Εγκαίνια στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών: φάρος αλληλεγγύης (φωτογραφίες)


Με την ευχή να καταστεί το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Καλαμάτας φάρος δύναμης, αλληλεγγύης και αγάπης, μια Δομή τη λειτουργία της οποίας ο Δήμος θα στηρίξει και μετά το πέρας της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, πραγματοποιήθηκαν χθες το μεσημέρι τα εγκαίνιά του. Πρόκειται για ένα Κέντρο η δημιουργία και λειτουργία του οποίου υπήχθησαν σε χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ μέσω της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, η οποία υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών.
Τον αγιασμό τέλεσε, ως εκπρόσωπος του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου, ο αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς, ο οποίος μετέφερε τις ευλογίες του μητροπολίτη και τις ευχές του για ευόδωση των σκοπών του Κέντρου. Επισήμανε ακόμη πως η υπαγωγή του Κέντρου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί εγγύηση για τη συνέχιση της λειτουργίας του, υποσχεθείς – ως υπεύθυνος των Κοινωνικών Δομών της Μητροπόλεως – πως η Εκκλησία θα σταθεί δίπλα στην προσπάθεια του Δήμου για ανακούφιση όσων συμπολιτών μας αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Ο Δήμος Καλαμάτας θα στηρίξει τη λειτουργία της Δομής αυτής εξ ιδίων και μετά το 2015 (η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ θα περατωθεί στις 31/12/2015), όπως έκανε γνωστό ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας στο χαιρετισμό που απηύθυνε. Ζήτησε, δε, από τις υπαλλήλους του Κέντρου «να έχουν συμπεριφορά ιεραποστόλων» και να βοηθούν χωρίς ωράριο τις γυναίκες που έχουν ανάγκη, τονίζοντας πως από τη δική τους στάση θα εξαρτηθεί η συνέχιση της λειτουργίας του Κέντρου. Το μέγιστο κόστος δημιουργίας και τριετούς λειτουργίας μέχρι 31/12/2015 που θα χρηματοδοτηθεί, ανέρχεται σε 300.000 ευρώ.
Ο δήμαρχος ευχαρίστησε θερμά την πρέσβειρα της Αυστραλίας Τζένη Μπλούμφιλντ, για τη δωρεά εκ μέρους της υπολογιστών και άλλου υλικού, ως συμβολή στη λειτουργία του Κέντρου.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Λεωνίδας Γρηγοράκος, τόνισε: «Η βία είναι κάτι το απεχθές», ιδίως εκείνη η οποία στοχεύει τις γυναίκες, την ώρα που η γυναίκα επωμίζεται περισσότερα βάρη από όσα της αναλογούν. Ευχήθηκε δε «να μην μπει κανένας σ’ αυτό το Κέντρο, αλλά να είναι μια κυψέλη αγάπης για όλους τους ανθρώπους και, όταν χρειαστεί, για τις γυναίκες».
Δυστυχώς, «το τελευταίο διάστημα αυξάνονται τα περιστατικά που επαναφέρουν με τον πιο έντονο και απεχθή τρόπο στο προσκήνιο της καθημερινότητας και της δημοσιότητας τη μάστιγα της βίας κατά των γυναικών», επισήμανε κατά το χαιρετισμό της η γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Βάσω Κόλλια.
Στην τελετή των εγκαινίων παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό η πρέσβειρα της Αυστραλίας Τζένη Μπλούμφιλντ, η οποία είναι ελληνικής καταγωγής και μίλησε στην ελληνική γλώσσα. Η κα Μπλούμφιλντ τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «η υποστήριξη των γυναικών σε όλους τους τομείς, αλλά ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της βίας, είναι προτεραιότητα για όλους».
Η παρουσία της στην τελετή σηματοδότησε και τη δική της στήριξη, που εμπράκτως εκφράσθηκε με την προσφορά ηλεκτρονικών υπολογιστών και άλλου υλικού, ως εφοδίων χρήσιμων για το Κέντρο.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Παναγιώτης Αλευράς, ευχόμενος επιτυχία στη δράση του Κέντρου, αφού τόνισε πως – δυστυχώς – η κρίση μεταδίδει τη βία, κάτι που ισχύει σε πολλαπλάσιο βαθμό με αποδέκτες τις γυναίκες.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν αντιδήμαρχοι, πρόεδροι Νομικών Προσώπων, δημοτικοί σύμβουλοι και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Θόδωρος Μπρεδήμας.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη