Μειώσεις στα τέλη για τα καταστήματα της παραλίας και κατάργηση στα χωριά ανακοίνωσε ο Δήμος Καλαμάτας


Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
 
Μειώσεις τελών τόσο για τα καταστήματα της παραλιακής ζώνης όσο και για εκείνα στις Κοινότητες ανακοίνωσαν χθες, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Ι. Μανδηλάρης και ο αρμόδιος για τα οικονομικά αντιδήμαρχος, Π. Μπουζιάνης.
Ο κ. Μανδηλάρης γνωστοποίησε πως τα καταστήματα της α’  ζώνης (από τη Φαρών έως την Ακρίτα), αλλά και στη μαρίνα, θα έχουν μείωση 20% στα ποσά που θα πρέπει να καταβάλλουν, αρχής γενομένης τον Ιανουάριο του 2014. Πλέον από τα 31 ευρώ/τ.μ., θα πληρώνουν 25 ευρώ/τ.μ.
«Πρόκειται για μία μεγάλη μείωση, με σκοπό να βοηθήσουμε τους επαγγελματίες και αυτοί να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους», σχολίασε, προσθέτοντας ότι στις 18 Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία που τους έχει δοθεί, ώστε να εξοφλήσουν τις παλιές οφειλές τους. Ανέφερε πως το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο έχει πρόθεση να βοηθήσει όσο μπορεί τους επαγγελματίες, αρκεί αυτοί να έρθουν σε επαφή με το Ταμείο.
Η β΄ ζώνη, από τη Ρήγα Φεραίου έως το τέρμα της Ναυαρίνου, παραμένει ως ήταν, δηλαδή στα 21 ευρώ /τ.μ. 
Ο κ. Μανδηλάρης χαρακτήρισε ως κύρια πηγή εσόδων τα χρήματα που εισπράττονται από τα καταστήματα μέσω των τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων, αναφέροντας πως σε διαφορετική περίπτωση δε θα είναι βιώσιμο το Ταμείο.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε πως το οφειλόμενο για το 2013 ποσό ανέρχεται σε 80.000 ευρώ και των περασμένων οικονομικά ετών, που έχει κυλήσει στη ΔΟΥ, στα 180.000 ευρώ.
Ανέφερε, επίσης, πως το 50-60% των καταστημάτων της α΄ ζώνης είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του, ενώ μεγαλύτερο ποσοστό συνέπειας υπάρχει στη β΄ ζώνη, αλλά εκεί υπάρχει και το ζήτημα με τις αυθαίρετες κατασκευές, το οποίο πρέπει να λυθεί άμεσα.
 
Χωρίς τέλη οι κοινόχρηστοι στα χωριά
Για ενοποίηση των τελών μετά τη δημιουργία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας και την υλοποίηση των σχετικών δεσμεύσεων της Δημοτικής Αρχής μίλησε ο αντιδήμαρχος Π. Μπουζιάνης.
Αναφερόμενος σχετικά, σημείωσε ότι πρόκειται για μεγάλη μείωση, ενώ παρατήρησε ότι καταργείται το τέλος καθαριότητας μη στεγασμένου χώρου (1,76 ευρώ/τ.μ.), το οποίο θα εξακολουθήσει να ισχύει για τα καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα σε ιδιωτικούς χώρους, που παράγουν απορρίμματα.
Ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχει πρόθεση να μειωθούν κατά 5% τα τέλη κοινόχρηστων χώρων σε όλους τους επαγγελματίες, ενώ, όσον αφορά στα χωριά, καταργούνται τα δημόσια τέλη κοινόχρηστων χώρων, προκειμένου να ελαφρυνθούν οι επαγγελματίες.