Κατηγορίες παραχάραξης και συμμορίας αντιμετωπίζουν οι νεαροί με τα πλαστά

Κατηγορίες παραχάραξης και συμμορίας  αντιμετωπίζουν οι νεαροί με τα πλαστά

Της Βίκυς Βετουλάκη
 
Ενώπιον της αντιεισαγγελέως Καλαμάτας οδηγήθηκαν την Παρασκευή οι τέσσερις νεαροί (ένας 19χρονος και τρεις 17χρονοι) με σοβαρές κατηγορίες που αφορούν στην παραχάραξη χαρτονομισμάτων.
Ο 19χρονος φαίνεται να παρέσυρε τους ανήλικους, όλοι μαθητές του ίδιου σχολείου στην Καλαμάτα, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, παραδέχθηκε ότι εκείνος τύπωνε τα πλαστά 20ευρα και τα έδινε στους ανήλικους, οι οποίοι τα διέθεταν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε βάρος του  εκκρεμεί και άλλη σχετική δικογραφία, αφού πριν από μερικούς μήνες είχε κατηγορηθεί για πλαστό χαρτονόμισμα των 50 ευρώ στην Κυπαρισσία.
 
Σοβαρές κατηγορίες
Το εκπληκτικό στην υπόθεση είναι ότι ο 19χρονος τύπωσε τα πλαστά 20ευρα σε έναν εκτυπωτή και σε απλό χαρτί Α4. Ωστόσο, επέλεγαν να διακινούν τα πλαστά χαρτονομίσματα νύχτα, ώστε να έχουν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν αντιληπτά από τον παραλήπτη.
Τα πλαστά χαρτονομίσματα διαπίστωσε ιδιοκτήτης καταστήματος ψιλικών, στον οποίο ήδη είχαν δώσει το προηγούμενο διάστημα άλλα τρία χαρτονομίσματα – φωτοτυπία. Όταν προχθές ένας εκ των νεαρών, ο 17χρονος Ρουμάνος, πήγε στο ψιλικατζίδικο να δώσει και τέταρτο πλαστό χαρτονόμισμα, ο ιδιοκτήτης ειδοποίησε την Αστυνομία και συνελήφθη.
Η Αστυνομία συνέλαβε και τους άλλους τρεις (Έλληνες), ενώ ομολόγησαν ότι ο 19χρονος τα τύπωνε και οι άλλοι τα διέθεταν.
Στην κατοχή του ενός 17χρονου Έλληνα βρέθηκαν και 24 κροτίδες. Ωστόσο, δε βρέθηκε ο εκτυπωτής που γίνονταν οι εκτυπώσεις, καθώς ο 19χρονος δήλωσε στους αστυνομικούς ότι τον πέταξε. Η Αστυνομία έχει βάσιμες υποψίες ότι τέτοια πλαστά χαρτονομίσματα έχουν διατεθεί σε Κυπαρισσία και Φιλιατρά, ενώ ο 19χρονος έχει κατηγορηθεί για πλαστό χαρτονόμισμα στην Κυπαρισσία.
Χθες οδηγήθηκαν στην αντιεισαγγελέα, η οποία τους απήγγειλε τις κατηγορίες, στο 19χρονο της παραχάραξης και σε όλους της κυκλοφορίας παραχαραγμένων κατ’ εξακολούθηση και τετελεσμένης και απόπειρας και τη σύσταση συμμορίας με σκοπό τη διάπραξη κακουργήματος.
Οι νεαροί ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν τη Δευτέρα και μέχρι τότε θα κρατηθούν στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας. Κάποιοι από τους 17χρονους φαίνεται να μην έχουν συνειδητοποιήσει ακριβώς τι έκαναν, καθώς το είχαν θεωρήσει «πλάκα».