«Φωτιές» σε ιδιοκτήτες ακινήτων και αγρότες από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

«Φωτιές» σε ιδιοκτήτες ακινήτων και αγρότες από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

Ποιοι θα τον πληρώσουν
 
 
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης
 
 
«Φωτιές» σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων και αγρότες βάζει η κυβέρνηση με το νέο σχέδιο νόμου για την φορολόγηση των κτισμάτων, της αγροτικής γης και των οικοπέδων που βρίσκονται εντός και εκτός σχεδίου πόλης και οικισμών από το οποίο επιδιώκονται έσοδα 1 δισ. ευρώ.
Το «μάρμαρο» θα πληρώσουν η μεσαία και μεγάλη ακίνητη περιουσία με φόρους της τάξεως των 3.000 – 30.000 ευρώ ανά στρέμμα για τα οικόπεδα, οι αγρότες που δεν πλήρωναν ποτέ ως τώρα φόρο για τη γη τους, οι κάτοχοι μονοκατοικίας που θα πληρώνουν φόρο και για το οικόπεδο (εκτός από το κτίσμα) αλλά και για το υπόλοιπο του συντελεστή δόμησης που … δεν έχουν κτίσει (!), αλλά και όλοι όσοι τακτοποίησαν αυθαίρετο αφού θα πληρώσουν το 5πλάσιο της αξίας του αγροτεμαχίου, σε σχέση με τους γείτονες τους που δεν έκτισαν.
Σύμφωνα με το σχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, σε όλα τα ακίνητα, οικόπεδα και αγροτεμάχια, εντός ή εκτός σχεδίου ή οικισμού, θα επιβάλλεται φόρος από το πρώτο τετραγωνικό και από το πρώτο ευρώ αντικειμενικής αξίας, χωρίς αφορολόγητο όριο και με ελάχιστες εξαιρέσεις, υπό αυστηρές, μάλιστα, προϋποθέσεις.
Είναι δε αξιοσημείωτο ότι τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων δεν θα πληρώνουν μόνο τα μαντριά, αλλά θα φορολογούνται ακόμα και τα πάρκινγκ που βρίσκονται σε πιλοτές. Στους «χαμένους» συγκαταλέγονται ακόμη όσοι κατοικούν σε συγκροτήματα με πισίνες.
Ο στόχος είναι να βεβαιωθούν έσοδα που θα προσεγγίζουν τουλάχιστον τα 3,5 δισ. ευρώ, ώστε να καταστεί δυνατή η είσπραξη 2,9 δισ. ευρώ, που επιθυμεί η Τρόικα.
 
 
«Ποιοι πληρώνουν το μάρμαρο»

 
Τα κύρια χαρακτηριστικά του νέου Ενιαίου φόρου είναι: Στα κτίσματα προκύπτει ελάφρυνση περίπου 10%-20% έναντι του ΕΕΤΗΔΕ και του ΕΕΤΑ, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα σε όλες τις περιπτώσεις. Στα αγροτεμάχια που δεν πλήρωναν ως τώρα φόρο, σε μεσαίες και χαμηλές περιοχές επιβάλλεται διπλάσιος και τριπλάσιος φόρο σε σχέση με τη «βάση» υπολογισμού του, όσο σχεδόν όμως και σε πανάκριβες αφού ο φόρος βρίσκει «ταβάνι» με συντελεστή 3,5. Τον Ενιαίο Φόρο θα πληρώνουν και οι αγρότες, εκτός από μεγαλοκτηματίες με πάνω από 130 στρέμματα για τους οποίους προβλέπονται εκπτώσεις έως 50%.
Ωστόσο πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι από τη σύνταξη του νομοσχεδίου ιδιοκτήτες και παράγοντες της αγοράς κάνοντας μία αποτίμηση των διατάξεων εντόπισαν αρκετές περιπτώσεις αδικιών.
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, «το προσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων δρομολογεί τη μονιμοποίηση της δήθεν «έκτακτης» φορολογίας που επιβλήθηκε στην ακίνητη περιουσία κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης.
Από το 2014 και εφεξής, η ακίνητη ιδιοκτησία, παρότι καταματωμένη από τα αλλεπάλληλα χαράτσια, ΦΑΠ κλπ. και απαξιωμένη από την οικονομική κρίση, καλείται να πράξει το αδύνατο: Να πληρώνει έως και 4 δις ετησίως στον ‘Πίθο των Δαναίδων’ που ονομάζεται Ελληνικό Δημόσιο».