186η επέτειος της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου (φωτογραφίες)


Την 186η επέτειο της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου γιόρτασε την Κυριακή η Πύλος. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε στις εκδηλώσεις ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ενώ τη Βουλή των Ελλήνων ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος. Στο πλαίσιο των εορτασμών έγινε παρέλαση σχολείων και στρατιωτικών τμημάτων.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 9.30 το πρωί, οι σημαίες Ελλάδας, Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας μεταφέρθηκαν σε πομπή από το Δημαρχείο στην πλατεία Τριών Ναυάρχων, όπου έγινε έπαρσή τους. Στις 10.15 ξεκίνησε η δοξολογία στο μητροπολιτικό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στη συνέχεια τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Τριών Ναυάρχων και κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και της Βουλής, τους πρεσβευτές Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας, τον εκπρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, τους δημάρχους Μήλου, Πύλου – Νέστορος και τον πρόεδρο της ΠΕΔ Πελοποννήσου.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Νικόλαος Ζαχαριάς, αναπληρωτής καθηγητής Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με τίτλο «Η διαχρονικότητα και τα μηνύματα της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου».
Στις 11.15 έγινε παρέλαση σχολείων και στρατιωτικών τμημάτων και μισή ώρα αργότερα, εκπρόσωποι πρεσβειών, του ΓΕΝ και του Δήμου Πύλου – Νέστορος μετέβησαν στα νησιά Φανάρι, Σφακτηρία και Χελωνήσι, όπου βρίσκονται αντίστοιχα τα μνημεία των Γάλλων, Ρώσων και Άγγλων πεσόντων.
Στις 6.00 το απόγευμα παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί στην πλατεία Τριών Ναυάρχων από το χορευτικό του Συλλόγου Κυριών Πύλου.
Α.Π.