Χρωστάει 220.000 ευρώ και θα πληρώσει 9.600, μετά από ευνοϊκή ρύθμιση

Χρωστάει 220.000 ευρώ και θα πληρώσει 9.600,  μετά από ευνοϊκή ρύθμιση

Μία από τις ευνοϊκές αποφάσεις για ρύθμιση υπερχρεωμένου νοικοκυριού, με απαλλαγή του οφειλέτη που ξεπερνά το 96% της οφειλής, εξέδωσε  το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας. Ίσως πρόκειται για την ευνοϊκότερη ρύθμιση σε όλη την Ελλάδα.
Η συνολική οφειλή του 48χρονου Μεσσήνιου που δικαιώθηκε ξεπερνούσε τα 220.000 ευρώ. Με τη ρύθμιση που γίνεται πρωτόδικα, μιας και θα ακολουθήσει η εκδίκαση της αίτησής του σε δεύτερο βαθμό, σε βάθος 4 ετών ο οφειλέτης θα καταβάλει 9.600 ευρώ!
Παράλληλα, σε ρύθμιση έχει ενταχθεί με προηγούμενη απόφαση και η άνεργη σύζυγός του, καθώς είναι συνοφειλέτρια σε στεγαστικό δάνειο.
Την ικανοποίησή της για την απόφαση αυτή εξέφρασε μιλώντας στο «Θάρρος» η δικηγόρος του 48χρονου, Μαρία Γιαννακούτζου, καλώντας τους οφειλέτες να διεκδικούν τη ρύθμιση των τραπεζικών τους χρεών.
 
Μείωση μισθού
Σύμφωνα με την απόφαση του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας, ο 48χρονος είναι συνταξιούχος στρατιωτικός με 3 ενήλικα παιδιά (το ένα εργάζεται και τα άλλα δύο είναι άνεργα). Έχει υποστεί μεγάλη μείωση των αποδοχών του, καθώς το 2008 ελάμβανε μηνιαίως 2.166,86 ευρώ, ενώ ανά τρίμηνο από το Μετοχικό Ταμείο 400 ευρώ.
Από τη σύνταξή του αυτή τη στιγμή παρακρατούνται 227,22 ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και 248,72 ευρώ από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Τα χρήματα που φτάνουν στα χέρια του είναι 720,15 ευρώ. Το ποσό πλέον που παίρνει από το Μετοχικό Ταμείο ανά τρίμηνο δεν είναι σταθερό και κατά μέσο όρο κυμαίνεται στα 253 ευρώ.
Το Δικαστήριο, λοιπόν, εκτίμησε ότι κατά μέσο όρο τα χρήματα που λαμβάνει κάθε μήνα είναι 804 ευρώ.
Η σύζυγός του είναι άνεργη και μοναδικό της εισόδημα έως τέλος του 2012 ήταν το επίδομα τριτεκνίας από τον ΟΓΑ, ύψους 268,08 ευρώ το δίμηνο. Επίσης, όλο αυτό τον καιρό έχει εργασθεί με 3μηνη σύμβαση στη ΔΕΗ, ενώ αρκετά χρόνια πριν είχε κατάστημα εστίασης, το οποίο έκλεισε.
Τα έξοδα διαβίωσης της οικογένειας υπολογίσθηκαν σε 604 ευρώ το μήνα.
 
Η πιο ευνοϊκή ρύθμιση
Το Δικαστήριο έκρινε ότι ο 48χρονος έχει περιέλθει σε μόνιμη και διαρκή αδυναμία να πληρώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του, οι οποίες συνολικά είναι 220.254,43 ευρώ, και αυτό δεν οφείλεται σε δόλο ή είναι υπαιτιότητά του. Παράλληλα, τονίζει ότι δεν αναμένεται βελτίωση των εισοδημάτων του ζευγαριού, ενώ οι δαπάνες διαβίωσης της οικογένειας έχουν περιορισθεί στα αναγκαία.
Ειδικότερα, έχει ένα στεγαστικό δάνειο με συνοφειλέτρια τη σύζυγό του, ύψους 93.752,99 ευρώ και ένα καταναλωτικό /επισκευαστικό, επίσης με τη σύζυγό του, ύψους 35.006,63 ευρώ. Αυτά είναι εξασφαλισμένα με εμπράγματη ασφάλεια και έχει μπει υποθήκη επί οικοπέδου 272 τ.μ., όπου υπάρχει διώροφη οικοδομή και ισόγεια οικία, που είναι η κύρια κατοικία της οικογένειας. Το μισό ακίνητο ανήκει στη σύζυγό του και το άλλο μισό στον 48χρονο, ο οποίος από το 2008 το μεταβίβασε στην κόρη του.
Επίσης, ο 48χρονος οφείλει άλλα 14 δάνεια και σε πιστωτικές κάρτες, που συνολικά αγγίζουν τα 91.494,81 ευρώ.
Το Δικαστήριο ρύθμισε τα χρέη του 48χρονου, ορίζοντας μηνιαίες καταβολές για 4 χρόνια ύψους 200 ευρώ.
«Το υπόλοιπο των απαιτήσεων, κατά το μέρος που δεν καλύφθηκαν από τις 4ετείς καταβολές, δεν  μπορεί να ικανοποιηθεί, γιατί δεν μπορεί από το νόμο να επιβληθεί άλλη υποχρέωση στον οφειλέτη», τονίζει το Ειρηνοδικείο στο τέλος της απόφασής του.
 
Δηλώσεις
Όπως σημείωσε η δικηγόρος του 48χρονου, έχει γίνει δεκτή και ρύθμιση της συζύγου του, στην οποία, επίσης, έχει ορισθεί για τα δάνεια που της αναλογούν να καταβάλει 200 ευρώ μηνιαίως, ενώ για τη διάσωση του σπιτιού 177,08 ευρώ για 20 χρόνια, με ημερομηνία έναρξης πληρωμής 4 χρόνια μετά την έκδοση της απόφασης.
Η κα Γιαννακούτζου τόνισε πως η απόφαση είναι ανάσα για τον 48χρονο και την οικογένειά του, μετά τις σημαντικές μειώσεις στις αποδοχές του, διάφορα προσωπικά συμβάντα και το γεγονός ότι η σύζυγος και τα δύο του παιδιά είναι άνεργοι.
«Τα Δικαστήριο εκδίδει ευνοϊκές αποφάσεις, αρκεί να συντρέχουν οι προϋποθέσεις. Συνιστώ στους δανειολήπτες να εξαντλούν τις δυνατότητες ένταξής τους στο νόμο ρύθμισης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών», συνέστησε η κα Γιαννακούτζου.

Της Βίκυς Βετουλάκη