Παιδικές φωνές σχεδόν 50 χρόνια μετά στα Καστάνια

Παιδικές φωνές σχεδόν 50  χρόνια μετά στα Καστάνια

Έπρεπε να περάσει σχεδόν μισός αιώνας για να ξαναχτυπήσει η καμπάνα στο παλιό Δημοτικό Σχολείο Καστανίων, που σήμερα λειτουργεί ως Λαογραφικό Μουσείο, προκειμένου να υποδεχθεί 60 μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Πεταλιδίου.
«Το προαύλιο, η μικρή πλατεία, η βρύση, το πηγάδι και γενικά ολόκληρο το χωριό γέμισε από χαρούμενες παιδικές φωνές και γέλια. Θύμισε παλιότερες εποχές. Θύμισε εποχές που το χωριό έσφυζε από ζωή και η δασκάλα χτυπούσε πρωί και απόγευμα την καμπάνα για να πάνε τα παιδιά στο σχολειό», σημείωσε στο «Θ» η επιστημονική υπεύθυνη και πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κασταναίων και Πολυσταραίων, Σοφία Ζέρβα.
Η επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο έγινε προ ημερών και η κα Ζέρβα δήλωσε ότι οι συγκεκριμένοι επισκέπτες ήταν οι καλύτεροι απ’ όσους πέρασαν από εκεί, στη διάρκεια των δέκα χρόνων λειτουργίας του Μουσείου. Παρακολουθούσαν με προσοχή, με ενδιαφέρον, με τάξη, με ησυχία και περιέργεια όλα τα εκθέματα του Μουσείου. Ρωτούσαν πώς έλεγαν το κάθε αντικείμενο και σε τι χρησίμευε και «κρέμονταν από τα χείλη» της κας Ζέρβα, που είχε επιφορτιστεί και με το ρόλο του ξεναγού.
Τα παιδιά επισκέφτηκαν, επίσης, την εκκλησία, την πλατεία της βρύσης και του πηγαδιού. Τους έκανε εντύπωση το μαγκάνι στο πηγάδι και ήθελαν όλα να βγάλουν νερό με τον κουβά.
Φεύγοντας είπαν ότι πέρασαν πολύ ωραία, έμαθαν πράγματα που δεν ήξεραν, έμαθαν για τις δυσκολίες που περνούσαν οι παππούδες τους και πώς περνούσαν τότε τα παιδιά της ηλικίας τους. Δήλωσαν, δε, ότι θέλουν να ξαναπάνε.
 
Μαθήματα συμπεριφοράς
Ήταν τόσο προσεκτικά, που δεν άφησαν τα παραμικρό σκουπιδάκι. Στο τέλος έβγαλαν τις σακούλες από τους κάδους, για να μεταφερθούν στους κάδους ανακύκλωσης του Πεταλιδίου, όταν έμαθαν ότι το όχημα της ανακύκλωσης δεν πηγαίνει στο χωριό.
Με τη στάση τους αυτή έδωσαν ένα μάθημα στους μεγάλους, οι οποίοι πετούν τα σκουπίδια, όπου τους βολεύει.  
Επίσης, δόθηκε μάθημα και σε αυτούς που διαδίδουν ότι δεν ανεβαίνει λεωφορείο στα Καστάνια.
Η αλήθεια είναι ότι μέχρι τώρα έχει ανέβει 4 φορές ένα μεγάλο λεωφορείο με επισκέπτες από την Αθήνα, οι οποίοι έμειναν ενθουσιασμένοι.
Ο οδηγός του λεωφορείου των 30 θέσεων, που διέθεσε ο Δήμος Μεσσήνης για τη μεταφορά των μαθητών, δήλωσε ότι δεν αντιμετώπισε πρόβλημα ούτε στην άνοδο ούτε στην κάθοδο. Έκανε, βέβαια, δύο δρομολόγια, αλλά σε 20 λεπτά ήταν εκεί.
 
Ευχαριστίες
Όπως μας είπε η κα Ζέρβα, τόσο η ίδια όσο και τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Κασταναίων και Πολυσταραίων ευχαριστούν θερμά το διευθυντή, το διδακτικό προσωπικό, τους συνοδούς δασκάλους και τους γονείς για την πρωτοβουλία τους να φέρουν τους μαθητές στο Μουσείο.
«Το γεγονός αυτό δείχνει ότι το σχολείο, εκτός από τη βασική εκπαίδευση, δίνει στα παιδιά μαθήματα παράδοσης και πολιτιστικής κληρονομίας.
Είναι αλήθεια ότι τα παιδιά μας πρέπει να γνωρίζουν πώς έζησαν οι παππούδες τους, τι μέσα χρησιμοποιούσαν, τι προβλήματα αντιμετώπιζαν, να γνωρίζουν την ιστορία, τα ήθη τα έθιμα και τα αξιοθέατα της περιοχής τους. Έτσι μόνον θα αγαπήσουν τον τόπο τους.
Πιστεύουμε ότι αυτό θα γίνει η αφορμή να επισκεφτούν το Μουσείο μας και άλλα σχολεία», υπογράμμισε καταλήγοντας

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου