεταιριστικές θα αναζητήσουν κεφάλαια 82 εκατ. ευρώ, με στόχο να δημιουργήσουν κεφαλαιακό μαξιλάρι 19 εκατ. ευρώ και να αντέξουν ενδεχόμενη περαιτέρω επιδείνωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.