Παίζεται η «κολοκυθιά» για τα σκουπίδια

Παίζεται η «κολοκυθιά» για τα σκουπίδια

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ
 
Από το ΥΠΕΚΑ η διαβούλευση για το Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων
 
Σύμφωνα με τον Παν. Αλευρά
 
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
 
Την άποψη ότι το ΥΠΕΚΑ είναι υποχρεωμένο να θέσει σε διαβούλευση την πρόταση του αναδόχου της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και δεν είναι υποχρεωτικό να δεσμευτεί από την πρότασή του (αναδόχου) για τη χωροθέτηση του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, εξέφρασε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παν. Αλευράς, απαντώντας σε ερωτήσεις.
Ο κ. Αλευράς σημείωσε πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας θα πάρουν το λόγο στη διαβούλευση που θα «ανοίξει» με την κατάθεση των προτάσεων της αναδόχου εταιρείας, ενώ σχολίασε πως απαιτείται και η κοινωνική συναίνεση για να γίνει το οτιδήποτε, κι αν έχει προγραμματιστεί να λειτουργήσει στην περιοχή της Καλλιρρόης Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, δεν υπάρχει η συγκεκριμένη κοινωνική συναίνεση.  
 
Διευκρινίσεις κι επισημάνσεις
Όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης, η Περιφέρεια Πελοποννήσου από την ανάληψη των καθηκόντων της έβαλε το μεγάλο στοίχημα να λύσει το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο και να κλείσουν οι 82 ΧΑΔΑ που λειτουργούσαν.
Σήμερα, συνέχισε, έχει ολοκληρωθεί και ο διεθνής διαγωνισμός, ενώ έχει προκύψει ο προσωρινός ανάδοχος για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, ενέργεια που θα βάλει τέλος στα χρόνια προβλήματα που υπήρχαν, αλλά και στη μαφία των σκουπιδιών.
Πρόσθεσε δε, πως η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων βρίσκεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και θα ακολουθήσει διαβούλευση με πολίτες, φορείς, το Δήμο και τα υπουργεία, προκειμένου να γίνει ένας γόνιμος διάλογος.
Διευκρίνισε ακόμη πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν εμπλέκεται στη χωροθέτηση και επισήμανε ότι αρμόδιοι είναι το ΥΠΕΚΑ, ο ανάδοχος και ο ΦΟΔΣΑ.
Με βάση τα λεγόμενά του, τις επόμενες ημέρες θα τεθεί σε διαβούλευση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ενώ θα ήταν φρόνιμο να γίνει έγκαιρη και σωστή ενημέρωση των πολιτών.
Ο κ. Αλευράς ευχήθηκε το υπουργείο να θεσπίσει πιο αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους, όχι μόνο για το Σταθμό μεταφόρτωσης, αλλά και για τη μονάδα επεξεργασίας των απορριμμάτων, για να συμπληρώσει ότι θα πρέπει να υπάρχουν οι εξής παράμετροι: επίσημη τεκμηρίωση, να μην επηρεάζονται άλλες δραστηριότητες, να βρίσκεται μακριά από κατοικημένη περιοχή και να υπάρχει κοινωνική αποδοχή.
«Εκτιμώ ότι το ΥΠΕΚΑ θα λάβει υπόψη του όλες αυτές τις προϋποθέσεις και θα χωροθετήσει σε άλλο σημείο», είπε χαρακτηριστικά.
Σε άλλο σημείο, ανέφερε: «Αν στην περιοχή της Καλλιρρόης υπάρχει ήδη κοινωνική αναστάτωση, θα πρέπει να βρεθούν άλλες λύσεις που θα προτείνει ο ανάδοχος, και το υπουργείο σταθμίζει και θα βρει βέλτιστες λύσεις για να εξαλειφθούν οι κοινωνικές αναταράξεις».
Κατέληξε λέγοντας ότι πρέπει να βρεθεί λύση που δε θα επηρεάζει το περιβάλλον.  
 
Δήλωση Μπάμη
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Οιχαλίας, Φίλιππος Μπάμης, σε γραπτή του δήλωση αναφέρει: «Θέλω για τελευταία φορά να επαναλάβω προς κάθε κατεύθυνση, με τον πλέον σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, ότι όσα προ ημερών δήλωσα σε τηλεοπτικό σταθμό ως προς τη γνώση μου για την επιλογή της Τοπικής Κοινότητας Καλλιρρόης για χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων, είναι απολύτως αληθή.
Καμία πληροφορία δεν είχα ούτε, έστω, νύξη από οιονδήποτε για το συγκεκριμένο θέμα, παρά μόνο την προηγούμενη ημέρα από δημότη μου ότι πούλησε έκταση περίπου 120 στρεμμάτων.
Δε θέλω να πιστεύω, ότι σήμερα στο δημόσιο διάλογο δεν μπορούν να γίνονται πιστευτές τέτοιες απόλυτες και κατηγορηματικές τοποθετήσεις όπως η δική μου.
Η εντιμότητά μου, το ήθος μου και η επαγγελματική και κοινωνική μου παρουσία μέχρι σήμερα δε μου επιτρέπουν να ανέχομαι οιαδήποτε αμφισβήτηση στα λεγόμενά μου,
Για κάθε καλόπιστη κριτική είμαι ανοιχτός.
Για να έχει, όμως, αποτέλεσμα οιαδήποτε συζήτηση δεν πρέπει και δεν μπορεί να αμφισβητούνται οι δηλώσεις των μερών που αναφέρονται σε αντικειμενικά γεγονότα.
Η πολιτική μου θέση ως δήμαρχος για τα απορρίμματα στο Δήμο Οιχαλίας ήταν και εξακολουθεί να είναι αυτή που πάντα έχω διατυπώσει και για το ΠΑΛΙΟΡΟΒΟΥΝΙ, κατηγορηματικά αντίθετος.
Παρακαλώ να ανακοινώσετε την παρούσα μου για την αποκατάσταση της αλήθειας».
 
Συγκέντρωση κατοίκων
Την κάθετη αντίθεσή τους, έστω και στην παραμικρή πιθανότητα να δημιουργηθεί Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην περιοχή της Καλλιρρόης, διατράνωσαν κάτοικοι της περιοχής οι οποίοι προέβησαν το πρωί της Κυριακής σε συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου Τσακώνα – Καλό Νερό στο ύψος της διασταύρωσης της Καλλιρρόης.
Οι κάτοικοι περιμένουν εναγωνίως, όπως μας είπε ο πρόεδρος της Κοινότητας Αντ. Διαγούπης, τη συνεδρίαση του Δ.Σ. που έχει αναγγελθεί για αύριο, για να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.