Εισαγγελική παρέμβαση για τα βοοειδή που προξενούν προβλήματα στον Ταΰγετο


Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
 
Επί τάπητος τέθηκαν χθες, για μία ακόμη φορά, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Ταΰγετου από τη συνεχόμενη παρουσία αγέλης αδέσποτων βοοειδών που λυμαίνονται την περιοχή, σε σύσκεψη στο Δημαρχείο Καλαμάτας.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της σύσκεψης, οι εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων φορέων θα συναντηθούν τις προσεχείς ημέρες στο γραφείο του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Καλαμάτας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα με τα βοοειδή που κινούνται ελεύθερα, σε ημιάγρια κατάσταση, στον Ταΰγετο. Τα ζώα αυτά, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας, αριθμούνται σε περίπου 150, δε φέρουν ενώτια (σκουλαρίκια), επομένως είναι άγνωστοι οι ιδιοκτήτες, και επιφέρουν μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες, περιφράξεις και εν γένει ιδιοκτησίες.
 
Σύσκεψη στο Δημαρχείο
Στη σύσκεψη στο Δημαρχείο πήραν μέρος πρόεδροι Κοινοτήτων του Ταϋγέτου, στελέχη του Δήμου, καθώς και εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας και του Δασαρχείου, ενώ κάτοικοι, οι οποίοι είχαν σπεύσει από νωρίς, εξέφρασαν διαμαρτυρίες για τις ζημιές που έχουν υποστεί.
Ο δήμαρχος ανέφερε πως ο Δήμος, μη έχοντας καν τη Δημοτική Αστυνομία στη διάθεσή του, στερείται στελεχών και μέσων για να παρέμβει. Η πρόσληψη τσοπάνων στο παρελθόν δεν απέδωσε, καθώς απαιτούνται πολλά άτομα ως προσωπικό για το χειρισμό βοδιών βάρους μέχρι 500 κιλά που κινούνται σε αγέλες, όπως και υλικοτεχνική υποδομή και μέσα για τη σύλληψη, το σταβλισμό και τη σφαγή των ζώων χωρίς ιδιοκτήτες.
Επίσης, κάλεσε όσους έχουν υποστεί ζημιές να κινηθούν δικαστικά και ο ίδιος δεσμεύθηκε να καταθέσει ως μάρτυρας υπέρ αυτών.
Στη συνάντηση με τον εισαγγελέα, θα κατατεθούν τα ονόματα όλων των ιδιοκτητών βοοειδών στην περιοχή του Ταϋγέτου και θα ζητηθεί, σε πρώτο επίπεδο, να τους καλέσει, για να ελέγξουν τα ζώα τους. Αν οι συστάσεις δεν αποδώσουν, θα ζητηθεί η δυναμική παρέμβαση της Πολιτείας με οργανωμένο τρόπο και με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, υπό την καθοδήγηση του εισαγγελέα, για τη σύλληψη και το σφαγιασμό των αδέσποτων (πλην όμως δεσποζόμενων) ζώων.
 
Αντιδρούν οι κάτοικοι
Οι κάτοικοι της περιοχής διαμαρτυρήθηκαν για τις συνεχόμενες ζημιές και εξέφρασαν την αδυναμία να παρέμβουν, αφού, όπως είπαν, έχουν κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, χωρίς να μπορούν να πληροφορηθούν ποιος είναι εν τέλει ο αρμόδιος που θα τους λύσει το πρόβλημα.
Ένας δε από αυτούς διαμαρτυρήθηκε πιο έντονα, χτυπώντας το μπαστούνι του με δύναμη στο πάτωμα του Δημαρχείου, ενέργεια που ενόχλησε το δήμαρχο Καλαμάτας, ο οποίος βγήκε από το γραφείο του για να δει τι συμβαίνει.
Να συλληφθούν τα ζώα ήταν το αίτημα που διατύπωσε ο πρόεδρος του Λαδά Μιχ. Αντωνόπουλος, ενώ άλλος κάτοικος ανέφερε πως τα ζώα έχουν ενώτια και, κατά συνέπεια, μπορεί να βρεθεί ο ιδιοκτήτης τους.
Ένας τρίτος ανέφερε πως δεν έχει σημασία ποιος είναι ο ιδιοκτήτης των ζώων, αλλά ότι πρέπει να βρεθεί λύση.
 
Δηλώσεις Μπρεδήμα
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Θ. Μπρεδήμας, ο οποίος παρέστη στις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής, δήλωσε: «Η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή της Αλαγονίας και ιδιαίτερα στη Νέδουσα και τα γύρω χωριά από τις καθημερινές σχεδόν ζημιές που προκαλούνται στην καλλιέργεια των κτημάτων τους από αγέλες αδέσποτων ζώων, δεν έχει προηγούμενο.
Παρά τις υποσχέσεις του δημάρχου και τις ανεπιτυχείς προσπάθειες με διορισμούς φυλάκων – «τσοπάνηδων», στην περιοχή δεν έγινε τίποτε και η σκιά του τρόμου που προϋπάρχει, συνεχίζεται κι αποτέλεσμα δεν υπάρχει».
Τέλος, κάλεσε τόσο τη Δημοτική Αρχή όσο και τις αρμόδιες αρχές να προβούν στη λήψη των απαραίτητων μέτρων πριν είναι αργά.