Το Σαββατοκύριακο το 2ο Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Καλαμάτας με πλούσιο πρόγραμμα

Το Σαββατοκύριακο το 2ο  Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Καλαμάτας με πλούσιο πρόγραμμα

Της Βίκυς Βετουλάκη
 
Το 2ο Αντιφασιστικό – Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις 12 και 13 Οκτωβρίου στο Πάρκο του Λιμενικού στην Καλαμάτα, και χθες, σε συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων που συμμετέχουν αναφέρθηκαν  στη διοργάνωση, αλλά και στην ευαισθητοποίηση του κόσμου για το φαινόμενο του ρατσισμού και του φασισμού.
Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ομιλίες και συναυλίες καλλιτεχνών, οι οποίοι έχουν προσφερθεί αφιλοκερδώς.
 
Νέο φεστιβάλ
Αφού έγινε αναφορά σε όλους τους φορείς και συλλόγους που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ, ο κ. Δ. Λεβέντης, από τον Παμμεσσηνιακό Σύλλογο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, αναφέρθηκε στην επιτυχία που είχε το 1ο Φεστιβάλ, ενώ επιτυχία χαρακτήρισε και την ακύρωση του «φεστιβάλ μίσους», όπως είπε, της Χρυσής Αυγής, το οποίο είχε προγραμματισθεί να γίνει το καλοκαίρι στην Καλαμάτα.
«Η φετινή διοργάνωση συμπίπτει με την αρχή ξηλώματος της δολοφονικής αυτής οργάνωσης», συμπλήρωσε ο κ. Λεβέντης, λέγοντας πως, επιτέλους, η κυβέρνηση αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει το «φλερτ» μαζί της και να προχωρήσει στην εξάρθρωσή της.
Τέλος, έκανε λόγο για πληθώρα εγκλημάτων εδώ και 27 χρόνια και τόνισε πως το νυστέρι πρέπει να μπει βαθιά και να ξηλωθούν οι θύλακες της Χ.Α. στο Στρατό και την Αστυνομία.
Ο κ. Δημ. Κουφόγιαννης, από την Ανοιχτή Συνέλευση, δήλωσε πως στόχος είναι να υπάρχει μαζική απάντηση στην εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, καθώς κανείς δεν μπορεί να μένει αδρανής σε όσα συμβαίνουν.
Επίσης, επιτέθηκε στη διοίκηση του τηλεοπτικού σταθμού BEST, καθώς προβάλλει το βουλευτή της ΧΑ κ. Κουκούτση, ενώ τους αποκαλεί «δήθεν αντιφασίστες».
 
«Δεν τους πιστεύουμε»
Εκ μέρους του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η κα Χριστίνα Λαδά είπε πως ο ρατσισμός και ο φασισμός είναι τεράστια ζητήματα που πρέπει να ανοίξουν και σε τοπικό επίπεδο, να συζητούνται ανοικτά και να βρίσκονται λύσεις. «Προσπαθούν να μας πείσουν ότι για την κρίση και τη φτώχεια φταίνε οι μετανάστες. Δεν τους πιστεύουμε», σχολίασε, ενώ αναφερόμενη στο νέο προϋπολογισμό, είπε ότι περιλαμβάνει μειώσεις για τα εργατικά εισοδήματα και τις συντάξεις.
Μίλησε ακόμη για κυβέρνηση ρατσισμού, υπογραμμίζοντας ότι οι φασίστες τράφηκαν από αυτή την πολιτική και λέγοντας πως μόνο ένα μεγάλο αντιφασιστικό κίνημα θα βάλει τους νεοναζί στην άκρη.
Στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ αναφέρθηκε η κα Μαριλένα Διαμαντάκη από το Κέντρο Νέων, ενώ ο επικεφαλής του συνδυασμού «Δίκτυο Ενεργών Πολιτών», Σταμάτης Μπεχράκης, είπε χαρακτηριστικά ότι η Χ.Α. είχε «αποφασίσει να δώσει μάχη για τη δεξιά πολυκατοικία στη Μεσσηνία» με τη διοργάνωση του Φεστιβάλ. Αφού αυτό ακυρώθηκε, έστρεψε την προσοχή της στο Μελιγαλά.
Για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ανέφερε ότι ανάγκασε την κυβέρνηση να αλλάξει στάση και να κάνει στροφή 180Ο στις βλέψεις της για τη Χρυσή Αυγή, και αναρωτήθηκε αν πράγματι θέλει η κυβέρνηση να σβήσει τα φαινόμενα του ρατσισμού: «Είναι ικανή να μιλήσει στην κοινωνία και να πάρει πίσω τους συμπολίτες μας που παρασύρθηκαν στα δίχτυα της Χρυσής Αυγής;».
Ο πρόεδρος των εργαζομένων στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «Δήμητρα», Π. Κάτσαρης, δήλωσε αντίθετος στη φασιστική και ρατσιστική  νοοτροπία, όχι μόνο με τη μορφή της Χρυσής Αυγής, αλλά και με το «φασισμό της φτώχειας και της εξαθλίωσης».
Τέλος, εκ μέρους των μηχανικών, ο κ. Νίκος Πατσαρίνος τόνισε ότι διανύουμε μια περίοδο που η Δημοκρατία και οι θεσμοί στην Ελλάδα δοκιμάζονται. «Η παραπαίουσα κυβέρνηση καλλιεργεί την άποψη των δύο άκρων και στοχοποιείται αυτός που έχει διαφορετική πολιτική άποψη», σχολίασε, συμπληρώνοντας ότι τα φαινόμενα ρατσισμού και φασισμού καταπολεμούνται όταν εγκαταλείψουμε το εγώ και ενωθούμε με το εμείς.