Συμφώνησαν ότι διαφωνούν στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές

Συμφώνησαν ότι διαφωνούν  στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές

Συζήτηση για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, όπως ορίζει το ΦΕΚ της 8ης Αυγούστου που αυτήν τη στιγμή είναι σε διαβούλευση, έγινε χθες στην αίθουσα «Παναγιώτης Φωτέας» στο Διοικητήριο, κατόπιν πρόσκλησης του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Παναγιώτη, Αλευρά, σε εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου του νομού.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε από την αρχή την πρόθεσή του να βρεθεί η χρυσή τομή στις επτά Κυριακές που ορίζει ο νόμος. Όπως τόνισε, «η Μεσσηνία γνωρίζει τουριστική ανάπτυξη, αυτό πρέπει να μας κάνει ανταγωνιστικούς και να γίνει μια διαβούλευση χωρίς σκοπιμότητες. Βέβαια, η κάθε περιοχή έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και αυτό πρέπει να αποτελέσει βασικό κομμάτι της διαβούλευσης, ώστε να υπάρξει βέλτιστο αποτέλεσμα, ενώ το χρονικό περιθώριο λήγει στις 8 Νοεμβρίου».
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Διευθυντής Ανάπτυξης, που σημείωσε ότι τα καταστήματα ήδη είναι ανοιχτά δύο Κυριακές, ενώ το νέο μέτρο μιλά για προαιρετικό άνοιγμα από τις 11.00 έως τις 20.00. Ο ίδιος δήλωσε τη διάθεση για συζήτηση στην κάθε περιοχή ξεχωριστά.
Από τους εκπροσώπους των εμπόρων, στην αρχή πήρε το λόγο η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, η οποία δήλωσε ότι η θέση του είναι γνωστή: δε θέλουν να είναι ανοιχτά τα καταστήματα πάνω από δύο φορές το χρόνο. Επίσης, έγινε αναφορά στις προϋποθέσεις του νόμου, που μιλά για καταστήματα κάτω των 250 τ.μ.
Επιπλέον, επισήμανε ότι είναι πολλά τα έξοδα για να ανοίγει ένα κατάστημα και τις Κυριακές, ενώ δε θα μπορεί να πληρώσει έξτρα τους υπαλλήλους.
Κλείνοντας ευχήθηκε του χρόνου να πάνε καλύτερα τα πράγματα και να ζητήσουν από μόνοι τους να ανοίγουν τις 7 Κυριακές. «Το πρόβλημα είναι ότι ο κόσμος δεν έχει χρήματα, χρόνο έχει, η Ελλάδα δεν είναι Βέλγιο, δηλαδή βιομηχανική χώρα, ώστε να μην προλαβαίνουν οι καταναλωτές» σχολίασε.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας εξέφρασε το φόβο ότι ο νόμος κρύβει πολλά παραθυράκια και ότι, τελικά, θα ευνοηθούν οι μεγάλες αλυσίδες.
Εκπρόσωπος των εμπόρων από τη Μεθώνη δήλωσε ότι κάποια καταστήματα είναι και τώρα ανοιχτά, από τις 10.00 έως τη 1.00, αλλά αν ζητήσουν από τους καταστηματάρχες να κάθονται μέχρι τις 8.00, δε θα αντέξουν.
Οι έμποροι της Μεσσήνης επίσης συμφωνούν με τον Εμπορικό Σύλλογο Καλαμάτας και θεωρούν ότι δεν είναι λογικό να πιάσει όλο το Δήμο αυτή η απόφαση, αφού τα καταστήματα της Μεσσήνης δε θέλουν, ενώ αυτά στο Πεταλίδι μπορεί να έχουν άλλη άποψη.
Με τη σειρά του ο πρόεδρος του ΟΕΒΕΣΚ θεώρησε ότι δεν υπάρχει λόγος να ανοίγουν τα εμπορικά καταστήματα με αφορμή τον τουρισμό, αφού ήδη εκείνα της εστίασης είναι ήδη ανοιχτά και τις Κυριακές. «Αυτό το μέτρο θα κλείσει όλα τα μικρά καταστήματα, αφού θα επεκταθεί σε όλα τα καταστήματα, ενώ στόχο έχει και τη διάλυση του θρησκευτικού συναισθήματος» σχολίασε.
Κλείνοντας ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου ξεκαθάρισε ότι αυτό το μέτρο δεν το επέβαλε η τρόικα αλλά το υπουργείο Ανάπτυξης και είναι προαιρετικό. Έτσι, οι ίδιοι οι έμποροι πρέπει να λάβουν αποφάσεις με ορθό τρόπο και ρωτώντας τους.