Οι… αναρτήσεις Μπάκα και η αμηχανία του Παν. Νίκα

Οι… αναρτήσεις Μπάκα  και η αμηχανία του Παν. Νίκα

«Σιγή ιχθύος» από το δήμαρχο σε χθεσινές του δηλώσεις
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
Σε Φαήλο Κρανιδιώτη της Δημοτικής Αρχής τείνει να μεταμορφωθεί ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του Συνδέσμου Ύδρευσης, Γιάννης Μπάκας, με τη στάση του στα θέματα που αφορούν στην πολιτική δραστηριότητα της «Χρυσής Αυγής».
Ο πρώτος με κείμενό του, όντας προσωπικός φίλος του πρωθυπουργού, πυροδότησε νέα πολιτική ένταση. Δηλώνει «εθνικιστής», «οπαδός μιας σοβαρής, αυστηρής και δίκαιης εθνικής Δεξιάς, που θα εφαρμόζει αδιάκριτα το νόμο» και παραδέχεται πως συνομιλεί με τη Χρυσή Αυγή, ασκώντας της πολιτική κριτική, γιατί δε συμφωνεί μαζί της ούτε της παραχωρεί τον «πατριωτισμό» του!
Ο κ. Κρανιδιώτης «δε βρίζει πατριώτες και εθνικιστές». «Φυλάει τις “σφαίρες” του για τον αληθινό αντίπαλο». Και εξηγεί ποιον εννοεί. Με φρασεολογία αντάξια των χρυσαυγιτών, επιτίθεται στο «σκυλολόι του ΣΥΡΙΖΑ, των αντιεξουσιαστών και τα α…α μου τα δύο…», που του καταλογίζουν ότι απευθύνεται στη βάση της Χρυσής Αυγής και ότι δηλώνει εθνικιστής.
Βέβαια, ο κ. Κρανιδιώτης ξεχνά, προφανώς, κάτι πολύ βασικό. Όσο απεχθής κι αν είναι η ναζιστική ιδεολογία, η Χρυσή Αυγή και τα στελέχη της δε διώκονται γι’ αυτήν, αλλά για τις απεχθείς πράξεις βίας και τα εγκλήματα που κατηγορούνται ότι διέπραξαν, δρώντας ως κοινή συμμορία μπράβων-κακοποιών. Και προφανώς η Δικαιοσύνη θα κρίνει.
Από την πλευρά του, ο Γιάννης Μπάκας δεν ακολουθεί την ίδια σκληρή γραμμή. Σε δηλώσεις του στο «Θάρρος» σημείωσε πως δεν έχει καμία σχέση με τους υμνητές των Ναζί και του Χίτλερ, αναφερόμενος σε οικογενειακές, μάλιστα, περιπτώσεις οι οποίες δεν του επιτρέπουν να υμνεί τους κατακτητές της χώρας.
Παραδέχτηκε ότι παρευρίσκεται σε δημόσιες συγκεντρώσεις της «Χρυσής Αυγής», αλλά δεν έμεινε εκεί. Συμπλήρωσε ότι ήταν παρών και στην επίσκεψη του αρχηγού των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», Π. Καμμένου, στο Δημαρχείο, ενώ στο παρελθόν είχε παραβρεθεί και σε φεστιβάλ της ΚΝΕ.
Επιπλέον, μας τόνισε για πολλοστή φορά ότι τα όποια σενάρια περί υποψηφιότητάς του με τη Χρυσή Αυγή στις δημοτικές εκλογές είναι φαντασιώσεις και μόνο: «Τιμώ το δήμαρχο Παν. Νίκα. Αν στις επόμενες δημοτικές εκλογές πιστεύει ότι δεν του είμαι εμπόδιο και μου ζητήσει να συμμετάσχω σε πιθανό συνδυασμό του, θα το κάνω. Σε διαφορετική περίπτωση, η 24χρονη πορεία μου στα δημοτικά πράγματα θα λάβει τέλος».
Και πρόσθεσε: «Γαλουχήθηκα πολιτικά σε ένα κόμμα που επέτρεπε τη διαφορετική άποψη και θεώρηση των πραγμάτων. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί σήμερα γίνομαι στόχος».
Βέβαια, το «καυτό» περασμένο Σάββατο, με τις αθρόες συλλήψεις του ηγετικού πυρήνα της Χρυσής Αυγής, φρόντισε να αναρτήσει στον προσωπικό του ιστοχώρο αναφορά ιστοσελίδας για «συγχαρητήρια του εβραϊκού λόμπι στον πρωθυπουργό για το ξεδόντιασμα της ναζιστικής οργάνωσης», αλλά και την ψευτο-είδηση περί αποφυλάκισης του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου. Ενέργειες που προκάλεσαν πλήθος αντιδράσεων.
Από την πλευρά του, όταν ρωτήθηκε χθες το μεσημέρι για το θέμα ο δήμαρχος Παν. Νίκας, ανέφερε: «Η Δημοτική Αρχή είναι κατά των ακραίων συμπεριφορών και λειτουργεί με σωφροσύνη, προτάσσοντας τα συμφέροντα της πόλης και της πατρίδας», ενώ ειδικά για το ζήτημα, είπε «πως δεν έχει δει ακόμη τις αναρτήσεις του κ. Μπάκα».
Ο δήμαρχος πρέπει να πάρει αμέσως καθαρή θέση. Η περιφρούρηση της δημοκρατικής ομαλότητας δεν είναι θεωρητική διακήρυξη. Δεν μπορεί να έχει την παραμικρή σχέση με δολοφονικά τάγματα εφόδου.
 
Διευκρίνιση
Εδώ θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι το «Θάρρος» δεν έχει προχωρήσει ποτέ σε «δίκες προθέσεων», πόσω μάλλον ιδεών. Αυτά γίνονται σε ολοκληρωτικά καθεστώτα. Ούτε μπορούμε να ελέγχουμε, ούτε είναι δυνατό να εμποδίζουμε τις πεποιθήσεις κανενός δημόσιου προσώπου. Είναι στοιχειώδες ατομικό δικαίωμα. Δεν είμαστε ηθικολόγοι. Οι ζηλωτές του μίσους και του ρατσισμού πρέπει να έχουν το χώρο τους. Κριτική των πεπραγμένων και των δράσεών τους οφείλουμε να κάνουμε. Για όλα τα άλλα, λύσεις μπορεί να δώσει η Παιδεία και η πνευματική καλλιέργεια. Το πρόβλημά μας -του οποίου η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή με τις πράξεις της είναι η πλέον αποκρουστική έκφανση- είναι ότι για χρόνια δεν είχαμε κράτος δικαίου. Αν το αποκτήσουμε τώρα, μένει να το δούμε…