«Der Spiegel»: «Βρήκε το μάστορά του το φακελάκι» …Η Χριστίνα Τρεμόντι επιμένει


Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
Ρεπορτάζ στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel»  αναφέρεται στην ελληνικής καταγωγής ακτιβίστρια Κριστίνα Τρεμόντι, με ρίζες και από την Καλαμάτα από την οικογένεια της μητέρας της, η οποία, έχοντας το καλοκαίρι του 2010 μία δυσάρεστη εμπειρία από την επίσκεψή της στο νοσοκομείο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας-όπου νοσηλεύτηκε συγγενικό της πρόσωπο (σ.σ. ο παππούς της, ο οποίος πάσχει από καρκίνο του προστάτη) – και ερχόμενη έτσι σε επαφή με το περίφημο «φακελάκι», βρήκε έναν ευρηματικό τρόπο για να διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση αυτή και να καταπολεμήσει τη διαφθορά.
Η Τρεμόντι αποφάσισε αργότερα να δημιουργήσει μία ιστοσελίδα με την ονομασία Εdosafakelaki.org, όπου μέχρι σήμερα χιλιάδες Έλληνες έχουν καταγράψει τη δική τους ανάλογη εμπειρία, δηλώνοντας, μάλιστα, και τα ποσά που αναγκάστηκαν να δαπανήσουν σε τέτοιου είδους «συναλλαγές». Το ρεπορτάζ αναφέρει, μάλιστα, ότι τα μέχρι τώρα αναφερόμενα ποσά που διατέθηκαν για δωροδοκίες ξεπερνούν τα πέντε εκατομμύρια ευρώ.
Το ρεπορτάζ καταλήγει σημειώνοντας ότι μολονότι δεν υπήρξε καμία συνέχεια στην επαφή της Τρεμόντι με το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης, από το οποίο κάποιος της έχει τηλεφωνήσει, ενδιαφέρον για συνεργασία έδειξε η Taskforce της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, πρόταση στην οποία ανταποκρίθηκε η ελληνικής καταγωγής ακτιβίστρια. 
Όπως περιγράφει η ίδια, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο «Θάρρος» πριν από δύο χρόνια περίπου, όταν και πρωτοξεκίνησε την προσπάθειά της: «Το ΕΔΩΣΑ ΦΑΚΕΛΑΚΙ πρόκειται για μία μη-κερδοσκοπική, ψηφιακή δημοκρατική πλατφόρμα που δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσει τη διαφθορά στην Ελλάδα, τιθασεύοντας τη συλλογική ενέργεια των πολιτών.
Μπορείτε να αναφέρετε τη φύση, τον αριθμό, τον τρόπο, τον τύπο, το χώρο, τη συχνότητα και τις αξίες πράξεων διαφθοράς στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα. Οι καταγγελίες σας για πρώτη φορά ίσως δώσουν μία αυθεντική και αντιπροσωπευτική εικόνα του αριθμού των περιστατικών δωροδοκιών και των πιο διεφθαρμένων υπηρεσιών σε όλη τη χώρα.
Μετατρέποντας αυτό το πολύπλοκο κοινωνικό πρόβλημα που μαστίζει την Ελλάδα σε πολύτιμα, κατανοητά και διαθέσιμα δεδομένα, μπορούμε να βρούμε τα κενά, τις τάσεις και τα μεγέθη αυτής της δραστηριότητας και να τα χρησιμοποιήσουμε για να υποστηρίξουμε την ανάγκη αυξημένης έρευνας, λογοδοσίας, καλύτερης επιβολής νόμων και βελτίωση των δημοσίων υπηρεσιών στις οποίες κάθε φορολογούμενος πολίτης έχει δικαίωμα.
Η διαφάνεια που δημιουργείται από τις συλλογικές μας εμπειρίες θα αυξήσει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι παραβάτες και θα αποτελέσει ουσιαστικό βήμα προς το μετασχηματισμό και τη βελτίωση αυτού του συστήματος που βρίσκεται σε κατάπτωση.
Σας καλούμε να μοιραστείτε μαζί μας ανώνυμα αν δωροδοκήσατε ή αντισταθήκατε ή ακόμα κι αν δωροδοκηθήκατε. Αυτός ο διάλογος θα μας επιτρέψει να μάθουμε ο ένας από τον άλλον, θα εμφυσήσει εμπιστοσύνη στο να καταλάβουμε πώς να χειριστούμε μία κατάσταση που μας κάνει να νιώθουμε αδύνατους και ακόμα θα προσεγγίσει τη λογική εκείνων που συμμετέχουν σε μια τέτοια συναλλαγή ως παραλήπτες. Δε ζητάμε ούτε το όνομά σας ούτε πληροφορίες για να έρθουμε σε επαφή. Επομένως, κάντε την καταγγελία σας ελεύθερα και με ασφάλεια, χρησιμοποιώντας τα έντυπα που σας παρέχουμε.
Η πίεση για αλλαγή σε μία δημοκρατία μπορεί να προέρθει μόνο από το λαό και η τεχνολογία μάς προσφέρει για πρώτη φορά στην ιστορία τα κατάλληλα εργαλεία για να συμμετέχουμε ουσιαστικά στην επίτευξη των αναγκών και απαιτήσεών μας. Ελάτε μαζί μας στην κοινή μας προσπάθεια, σε μία ιστοσελίδα δημιουργημένη από το λαό για το λαό».