Για πρώτη φορά το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας εξαιρεί μελλοντική πρώτη κατοικία σε απόφαση για υπερχρεωμένα

Για πρώτη φορά το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας εξαιρεί μελλοντική πρώτη κατοικία σε απόφαση για υπερχρεωμένα

Της Βίκυς Βετουλάκη
 
Τη ρύθμιση χρεών σε έναν ιερέα και σε ένα νέο άντρα που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας αποφάσισε το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας.
Μπορεί τα ποσά των δανείων από τα οποία απαλλάσσεται ο ιερέας να μην είναι πολύ μεγάλα, όμως μεγαλώνει σημαντικά ο χρόνος αποπληρωμής.
Στην δε απόφαση που αφορά στο νέο άντρα, υπάρχει πρόβλεψη που δεν έχουμε ξαναδεί σε ρύθμιση υπερχρεωμένου. Εξαιρεί της εκποίησης μελλοντική κατοικία που έχει σκοπό να δημιουργήσει σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του.
 
Ιερέας
Στην πρώτη περίπτωση, η αίτηση για ρύθμιση υπερχρεωμένου είχε κατατεθεί από 58χρονο ιερέα, ο οποίος κατοικεί σε δικό του σπίτι με την ενήλικη κόρη του. Οι μηνιαίες αποδοχές του είναι 953,18 ευρώ και οι μηνιαίες δαπάνες διαβίωσης ανέρχονται σε 650 ευρώ.
Η οικονομική του κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί, ενώ οι οφειλές του σε τράπεζες είναι 94.941,62 ευρώ, εκ των οποίων 73.902,53 ευρώ από στεγαστικό δάνειο και τα υπόλοιπα από καταναλωτικά δάνεια.
Από το 2010 το Ειρηνοδικείο διαπίστωσε πως έχει περιέλθει σε οικονομική αδυναμία, μόνιμη και διαρκή, κι αυτή δεν οφείλεται σε δόλο. Εκτός από το σπίτι που μένει με την κόρη του, η εμπορική αξία του οποίου υπολογίσθηκε στα 70.000 ευρώ, διαθέτει ένα αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις του, αξίας 3.500 ευρώ.
Το δικαστήριο αποφάσισε να ρυθμίσει τα δάνειά του επί μια 4ετία, με μηνιαίες καταβολές 300 ευρώ.
Μετά την τετραετία, συνολικά θα έχει καταβάλει στις τράπεζες για τα δάνεια 14.399,04 ευρώ από τα 94.941,62 ευρώ που είναι η συνολική του οφειλή, όμως για τη διάσωση της κατοικίας του, που έχει μπει υποθήκη για το στεγαστικό δάνειο, πρέπει να εξοφλήσει το 85% της εμπορικής αξίας. Το δικαστήριο, λοιπόν, αποφάσισε τα εξής για τη διάσωσή της: δύο χρόνια μετά την απόφαση και για 15 χρόνια, ο ιερέας θα καταβάλλει μηνιαίως 330,55 ευρώ. Για τα υπόλοιπα ποσά των δανείων, περίπου 21.000 ευρώ, απαλλάσσεται.
 
Απαλλαγή μελλοντικής κατοικίας
Η δεύτερη απόφαση αφορά 44χρονο με 3 ανήλικα παιδιά. Από το 2010 αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας και έχει κριθεί ανίκανος για εργασία. Αναμένει δε να πάρει σύνταξη αναπηρίας.
Πριν από το πρόβλημα υγείας ήταν ιδιωτικός υπάλληλος με μισθό 1.394,80 ευρώ και με το πρόβλημα υγείας επιδοτήθηκε από το ΙΚΑ με 846,30 ευρώ, όμως σήμερα δεν έχει  εισόδημα.
Η 38χρονη σύζυγός του είναι δημοτική υπάλληλος με μισθό 740,87 ευρώ, ενώ η οικογένεια φιλοξενείται σε κατοικία των γονιών της συζύγου.
Οι συνολικές δαπάνες διαβίωσης της οικογένειας είναι 900 ευρώ και για ανταπεξέλθουν δέχονται την οικονομική βοήθεια συγγενών.
Η οικονομική τους κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί από τη λήψη της σύνταξης αναπηρίας του 44χρονου, αλλά δεν υπάρχει προσδοκία για καμία άλλη βελτίωση.
Ο 44χρονος επιβαρύνεται από ένα καταναλωτικό δάνειο ύψους 10.699,98 ευρώ, ενώ διαθέτει ένα οικόπεδο 470 τ.μ., εμπορικής αξίας  10.000 ευρώ, στο οποίο σκοπεύει να εγκαταστήσει προκατασκευασμένη κατοικία  για την οικογένειά του, και ένα αυτοκίνητο με εμπορική αξία 3.000 ευρώ.
Το δικαστήριο αποφάσισε να ρυθμίσει τις οφειλές επί μια 4ετία με την καταβολή 50 ευρώ μηνιαίως. Στο τέλος της 4ετίας θα έχει καταβάλει 2.400 ευρώ και θα απομένουν για εξόφληση 8.299,98 ευρώ.
Το δικαστήριο δέχτηκε για πρώτη φορά αίτημα εξαίρεσης μελλοντικής πρώτης κατοικίας. Για τη διάσωσή της, όρισε 2 χρόνια μετά την απόφαση και για 8 χρόνια ο 44χρονος να καταβάλει 86,45 ευρώ. Με τη ρύθμιση αυτή επέρχεται πλήρης ικανοποίηση των απαιτήσεων των τραπεζών.