Σημαντικές παρουσίες του δικαστικού χώρου σε συνέδριο στην «Costa Navarino»

Σημαντικές παρουσίες του δικαστικού  χώρου σε συνέδριο στην «Costa Navarino»

 
Της Βίκυς Βετουλάκη
 
Το 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Εταιρείας Δικαστικών Μελετών διοργανώνεται στη Μεσσηνία, μαζί με το Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας, από τις 18 έως τις 20 Οκτωβρίου και θέμα «Συνταγματική Αναθεώρηση και Δικαστική Εξουσία».
Το συνέδριο θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Costa Navarino και, σύμφωνα με πληροφορίες, η συμμετοχή από δικαστικούς και δικηγόρους θα είναι πολύ μεγάλη.
 
Ποινική ευθύνη υπουργών
Το συνέδριο θα ξεκινήσει την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, στις 6.00 το απόγευμα, με τις εγγραφές και την τελετή έναρξης.
Στην α΄ συνεδρία, με προεδρεύοντα τον πρόεδρο του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βασίλειο Σκουρή, θα γίνουν οι εξής ομιλίες:
-«Συνταγματικό δικαστήριο ή διάχυτος έλεγχος της συνταγματικότητας των νόμων;» από τον επίτιμο πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Κωνσταντίνο Μενουδάκο
-«Και πάλι η ποινική ευθύνη των υπουργών», με τον καθηγητή  του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκο Αλιβιζάτο
-«Εκφάνσεις του κράτους δικαίου από την πλευρά της απονομής της δικαιοσύνης – Σχέση με τη νομοθετική και την εκτελεστική εξουσία» από τη Θεοδώρα Αντωνίου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών
 
Προαγωγές δικαστικών
Την επομένη, η β΄ συνεδρία θα ξεκινήσει στις 10.00 το πρωί με συντονιστή τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Μιχαήλ Θεοχαρίδη, ενώ θα γίνουν οι εξής ομιλίες:
-«Οι προαγωγές των δικαστικών λειτουργών», με ομιλητή τον επίτιμο αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, Αγησίλαο Μπακόπουλο
-«Συνταγματικό πλαίσιο των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων των δικαστικών λειτουργών», με τον κ. Ιωάννη Φιοράκη, πρόεδρο Εφετών
-«Επιλογή και επιθεώρηση των δικαστικών λειτουργών», από τον Χριστόφορο Κοσμίδη, αρεοπαγίτη.
-«Η αρχή της δημοσιότητας της δίκης (σύγχρονη θεώρηση)», από τον Χρήστο Παναγιωτόπουλο, δικηγόρο Καλαμάτας.
Η γ΄ συνεδρία θα ξεκινήσει το απόγευμα του Σαββάτου με συντονιστή τον επίτιμο πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, πρώην πρωθυπουργό, Παναγιώτη Πικραμένο.
Οι ομιλίες που θα γίνουν είναι:
-«Συνταγματική αναθεώρηση και Ελεγκτικό Συνέδριο», από τον Ιωάννη Καραβοκύρη, πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
-«Η συνταγματική κατοχύρωση των δικαιοδοσιών των δικαστηρίων», από τον Θεόδωρο Φορτσάκη, καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
-«Η ευρωπαϊκή διάσταση της αναθεώρησης του Συντάγματος», από τον  
Μιχαήλ Βηλαρά, σύμβουλο Επικρατείας.
Με την ολοκλήρωση του συνεδρίου τα πορίσματα θα βγουν από τους Γεώργιο Κασιμάτη, ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Φώτιο Καϋμενάκη, επίτιμο αρεοπαγίτη.