Σκουπίδια: Το ΥΠΕΚΑ υπεύθυνο μόνο για τη ΜΠΕ, όχι για τη χωροθέτηση

Σκουπίδια: Το ΥΠΕΚΑ υπεύθυνο μόνο  για τη ΜΠΕ, όχι για τη χωροθέτηση

Άλλη μία πράξη του σήριαλ της διαχείρισης των απορριμμάτων στο Δήμο Οιχαλίας πρόκειται να παιχτεί σήμερα στις 8.30 το βράδυ, με τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο θα εκφράσει, όπως αναμένεται, την αντίθεσή του στη δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων σε ιδιωτική περιοχή στην Καλλιρρόη.
Η δε τοπική κοινωνία ετοιμάζει κινητοποίηση, που θα συνίσταται αρχικά στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη παρουσία κατοίκων και προέδρων όλων των Τοπικών Κοινοτήτων στη συνεδρίαση, όπως μας είπε ο πρόεδρος της Καλλιρρόης Αντ. Διαγούπης.   
Σημαντικές είναι και οι εξελίξεις που «τρέχουν», καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, μέσω ανακοίνωσης από τη γραμματεία της γενικής γραμματέως Νάντιας Γιαννακοπούλου, αναφέρει πως το ΥΠΕΚΑ δεν είναι αρμόδιο για τις χωροθετήσεις θέσεων, αλλά έχει αρμοδιότητα για την αξιολόγηση και την έγκριση ή μη Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έργων και δραστηριοτήτων, αφού τηρηθούν οι διαδικασίες δημόσιας διαβούλευσης.
Ωστόσο, θα πρέπει να αναφερθεί ότι στην ανακοίνωση δε γίνεται αναφορά στο χώρο που έχει επιλεχθεί από τον ανάδοχο.  
 
Το ΥΠΕΚΑ  
Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ αναφέρεται, επίσης, πως χθες κατατέθηκε στις υπηρεσίες του από την Περιφέρεια Πελοποννήσου Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τα απορρίμματα της Πελοποννήσου. «Η μελέτη», σημειώνεται, «θα ελεγχθεί για τη συμφωνία της με τα όσα ορίζει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ), για τη συμμόρφωσή της στην κείμενη εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και θα αξιολογηθεί η τεχνική πληρότητα αυτής.
Το ΥΠΕΚΑ έχει αρμοδιότητα για την αξιολόγηση και την έγκριση ή μη ΜΠΕ έργων και δραστηριοτήτων, αφού τηρηθούν οι διαδικασίες δημόσιας διαβούλευσης. Το ΥΠΕΚΑ, στο πλαίσιο της διαβούλευσης που θα προηγηθεί της απόφασής του, θα λάβει υπόψη του τη γνώμη όλων των φορέων.
Το ΥΠΕΚΑ δεν είναι αρμόδιο για προτάσεις χωροθέτησης των επιμέρους έργων, αλλά μόνο για την περιβαλλοντική αξιολόγηση των προτάσεων που του κατατίθενται.
Η επίλυση του ζητήματος των απορριμμάτων της Πελοποννήσου αποτελεί για την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ προτεραιότητα, προκειμένου να μην υπάρξει άλλη χρονική καθυστέρηση».
 
Π. Νίκας
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου, Παν. Νίκας, ερωτηθείς σχετικά, απάντησε πως είναι αναγκαία η συνεργασία και η διαφάνεια για την επίλυση του προβλήματος διαχείρισης των απορριμμάτων.
Επισήμανε την αναγκαιότητα της ενημέρωσης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και ανέφερε ότι αποδεικνύεται λανθασμένη η ανάθεση στον ιδιώτη ανάδοχο της εξεύρεσης των χώρων διαχείρισης των απορριμμάτων, κάτι που στις άλλες Περιφέρειες έκανε το κράτος. Γνωστοποίησε, δε, ότι μέρος των χρημάτων για τη γη που χρειάζεται να αγορασθεί, θα καταβληθεί από το κράτος διά της Περιφέρειας.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «το μείζον ζήτημα είναι ο διαγωνισμός και τα αποτελέσματά του, έχουμε δε υποχρέωση τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται και θα είναι αυτά πολλά, να τα επιλύουμε».
Κατέληξε λέγοντας πως «ο πρώτος λόγος ανήκει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία πρέπει να αλλάξει πολιτική και να συνεργασθεί με τους Δήμους και τις τοπικές κοινωνίες για την επίλυση του ζητήματος, το οποίο δεν έχει επιλυθεί, αλλά μπορεί να επιλυθεί, με προϋποθέσεις τη διαφάνεια και τη συνεννόηση».
 
Θ. Πετράκος κατά Περιφέρειας
και περιφερειάρχη   
Τέλος, σε χαιρετισμό του που θα αναγνωστεί στη συνεδρίαση του Δ.Σ., ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θαν. Πετράκος, αναφέρεται στις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει και ως περιφερειακός σύμβουλος και ως βουλευτής, κάνοντας λόγο για αδιαφάνεια της Περιφέρειας και του περιφερειάρχη, αλλά και για τη ριζική διαφωνία του με τη μέθοδο ΣΔΙΤ που έχει αποφασιστεί και το απαράδεκτο να χωροθετεί ο ιδιώτης τους χώρους της διαχείρισης των απορριμμάτων της Πελοποννήσου.
«Θεωρούμε απαράδεκτο στο “σκοτάδι” να επιλέγεται χώρος που απέχει λίγα μέτρα από το χωριό Καλλιρρόη και, μάλιστα, σε μια περιοχή, όπου είναι γνωστό, λόγω της μορφολογίας της, ότι οι συνεχώς πνέοντες άνεμοι θα μεταφέρουν τη δυσοσμία, με συνέπεια να γίνει ανυπόφορη η ζωή των κατοίκων σε όλα τα γύρω χωριά.
Η Περιφέρεια οφείλει, επιτέλους, να σοβαρευτεί και να βρεθεί άλλος χώρος κατάλληλος για μια τέτοια δραστηριότητα», καταλήγει.